Hyppää sisältöön

Väyrynen nousi keskustassa vallan kahvaan, lähdöllä uhannut Kärnä ei jättänytkään puoluetta

Kärnä kertoo lähtevänsä keskustasta, jos Väyrynen valittaisiin puoluejohtoon tai ministeriksi.

Mikko Kärnä tiedotustilaisuudessaan Helsingissä.
Mikko Kärnä lehdistötilaisuudessa Helsingissä marraskuussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Perttu Ruokangas

Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ei edelleenkään aio erota puolueesta, vaikka Paavo Väyrynen (kesk.) on noussut puoluehallitukseen.

Kärnä kertoi viime tammikuussa harkitsevansa eroa keskustasta, jos Väyrynen hyväksytään jäseneksi. Kun Väyrynen palasi keskustaan, Kärnä kertoi pärjäävänsä "rivijäsen Väyrysen" kanssa samassa puolueessa.

Tilanne on sittemmin muuttunut, sillä Väyrynen ei ole enää puolueen rivijäsen. Hän nousi sunnuntaina keskustan puoluehallitukseen. Tiistaina konkaripoliitikko ilmoitti haluavansa seuraavaksi keskustan työvaliokuntaan, jota hän pitää puolueen sisäpiirinä.

Edes Väyrysen nousu keskustan työvaliokuntaan ei saisi Kärnää lähtemään puolueesta. Kärnä sanoo kuitenkin häipyvänsä puolueesta, jos Väyrynen valittaisiin puoluejohtoon tai ministeriksi.

– Seuraan tilannetta, mitä Paavon touhuista ja tempuista seuraa. Olen hivenen rauhoittunut viime keväästä. Hän on puoluehallituksessa yksi 30:sta, jotka siellä vääntävät. Eiköhän keskusta ole sellainen kansanliike, johon yksi Väyrynen mahtuu.

Säälinsekaisia tunteita Väyrystä kohtaan

Kärnän mukaan Väyrysen lähtö ja kahden uuden puolueen perustaminen on aiheuttanut keskustalle pelkkää haittaa.

– Ei maailma niin toimi, että jos omia ajatuksia ei saa sormia napsauttamalla läpi, niin lähdetään ovet paukkuen ja aiheutetaan hallaa entiselle omalle joukkueelle.

Hän kertoo miettivänsä Väyrystä jopa säälinsekaisin tuntein, kun tämä luopui keskustan kunniapuheenjohtajuudesta.

– Miltä tuntuu Paavosta palata häntä koipien välissä puolueeseen, jolta hän on kaiken saanut ja joka on hänelle tällaisen tittelin suonut. Ei varmasti ole helppoa hänelläkään, Kärnä toteaa.

Minkälaiset välit sinulla on Väyrysen kanssa?

– Emme ole olleet vuosiin Väyrysen kanssa jutuissa. Kun Väyrysen varaedustajana olin edellisellä kaudella, olin hyvin pettynyt siihen, millä tavalla hän ilmoitti aikeistaan ja piti yhteyttä. Se ei ollut mukava kokemus ja paljasti minulle sellaisia piirteitä Väyrysen luonteesta, että olen näihin arvioihini päätynyt.

Kärnä ja Väyrynen hinkuvat Helsingin pormestariksi

Sekä Kärnä että Väyrynen ovat kertoneet olevansa valmiita Helsingin pormestariehdokkaaksi. Keskustan Helsingin piiri päättää ehdokkaasta myöhemmin.

Kärnä kertoo pohtivansa kuntavaaliehdokkuutta myös muualla, koska on sanojensa mukaan saanut runsaasti pyyntöjä asiasta.

Enontekiölle hän ei kuitenkaan aio ehdolle, koska on ollut kunnanjohtajana siellä. Kärnä on kirjoilla Enontekiöllä ja hänellä on kodit Inarissa ja saaristossa.

Kärnä nousi Väyrysen varasijalta eduskuntaan heti viime vaalikauden alussa, kun Väyrynen ei ottanut vastaan paikkaansa eduskunnassa, vaan jatkoi Euroopan parlamentissa. Kesäkuussa 2018 Väyrynen kuitenkin palasi Suomen politiikkaan ja pudotti Kärnän eduskunnasta.

Kevään 2019 eduskuntavaaleissa Kärnä nousi eduskuntaan ja oman puolueensa tähtiliikkeen ehdokkaana ollut Väyrynen puolestaan ei päässyt läpi.

Suosittelemme sinulle