Hyppää sisältöön

THL:n Puumalainen arvioi: Terveydenhuolto voitaisiin rokottaa tammikuussa, ikääntyneet sekä riskiryhmät helmikuussa ja loput kevään aikana – katso tallenne

Tartuntojen määrä on lähes kaksinkertaistunut kahden viime viikon aikana.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen STM:n ja THL:n koronavirustilanteen tilannekatsauksessa Helsingissä.
THL ja STM kertovat tuoreimmat tiedot koronavirusepidemiasta Suomessa ja maailmalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tänään, että tämänhetkisen arvion mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä päästään rokottamaan tammikuussa, ikääntyneitä sekä riskiryhmiä helmikuussa ja loppuväestöä kevään aikana.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset ovat prioriteetti, koska he kohtaavat koronapotilaita. Jos he saavat tartunnan, he joutuvat pois töistä ja terveydenhuollon toimintakyky heikkenee ja voi vaarantua, Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa, jonka THL järjesti yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Heti kun viranomaiset ovat saaneet myyntiluvat annettua, Suomi on valmis aloittamaan rokotukset.

– Rokotemäärä riittää varmasti kaikille suomalaisille. Tarkempia jakelun yksityiskohtia meillä ei ole tiedossa, Puumalainen vastasi kysymykseen siitä, mihin mennessä koko kansa olisi rokotettu.

Koronainfo, kuvassa Krista Kiuru sekä Taneli Puumalainen
Ministeri Krista Kiuru (sd.) ja THL:n Taneli Puumalainen kommentoivat tulevan koronarokotteen jakelua eri puolille Suomea. Video: Yle

Taneli Puumalaisen mukaan lasten rokotetutkimukset eivät ole vielä yhtä pitkällä kuin aikuisten, joten lasten rokottamisen aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Suomi on mukana EU:n yhteisessä rokotehankinnassa. EU on tehnyt kuuden rokotevalmistajan kanssa sopimuksen ja neuvottelee seitsemännen kanssa.

Suomessa 540 uutta tartuntaa

Puumalainen kertoi myös, että tänään torstaina Suomessa on kirjattu 540 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku on noin 100, mikä on hyvä verrattuna muihin Euroopan maihin.

– Nousuvauhti on se, joka meitä huolestuttaa, Puumalainen sanoi.

Tartunnat ovat lisääntyneet rajusti kahden viime viikon aikana, jolloin raportoitiin 6 136 tartuntaa. Se on melkein kaksi kertaa enemmän kuin aiemman kahden viikon aikana, jolloin tartuntoja oli yhteensä 3 167 tartuntaa.

Puumalaisen mukaan tartunnat ovat kasvussa lähes kaikkialla maassa.

– Koko Suomen alueen jätevesissä on merkkejä viruksesta, Puumalainen kertoi.

Ilmainen rokote kaikille halukkaille

Tilaisuudessa oli läsnä myös peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Hän sanoi, että jos rokotteille saadaan myyntilupa arvioitua aiemmin, rokotukset voidaan aloittaa jo joulukuussa.

Kiuru sanoi, että rokotetta ei todennäköisesti tule riittäviä määriä heti alkuun. Puumalaisen mukaan rokotteita pyritään antamaan samaan tahtiin koko maassa, eli mikään alue ei aja toisen ohi. Aluekohtainen säätäminen ikääntyneen väestön mukaan on toki mahdollista.

Kiuru kertoi hallituksen myöhään eilen illalla päättämästä Suomen virallisesta rokotestrategiasta (siirryt toiseen palveluun), joka hyväksytään vielä valtioneuvoston kokouksessa.

– Koko väestön suojaamiseksi rokotetta tarjotaan kaikille halukkaille, joilla ei ole terveydellistä estettä rokotteen ottamiselle, Kiuru sanoi eilen illalla.

Hän toisti saman tiedotustilaisuudessa ja lisäsi, että rokotteen koronaa vastaan saa maksutta. Hän piti rokotetilannetta lupaavana.

Joulu herättää huolta tehohoidossa

Tilaisuudessa kysyttiin myös sitä, voiko lähteä joulun viettoon toiselle puolelle Suomea.

– Välttämätön matkustaminen on mahdollista, mutta vetoaisin ihmisiin, että vietettäisiin joulua mieluummin lähipiirin kanssa ja hoidettaisiin yhteyksiä muualle Suomeen puhelimella tai videolla, Puumalainen sanoi.

Hän ei uskaltanut arvioida, miten tautitilanne kehittyy Suomessa. Se riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin rajoituksia noudatetaan. Muualla Euroopassa on nähty, että kun rajoituksia noudatetaan, ne purevat nopeasti.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi epidemian kuormittavan nyt terveydenhoitoa rankasti. Hän näytti ennusteita seuraaville viikoille.

– Sairaalahoidon kuormituksen kasvuennuste on huomattavan suuri. Myös tehohoidon kasvuennuste on ylöspäin, mutta hiukan loivemmalla kulmakertoimella, Voipio-Pulkki sanoi.

Hän alleviivasi, että hoitoennusteet painottuvat ikääntyneisiin.

Toimialajohtaja, ylilääkäri Ville Pettilä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä vahvisti, että tehohoidon tarve nousee. Hoitoajan ovat myös melko pitkiä.

– Huolta herättävät joulu ja vuodenvaihde, Pettilä sanoi.

Suomessa on noin 300 tehohoitopaikkaa, joista normaalioloissakin on käytössä 70 prosenttia.

Lue lisää:

Täältä voit lukea kaikki tuoreimmat uutiset koronaviruksesta.

Suosittelemme sinulle