Hyppää sisältöön

Kommentti: Norja avasi pelin pitkälle hiihtoboikotille – tuttu marssijärjestys jatkui hiihdon koronateatterissa, mutta tuoreimman päätöksen todellinen voittaja on Suomen hiihtoliitto

Norjan ja Ruotsin hiihtopomot tekivät Suomen kollegoilleen palveluksen. Hiihtoliiton päätöksellä liittyä pohjoismaiseen boikottirintamaan on myös myönteisiä seurauksia taloudelle, kirjoittaa Atte Husu.

Joni Mäkeä, Ristomatti Hakolaa ja Norjan Sindre Björnestad Skaria ei nähdä maailmancupissa enää tämän vuoden puolella. Kuva: Tomi Hänninen

Jokainen hiihtokuluttaja ymmärsi jo viime viikolla, mitä tuleman pitää.

Hiihdon maailmancup ei ollut ehtinyt edes käynnistyä, kun kansainvälisten hiihtopamppujen käsissä oli jo torstaina ensimmäinen koronakohu. Vaikka Norjan maajoukkueen valmentajan Eirik Myhr Nossumin koronatartunta osoittautui vielä saman päivän aikana vääräksi hälytykseksi, koronapyörä oli lähtenyt pyörimään jo peruuttamattomalla tavalla.

Loppuviikon pääpuheenaihe ei ollut Norjan ylivoima maastohiihdossa, seitsemän ykkössijaa kahdeksasta mahdollisesta, tai se, että norjalaiset veivät kaikki kolme ykkössijaa yhdistetyssä ja toisen mäkihypyssäkin. Keskustelu kävi Myhr Nossumin koronatuloksessa, joka positiivisena olisi nykysäännöissä tarkoittanut kaikkien vuonomaan hiihtäjien joutumista karanteeniin. Tarkemmin ulos kisoista.

Varoittavana esimerkkinä toimi Ruotsin alppijoukkue, joka koki karanteenikohtalon viikkoa aiemmin Levillä. Siitä huolimatta, että pohjoismaisten hiihtolajien maajoukkueet väistivät luodin Rukalla, moni suhtautui maailmancupin jatkoon skeptisesti.

Maailmancupin piti alun perin jatkua tällä viikolla Lillehammerissa, mutta järjestäjät ilmoittivat kisojen siirtämisestä jo kolme viikkoa sitten. Syynä olivat kasvuun lähteneet koronatartunnat. Maastohiihdon maailmancupin seuraavat pysäkit sijaitsevat joulukuussa Sveitsin Davosissa (12.–13.) ja Saksan Dresdenissä (19.–20.), mutta pohjoismaiset hiihtäjät eivät näihin kisoihin osallistu.

Norjan hiihtoliitto tiedotti ratkaisustaan boikotoida kisoja tiistaina, Ruotsi ja Suomi seurasivat perässä keskiviikkona. Pohjoismaiden vetäytyminen on selvä epäluottamuslause Kansainvälisen hiihtoliiton FISin pomoportaalle, jonka päätös yrittää viedä maailmancupkausi läpi normaalilla kisakalenterilla herätti jo syksyllä voimakasta kritiikkiä. Hiihtäjillä raja tuli vastaan jo ensimmäisen kisaviikonlopun jälkeen.

Rukalla jaossa olleista 18 palkintopallisijoituksesta Norja vei nimiinsä kahdeksan, Ruotsi kuusi ja Venäjä neljä. Venäjän päävalmentaja Markus Cramer viestitti Yle Urheilulle keskiviikkona Ruotsin ja Suomen vetäytymispäätöksen jälkeen, että Venäjän joukkue on ollut Davosissa jo maanantaista ja aikoo kisata suunnitellusti.

Davosissa tuloslistat muuttuvat joka tapauksessa täysin verrattuna Rukaan, jossa Norja, Ruotsi ja Suomi veivät kolmistaan nimiinsä 65,3 prosenttia sijoituksista 12 parhaan joukkoon. Venäjän osuus Rukan top 12 -sijoituksista oli 22,2 prosenttia.

Terveys edellä, talous mielessä

Jokainen Pohjoismaa perusteli poisjääntiään terveydellisin syin: päätähtäin on vasta helmikuun lopulla Oberstdorfin MM-hiihdoissa.

Rukan maailmancupin avauksen perusteella Norja on urheilullisesti boikottipäätöksen ykköskärsijä ennen Ruotsia – tai pikemminkin Ruotsin naisia, jotka veivät nimiinsä kuusi yhdeksästä jaossa olleesta palkintosijasta. Myös liittotasolla Norja ja Ruotsi painivat eri kastissa kuin Suomen hiihtoliitto, jonka rasitteena ovat edelleen vuoden 2017 Lahden MM-kisoista koituneet raskaat tappiot.

Iivo Niskanen hiihti viime vuonna Davosissa yhden parhaista kisoistaan vapaalla hiihtotavalla, kun hän sijoittui neljänneksi 15 kilometrin väliaikalähdössä. Kuva: GIAN EHRENZELLER / ALL OVER PRESS

Päätöksellä vetäytyä Davosin maailmancupista on merkittäviä taloudellisia seurauksia. Davos sijaitsee 1 500 metriä meren pinnan yläpuolella, mikä pidentää urheilijoiden kisamatkaa normaalista – korkeaan ilmanalaan kun ei siirrytä käden käänteessä. Kun lasketaan urheilijoiden, valmennuksen, huoltojoukkojen ja voitelurekan kuljettamisesta koituvat kustannukset, kokonaiseuromäärä huitelee laskentatavasta riippuen 50 000–70 000 euron välimaastossa.

Potti olisi noussut lähelle kuusinumeroista, kun otetaan huomioon koronatestauksesta koituvat kustannukset ja Dresdeniin jatkaneet sprintterit.

Keski-Euroopan-reissun väliin jättäminen ei tarkoita Hiihtoliitolle tietenkään täysimääräistä säästöä, sillä maajoukkue jatkaa leiritystä Rovaniemellä. Keskiviikon boikottiratkaisusta koituva kustannussäästö on kuitenkin niin merkittävä, että Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen huokaissee ainakin hetken helpotuksesta numeroiden pyörittelyn lomassa.

Mikäli kilpailuja päästään kiertämään, voi Hiihtoliiton tilikaudesta tulla koronan takia rajusti miinusmerkkinen.

Urheilijoiden sopimukset

Venäjän päätös osallistua Davosiin tarkoittaa, että miehissä sille suorastaan tyrkytetään (minimissään) kolmoisvoittoa. Dario Colognan, 34, meno oli tahmeaa Rukan cupavauksessa, mutta kotiladuillaan sveitsiläinen on tottunut menestymään. Venäläisten kovin haastaja saattaa tulla kuitenkin hiihtoväelle eksoottisesta Isosta-Britanniasta, jonka tähtihiihtäjä Andrew Musgrave sijoittui Rukan molemmilla normaalimatkoilla hienosti kuudenneksi.

Tällä hetkellä Venäjän miehet kilpailevat joukkueena niin kovalla tasolla, että Suomen osallistuminen ei olisi avannut esimerkiksi Iivo Niskaselle punaista mattoa palkintosijoille.

Naisissa Norjan ja Ruotsin vetäytyminen olisi puolestaan avannut huippusauman Kerttu Niskaselle, jonka edellistä maailmancupin osakilpailuvoittoa Italian Cognessa (2019) väritti poisjääntien suma, kiitos kulman takana odottaneiden Seefeldin MM-hiihtojen.

Kuva: KIMMO BRANDT / ALL OVER PRESS

Kilpailut ratkotaan kuitenkin osallistuneiden kesken, ja maastohiihdon absoluuttisen kärjen takana kenenkään hiihtäjän vuositulot eivät päätä huimaa. Esimerkiksi Niskaselle Cognen ykkössija ei tarkoittanut vain maailmancupin osakilpailuvoitosta maksettavaa reilun 10 000 euron rahapalkintoa, vaan sponsoreiden kanssa solmittujen menestysbonusten avulla summa voi lähes tuplaantua.

Yksittäisen menestyksen merkitystä voi hahmottaa seuraavasti: vaikka Niskanen sijoittui maailmancupissa viime kaudella seitsemän kertaa kymmenen parhaan joukkoon, hänen tienaamat palkintorahat olivat yhteensä 15 662 euroa. Pelkästään pohjoismaisista hiihtäjistä kahdeksan sai palkintorahaa tuplat verrattuna Niskaseen.

Vaikka Pohjoismaiden hiihtoliitot perustelivat Davosin ja Dresdenin kisojen boikottiaan halulla suojella urheilijoidensa terveyttä, urheilijatasolla kisojen väliin jättäminen tapahtuu ainakin taloudellisesti hyvin erilaisista lähtökohdista.

Tällä haavaa suomalaishiihtäjien on seuraavan kerran mahdollista tehdä työtään maailmancupissa 1. tammikuuta, kun Tour de Skin pitäisi pyörähtää käyntiin Sveitsin Val Müstairissa. Moni on jo varmasti esittänyt itselleen seuraavan kysymyksen: miksi Sveitsissä kilpaileminen olisi silloin turvallinen vaihtoehto, kun se ei ollut sitä kolme viikkoa aiemmin Davosissakaan?

Kun kaupan päälle tulisi viikon sisään siirtyminen Italiaan, jossa kilpailut on tarkoitus vetää kahdella paikkakunnalla, hiihtoentusiastien ei tarvitse yllättyä, mikäli Pohjoismaiden boikotti jatkuu pitkälle tammikuuhun.

Lue lisää:

Suomen hiihdon päävalmentaja kertoo Rukan tapahtumista, jotka johtivat kohupäätökseen vetäytyä maailmancupista: "Kaikki eivät noudattaneet yhteisiä pelisääntöjä"

Hiihdon maailmancup suurissa vaikeuksissa heti alkuunsa – Suomen ja Norjan lisäksi myös Ruotsi vetäytyy kilpailuista loppuvuodeksi

Suosittelemme sinulle