Hyppää sisältöön

Ranskan ex-presidentti Valéry Giscard d’Estaing on kuollut

Giscard d’Estaingin säätiön mukaan entinen presidentti menehtyi koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Giscard d'Estaing oli Ranskan presidenttinä vuodesta 1974 vuoteen 1981, jolloin hän hävisi vaaleissa Francois Mitterrandille. Kuva: AOP

Ranskan presidenttinä vuosina 1974–81 toiminut Valéry Giscard d’Estaing on kuollut 94-vuotiaana. Asiasta kertoi Élysée-palatsi.

Giscard d’Estaingin säätiön mukaan entinen presidentti menehtyi koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Hänoli viime kuukausina useaan otteeseen sairaalahoidossa sydänongelmien vuoksi.

Giscard d’Estaingesiintyi viimeisiä kertoja julkisuudessa viime vuoden syyskuussa, jolloin hän osallistui entisen presidentti Jacques Chiracin hautajaisiin. Chirac toimi pääministerinä Giscard d’Estaingin presidenttikaudella.

Uudistusmielisen Giscard d’Estaingin valtakaudella Ranskassa muutettiin lainsäädäntöä niin, että keskinäiseen sopimukseen perustuva avioero astui voimaan. Lisäksi abortti laillistettiin ja äänestysikä laskettiin 18 ikävuoteen.

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Giscard d’Estaing solmi Euroopassa läheisen suhteen muun muassa Länsi-Saksan tuolloiseen liittokansleriin Helmut Schmidtiin. Lehden mukaan he loivat yhdessä pohjan Euroopan yhteiselle rahaliitolle ja eurolle.

Giscard oli keväällä otsikoissa, kun Ranskan syyttäjäviranomaiset aloittavat tutkinnan entistä presidenttiä vastaan esitetyistä ahdisteluväitteistä.

Saksalaistoimittaja kertoi Giscardin kosketelleen hänen takapuoltaan kolme kertaa haastattelutilanteessa. Väitetty ahdistelutilanne oli tapahtunut joulukuussa 2018.

Giscardin asianajaja kertoi tuolloin, ettei Giscardilla ole muistikuvia tapahtuneesta. The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan ahdistelututkinnan tilasta ei ole tietoa.

Korjattu klo 10.10.: Chiracin hautajaiset olivat viime vuoden syyskuussa.

Lue myös:

Ranskan entistä presidenttiä Valéry Giscard d’Estaingia epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

Suosittelemme sinulle