Hyppää sisältöön

Suomen valtion kaivoskumppani Trafigura haastettiin oikeuteen Brasiliassa – Yhtiö kiistää korruptiosyytökset

Useiden epäselvyyksien jälkeen ministerit Lintilä ja Haatainen kertoivat syyskuussa, että Trafigurasta tehdään uusi selvitys.

Suomen valtio on enemmistöomistaja Terrafamen kaivoksessa Sotkamossa. Kaivoksen merkittävä vähemmistöosakas Trafigura on haastettu oikeuteen korruptioepäilyistä Brasiliassa. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Brasilian liittovaltion syyttäjä on haastanut oikeuteen raaka-ainejätti Trafiguran ja sen entisiä johtajia korruptioepäilyiden vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Syyttäjät myös vaativat oikeudelta, että syytettyjen varoja jäädytetään jopa miljardin Brasilian realin eli noin 157 miljoonan euron edestä.

Kyseessä on ensimmäinen oikeustoimi Trafiguraa vastaan sen jälkeen, kun syyttäjät alkoivat tutkia Operaatio autopesulaksi kutsuttua korruptiovyyhteä vuonna 2014. Tähän saakka oikeuteen on joutunut vain yksittäisiä ihmisiä.

Brasiliassa syyttäjä voi nostaa rikossyytteitä vain yksityishenkilöitä vastaan. Yrityksille voi tulla vain hallinnollisia seuraamuksia, joihin voi sisältyä sakkoja.

Operaatio autopesulassa poliitikot ja liikemiehet ovat kupanneet Brasilian valtion öljy-yhtiön Petrobràsin varoja.

Trafiguran ja Petrobràsin epäillään tehneen laittomia kauppoja yli seitsemästä miljoonasta öljybarrelista. Syyttäjän mukaan he ovat löytäneet todisteita siitä, että Trafigura varmisti vuosien 2012 ja 2013 kaupat noin miljoonan euron lahjuksilla Petrobràsin entisille työntekijöille. Tämä olisi johtanut noin 30 miljoonan euron tappioihin Petrobràsille. Näihin tappioihin syyttäjä hakee nyt korvauksia.

Syyttäjän mukaan yhteensä 12 ihmistä on ollut mukana juonimassa lahjuksia.

Trafigura kommentoi asiaa Reutersille sähköpostitse. Viestin mukaan yhtiöllä on nollatoleranssi lahjuksiin ja korruptioon.

– Vihjailut siitä, että Trafiguran nykyinen johto olisi tiennyt yhtiön rahojen käytöstä Petrobràsin työntekijöiden sopimattomiin maksuihin, eivät pidä paikkaansa, yhtiön lausunnossa sanotaan.

Trafigura rahoittaa Terrafamea

Suomen valtion omistama kaivosyhtiö Terrafame sopi helmikuussa 2017 yhteensä 250 miljoonan euron rahoituksesta Trafiguran kanssa. Rahoituksesta osa oli lainaa ja osa oman pääoman ehtoista rahoitusta. Terrafamesta 15,5 prosenttia siirtyi raaka-ainekauppaa tekevän kansainvälisen Trafigura-konsernin ja siihen kuuluva Galena-sijoitusrahaston omistukseen.

Yle kertoi hieman rahoiitussopimuksen jälkeen Trafiguran johtajien olevan mukana sadoissa veroparatiisiyhtiöissä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi helmikuussa 2017, että valtio selvitti Trafiguran taustoja, mutta yhtiön johtajien laajamittainen veroparatiisien käyttö ei ollut tiedossa. Lintilä sanoi, että Trafigura oli sitoutunut toimimaan eettisesti.

Syyskuussa suuret kansainväliset pankit tekivät Trafiguran toiminnasta ilmoituksia Yhdysvaltain valtiovarainministeriön alaiselle talousrikoksien estämiseen erikoistuneelle yksikölle. Pankit olivat raportoineet viranomaisille Trafiguraan liittyen kymmenien miljardien eurojen arvoisista epäilyttävistä tilisiirroista.

Elinkeinoministeri Lintilä ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoivat syyskuun paljastuksen jälkeen Ylelle, että Trafigurasta tehdään uusi selvitys.

Lue lisää:

Uusi tietovuoto paljasti pankkien laiminlyövän rahanpesun ehkäisyn — Suomi selvittää kaivoskumppaninsa taustoja, maailmalla tutkitaan korruptioepäilyjä(25.9.)

Ministerit Lintilä ja Haatainen Suomen kaivoskumppanin rahanpesukohusta: Tärkeintä varmistaa vastuullinen toiminta, Trafigurasta uusi selvitys(21.9.)

Guardian: Talvivaaran kaivoksen isoa omistajaa Trafiguraa epäillään öljykauppaan liittyvästä korruptiosta(2.6.)

Valtion Terrafame-kumppani junaili angolalaisen kenraalin liiketoimia – vahvoja epäilyjä korruptiosta(8.11.17)

Bahaman paperit: Valtion kaivoskumppanin Trafiguran johtajat mukana sadoissa veroparatiisiyhtiöissä(15.2.17)

Tausta: Trafiguran johtajaa syytetään osallisuudesta laajaan korruptioskandaaliin (15.2.17)

Terrafamelle 250 miljoonan euron rahoitus – Vähemmistöomistajaksi öljyä ja metalleita kauppaava Trafigura(10.2.17)

Suosittelemme sinulle