Hyppää sisältöön

Tunnettuja demokratia-aktivisteja tuomittiin vankeuteen Hongkongissa – "Taistelumme ei ole ohi"

Joshua Wong, Ivan Lam ja Agnes Chow tuomittiin vankeusrangaistuksiin osallisuudesta mielenosoitukseen poliisia vastaan.

Joshua Wong oli yksi Hongkongin suurmielenosoitusten johtohahmoista. Nyt hän työskentelee kampanjoijana ja lobbarina Demosisto-puolueessaan.
Demokratia-aktivisti Joshua Wong Hongkongissa vuonna 2019. Kuva: Jenny Matikainen / Yle
Petri Burtsoff

Hongkongissa kolme tunnettua demokratia-aktivistia on tuomittu vankeusrangaistuksiin hallinnon vastustamisesta.

Joshua Wong (24v.), Ivan Lam (26v.) ja Agnes Chow (23v.) tuomittiin järjestyksessä 13,5 kuukauden, 7 kuukauden ja 10 kuukauden vankeusrangaistuksiin osallisuudesta mielenosoitukseen Hongkongin poliisin päämajan ulkopuolella viime vuonna.

– Syytetyt yllyttivät mielenosoittajia saartamaan poliisien päämajan ja huusivat poliisia horjuttavia tunnuslauseita, tuomari Wong Sze-lai sanoi.

Kolmikko lukeutuu Hongkongin tunnetuimpiin demokratia-aktivisteihin ja heidän oikeudenkäyntinsä on saanut osakseen runsaasti kansainvälistä huomiota.

Yle haastatteli Wongia heinäkuussa, voit lukea haastattelun täältä: Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä

Hongkongin viime vuoden mielenosoituksiin osallistui miljoonia ihmisiä ja jatkuivat yhtäjaksoisesti yli 7 kuukautta.

Harmaaseen päällystakkiin pukeutunut Agnes Chow puhuu mikrofoniin vaalijulisteen edessä.
Demokratia-aktivisti Agnes Chow kampanjoi Hongkongissa tammikuussa 2018. Kuva: Jerome Favre / EPA

Mielenosoittajat vastustivat lakia, joka mahdollistaa hongkongilaisten luovutuksen muualle Kiinaan oikeudenkäyntiä varten. Kiinan oikeusjärjestelmä sekä vankilajärjestelmä poikkeavat Hongkongista, jonka järjestelmä on perua ajalta, jolloin Hongkong kuului Britanniaan.

Poliisi hajotti mielenosoituksia kovin ottein ja pidätti useita niihin osallistuneita.

Tuomion saatuaan Wong kertoi Twitterissä lakimiestensä välityksellä, ettei hänen taistelunsa ole ohi, vaan että hän jatkaa toimintaansa vankilasta käsin.

Wong tuli tunnetuksi koulutuslakia vastustaneista opiskelijaprotesteista ollessaan vasta 16-vuotias. Myöhemmin hän oli yksi yhtäläistä äänioikeutta vaatineiden sateenvarjomielenosoitusten johtohahmoista.

Wong on aiemmin istunut vankilassa osallisuudestaan juuri sateenvarjomielenosoituksiin.

Hongkongissa tuli tänä kesänä voimaan kiistelty turvallisuuslaki, joka lisää Kiinan valtaoikeuksia alueella. Laki muun muassa kieltää tietyt poliittiset mielipiteet.

Tuhansia ihmisiä on pidätetty uuden lain suomien valtaoikeuksien nojalla.

Lisää aiheesta:

Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista lisätietoa: turvallisuusjoukot voivat estää alueelta poistumisen

Demokratiaa käsittelevät kirjat ovat alkaneet kadota Hongkongin kirjastoista

Hongkongissa nostettu ensimmäiset syytteet uuden turvallisuuslain avulla – syytetty ajoi moottoripyörällä poliisien joukkoon vapautta vaatien

Hongkongissa poliisi pidättänyt satoja uutta turvallisuuslakia vastustaneita, britit tarjoavat osalle asukkaista uutta elämää Britanniassa

Mikä on Kiinan nopeasti läpinuijima Hongkongin kansallisen turvallisuuden laki ja mitä se tarkoittaa? Kokosimme vastauksia oleellisiin kysymyksiin

Suosittelemme sinulle