Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Rokote koronaa vastaan tarjotaan kaikille halukkaille, hallitus neuvotteli järjestyksestä – Arvio: hoitajien rokotukset alkavat ensi kuussa

Hallituksen johtoviisikko jatkoi vielä myöhään keskiviikkoiltana neuvotteluja niin sanotun eläkeputken kohtalosta.

Hallitus neuvotteli keskiviikkona pitkälle iltaan rokotestrategiasta. Peruspalveluministeri Krista Kiuru piti uutisia Euroopasta lupaavina. Kuva: Yle
Antti Pilke,
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus neuvotteli keskiviikkoiltana siitä miten suomalaiset rokotetaan koronaa vastaan.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi myöhään illalla, että hallitus päätti Suomen virallisesta rokotestrategiasta, joka hyväksytään vielä valtioneuvoston kokouksessa.

– Koko väestön suojaamiseksi rokotetta tarjotaan kaikille halukkaille, joilla ei ole terveydellistä estettä rokotteen ottamiselle, Kiuru sanoi.

Rokotteen koronaa vastaan saa maksutta.

– Joudumme varautumaan siihen, että aluksi rokotetta ei välttämättä saada samanaikaisesti kaikille, Kiuru sanoi.

Tämänhetkisen arvion mukaan koronarokotukset voitaisiin aloittaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotuksilla tammikuussa.

Alkuvaiheessa rokotetta annettaisiin koronapotilaiden hoitajille ja hoivakotien henkilöstölle sekä ikääntyneille ja niille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) arvioi rokotestrategiassa, että todennäköisesti ensimmäiseksi tulisi käyttöön Biontech-Pfizer –yritysten rokote. Se vaatii erityistä kylmäketjua, mikä vaikeuttaa rokotteen jakelua pienempiin terveydenhuollon yksiköihin.

STM ennakoi, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö voitaisiin rokottaa pääosin helmi-maaliskuussa, jolloin rokotukset voitaisiin laajentaa myös seuraaviin ryhmiin. STM toivoo, että tuolloin käyttöön tulisi muitakin rokotevalmisteita, jotka sopisivat kuljetuksen ja säilytyksen suhteen paremmin käytettäväksi väestön yleisiin rokotuksiin.

Taistelu koronaa vastaan on ottanut tänään keskiviikkona harppauksen eteenpäin, koska Britannia kertoi aloittavansa rokottamisen jo ensi viikolla.

Kiuru: Läpimurto voi tapahtua nopeasti

Hallitus käsitteli keskiviikkona rokottamisen pääpiirteitä, mutta varsinaiset päätökset rokottamisesta se tekee myöhemmin.

Tiedossa ei ole vielä, missä järjestyksessä suomalaisten suurta massaa ryhdytään rokottamaan. Marin sanoi Säätytalolle saapuessaan, että se riippuu siitä miten nopeasti Suomi saa rokotteita EU:n yhteishankinnan kautta.

Myös Marin kertasi, että alussa on tarkoitus rokottaa erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa ja riskiryhmään kuuluvia.

Yhdelläkään rokotteella ei vielä ole EU-maissa myyntilupaa, vaan rokotteiden turvallisuuden ja ominaisuuksien selvittäminen on kesken.

Kiuru sanoi alkuillasta, että hallitus varautuu siihen, että läpimurto voi tapahtua nopeastikin.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottavat rokotteista tarkemmin torstaina kello 10.

Ministerit aloittivat keskiviikkona alkuillasta neuvottelut koronarokotuksista Säätytalolla Helsingissä. Tautitilannetta kommentoi neuvotteluihin mennessään muun muassa pääministeri Sanna Marin.

Kiuru varoitti joulun perumisesta

Neuvotteluissa käytiin rokoteasioiden lisäksi läpi koronatilannetta ja sitä, miten sairaalahoidon kapasiteetti riittää Suomessa.

Viesti oli, että tauti leviää koko maassa ja tartunnat pitää saada laskuun. Muuten kiireetöntä hoitoa pitää ajaa alas, kuten keväällä.

Kiuru vaati suomalaisilta ryhtiliikettä koronan torjunnassa.

– Suomalaisten osalta on kyse siitä, perutaanko pikkujoulut vai joulu, hän varoitti neuvotteluihin tullessaan.

Myös Marin oli huolissaan koronatilanteesta.

– Kun olen kulkenut tänään Helsingin keskustassa autolla ja vertaan kevään tilanteeseen, silloin kadut olivat lähes tyhjiä ja ihmisiä ei juuri näkynyt missään. Nyt ihmisiä on paljon enemmän liikkeellä, jolloin tartunnat pääsevät syntymään.

Vanhanen: Ei jää rahasta kiinni

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi, että rokotteelle on varattu tähän asti 200 miljoonaa euroa rahaa, ja ja tarvittaessa rahaa tulee lisää.

– Se rokotemäärä, jonka suomalaiset tarvitsevat, tullaan hankkimaan, Vanhanen vakuutti.

Jos rokottamisen organisointi vaatii rahaa, sekään ei jää Vanhasen mukaan resursseista kiinni.

Rokotekatsauksen pitivät hallitukselle Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, sosiaali- ja terveysministeriö sekä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

THL kertoi eilen, miten rokottamiseen valmistaudutaan. Rokottamista ei voida suunnitella vielä täysin valmiiksi, sillä mahdolliset rokotteet ovat keskenään erityyppisiä.

Suomi on mukana EU:n ennakkohankintasopimuksessa, joka on tehty kuuden eri rokotevalmistajan kanssa.

Rokotevalmistajat ovat Pfizer ja Biontech, jonka rokotteella Britannia aloittaa kansalaisten tautisuojan parantamisen, sekä Curevac, Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK ja Moderna.

Viisikko miettii, sahaako se eläkeputken katki

Hallituksen kokoontumisen jälkeen puolueiden johtoviisikko jatkoi vielä myöhään keskiviikkoiltana neuvotteluja ikääntyneiden työllisyyden parantamisesta ja niin sanotun eläkeputken kohtalosta.

Hallitus lykkäsi syksyn alussa päätökset yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamisesta työmarkkinajärjestöjen tehtäväksi, mutta päätös kaatui maanantaina takaisin hallituksen syliin, kun työmarkkinajärjestöjen neuvottelut eläkeputken poistamisesta kariutuivat.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiistaina, että hallitus etsii ratkaisun yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamiseen työmarkkinajärjestöjen esiin nostamien keinojen joukosta.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja työntekijäkeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoivat keskiviikkona Ylen Ykkösaamussa, että neuvottelut kariutuivat erimielisyyteen siitä, mitä irtisanottavalle työntekijälle annettava koulutus saisi maksaa työnantajalle.

Elorannan mukaan palkansaajat esittivät tähän niin sanottuun muutosturvaan merkittävää parannusta, jotta yli 55-vuotiaiden työllistyminen nopeutuisi. Hänen mukaansa suurista rahoista ei olisi ollut kysymys, mutta EK:n mukaan hintalappu oli liian kova.

Marinin kommenttia eläkeputkesta täsmennetty klo 16.22

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan 3.12.2020 klo 23.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Eläkeputki putosi takaisin hallituksen pöydälle – Saarikko: "Eläkeputki on poistettava", Andersson: "Kokonaisuus ratkaisee"

Suosittelemme