Hyppää sisältöön

Armenia luovutti viimeisen valtaamansa alueen sovitusti Azerbaidzhanille osana Vuoristo-Karabahin alueen tulitaukosopimusta

Venäläisjoukot tarkkailevat Armenian ja Vuoristo-Karabahin välisen Lachinin käytävän turvallisuutta.

Venäläisiä rauhanturvaajia kuvattuna Kalbajarissa Azerbaidžanissa 24. marraskuuta.
Venäläisiä rauhanturvaajia kuvattuna Kalbajarissa Azerbaidžanissa 24. marraskuuta. Kalbajarin lisäksi Armenia on luovuttanut Azerbaidzhanille myös Lachinin ja Aghdamin alueet. Kuva: Hayk Baghdasaryan / EPA
STT

Armenia luovutti tulitaukosopimuksen mukaisesti aikaisin tiistaina Suomen aikaa Lachinin alueen Azerbaidzhanille.

Azerbaidzhanin puolustusministeriö julkaisi videon, jossa Azerbaidzhanin lipulla varustettu panssarivaunu johdatti azerbaidzhanilaisten sotilasajoneuvosaattueen Lachinin alueelle. Tilannetta valvoivat myös venäläiset tarkkailujoukot.

Lachin on Aghdamin ja Kalbajarin ohella alueita, jotka Armenia suostui luovuttamaan takaisin Azerbaidzhanille osana Vuoristo-Karabahin alueen tulitaukosopimusta. Lachin, Aghdam ja Kalbajar ovat alueita, jotka sijaitsevat Armenian ja Vuoristo-Karabahin välissä.

Armenia ja Azerbaidzhan taistelivat syksyllä viikkoja Vuoristo-Karabahista, jonka Armenia valtasi 1990-luvun alussa. Syksyllä puhjenneissa taisteluissa kuoli tuhansia ihmisiä, ja kymmenettuhannet joutuivat jättämään kotinsa.

Asukkaat sytyttivät taloja tuleen Lachinissa

Kuten Aghdamin ja Kalbajarin alueilla, myös Lachinin alueella asuneet armenialaiset veivät lähtiessään mukanaan karjaa, polttopuita, huonekaluja ja jopa muovisia vesijohtoputkia. Jotkut asukkaat sytyttivät myös talojaan tuleen lähtiessään.

Armenialaisen paikallisen viranomaisen Davit Davtjanin mukaan asukkaiden piti poistua alueelta maanantai-iltana kello 18 mennessä. Ainoastaan niin sanotulle Lachinin käytävälle asumaan jäävät 200 ihmistä saivat jäädä aloilleen.

– Asukkaat, jotka eivät voineet lähteä, koska heillä ei ollut mitään paikkaa minne mennä, sanoivat jäävänsä käytävään ja katsovansa, mitä tiistaina tapahtuu, Davtjan sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Lachinin käytävä on tulitaukosopimuksessa määritelty käytävä, joka johtaa Vuoristo-Karabahin pääkaupungista Stepanakertista Armenian rajalle. 60 kilometrin mittaisen käytävän turvallisuudesta vastaavat venäläiset tarkkailijat, joita on alueella 2 000.

Tulitaukosopimuksessa armenialaiset jäivät asumaan Vuoristo-Karabahin alueella niille alueille, jotka olivat armenialaisjoukkojen hallussa tulitauon alkaessa.

Suosittelemme sinulle