Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kasvomaskin narut voivat hangata ihon rikki ja tehdä korvat kipeiksi – näillä asiantuntijoiden neuvoilla vältät ongelmat

Pelko, että kuminauhat aiheuttaisivat hörökorvaisuutta, on korvalääkärin mukaan aiheeton.

Kasvomaskin nauha tiukasti korvalehden takana
Kireä nauha voi pahimmillaan jopa tehdä haavoja korvalehteen. Kuva: Kalle Purhonen/Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Näin korona-aikoina monet suomalaiset joutuvat käyttämään kasvomaskia lähes koko päivän. Esimerkiksi sairaanhoitajat, opettajat, myyjät ja kaikki muutkin asiakaspalvelussa olevat saattavat pitää kasvomaskia useita tunteja vuorokaudessa.

Kun maski on naaman edessä, ovat maskin nauhat yleensä korvalehtien takana. Seurauksena voi olla väsymisen tunne korvalehdissä, korvalehden taakse voi tulla kipua tai jopa haavoja.

– Korvan tausta voi tulla kipeäksi. Kertakäyttömaskit ovat yleensä yhtä kokoa, mutta meitä ihmisiä on monta kokoa. Korvien taakse tuleva nauha on joillekin liian kireä, sanoo korva- nenä- ja kurkkutautien ylilääkäri Pekka Ranta Etelä-Karjalan keskussairaalasta Lappeenrannasta.

Liian tiukan maskin nauhat voivat hangata korvalehtiä.

– Tunne saattaa olla epämiellyttävä ja pahimmillaan kivulias, koska nauha voi hangata ihon rikki, kertoo Ranta.

Kasvomaskin nauha korvalehden takana
Kertakäyttömaskit ovat yleensä vain yhtä kokoa, mutta ihmisten päät erikokoisia. Siksi maskikin voi tuntua liian taukalta tai löysältä. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Ärtynyttä ihoa voi hoitaa perusvoiteella ja tarvittaessa laittaa suojaksi haavateippiä maskin käytön ajaksi.

– Jos korvantauksen iho on herkkä, voi korvan taakse laittaa esimerkiksi pumpulia. Sen saa pysymään paikoillaan haavateipillä, neuvoo Ranta.

Ei muutoksia korvalehtiin

Korvalehtien väsymisestä ei ylilääkäri Pekka Rannan mukaan tarvitse huolestua, sillä korvalehtien muoto ei kireidenkään kuminauhojen takia muutu. Pelko siitä, että ne aiheuttaisivat hörökorvaisuutta, on Rannan mukaan turha.

– En usko, että hörökorvia voi tulla. Korvalehdet eivät voi maskinauhoista venyä niin paljon, että ne muuttaisivat lopullisesti muotoaan.

Ihmiset raitiovaunupysäkillä.
Viime päivinä maskeja on alkanut näkyy katukuvassa yhä enemmän. Kuva Helsingistä marraskuun loppupuolelta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Ylilääkäri Pekka Ranta kertoo, korvalehden rusto on ominaisuudeltaan napakka, eikä se maskin kuminauhojen takia paikoiltaan muualle siirry.

– On ihmisiä, jotka ovat saaneet hörökorvaisuuden syntymälahjanaan tai syntymäriesanaan. Se on synnynnäinen ominaisuus, jossa korvalehden rusto työntyy eteenpäin, kertoo Ranta.

Tuunaa tai tee tukikappale

Ylilääkäri Pekka Rannan mukaan parasta olisi yrittää ennaltaehkäistä korvalehtien kipeytyminen.

Kaupoissa on nykyään myynnissä eri kokoisia kangasmaskeja, joista voi yrittää löytää sopivan kokoisen. Liian pieni maski voi tuntua napakalta, mutta toisaalta se voi väsyttää korvalehtiä.

Kertakäyttömaskit ovat yleensä vain yhtä kokoa, ja esimerkiksi terveysasemilla vieraileville ihmisille jaetaan pääsääntöisesti vain yhden koon kertakäyttömaskeja.

– Jos kertakäyttömaskeista ei löydy sopivaa, on suositeltavaa käyttää monikäyttömaskia ja tarvittaessa tuunata siihen kiinnityslenkki itselleen sopivaksi.

Maskeissa, joissa on taakse sidottavat nauhat, on kireys helppo säätää. Samoin itsetehdyissä maskeissa ompelija voi tehdä itselleen tai mallilleen sopivat.

Ja aina voi turvautua Marttojen keksimään niksiin. He nimittäin neuvovat tekemään erityisen kasvomaskin korvansäästäjän.

Korvansäästäjä niskassa
Martat neuvovat virkkaamaan tällaisen kasvomaskien korvansäästäjän. Kuva: Marttaliitto / Markus Hakkarainen

Siinä maskin taakse tuleviin lenkkeihin virkataan tukikappale, joka vie painon pois korvien takaa ja siirtää sitä enemmän niskan taakse.

Ohje kasvomaskin korvansäästäjän tekemiseen on Marttojen sivuilla.

Yle seuraa koronaviruksen vaikutuksia Suomessa ja maailmalla. Tuoreimmat koronauutiset luet tästä.

Suosittelemme sinulle