Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Katso kartasta alueesi uudet ravintolarajoitukset – yökahvilan tai limukaraoken pyörittäminen hyytyy

Uudet ravintolarajoitukset astuvat voimaan lauantaina. Leviämisvaiheen maakunnissa on nyt käytössä lain sallimat enimmäisrajoitukset.

Asiakkaita yökahvilassa karaokebaari Populuksessa Helsingissä
Asiakkaita yökahvilassa karaokebaari Populuksessa Helsingissä marraskuussa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hallitus tiukentaa ravintoloita koskevia rajoituksia koronatilanteen huonontumisen takia.

Osa anniskeluravintoloista on pitänyt yön pimeinä tunteina yökahvilaa, järjestänyt yökaraokea tai aamubileitä, joissa on voinut juhlia enintään 2,8 prosenttisten juomien voimalla.

Monissa koronan leviämisvaiheen maakunnissa toiminta hiipuu, kun uudet rajoitukset astuvat voimaan lauantaina.

Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen maakunnissa kaikkien ravintoloiden pitää sulkea ovensa kello 23, alkoholin tarjoilu loppuu tuntia aiemmin kello 22. Ravintolat voivat avautua kello 5 aamulla.

Kiihtymisvaiheen maakunnissa, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä-Karjalassa, Satakunnassa, Keski-Suomessa ja Kainuussa baarit, pubit ja yökerhot voivat olla auki kello 23, ruokaravintolat ja kahvilat kello 24 asti. Kaikki ravintolat voidaan avata tunnin päästä sulkemisesta. Alkoholin tarjoilu päättyy kello 22.

Perustasolla on enää viisi maakuntaa: Lappi, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Ahvenanmaa.

Niissä anniskeluravintolat sulkevat ovensa kello 1 ja alkoholin tarjoilu loppuu puolilta öin. Myös ruokaravintoloissa anniskelu loppuu kello 24, mutta niillä ei ole aukiolorajoituksia.

Alkoholin tarjoilun voi aloittaa koko maassa kello 7 aamulla. Anniskelun pitää olla myös alkoholilain mukaan sallittua, joten käytännössä tämä koskee majoitusliikkeiden eli hotellien aamiaistarjoilua. Muut ravintolat voivat aloittaa alkoholin tarjoilun kello 9.

Koronan leviämisvaiheessa olevissa maakunnissa pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa sisään puolet tavallisesta asiakasmäärästä. Ruokaravintolat ja kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä. Kiihtymisvaiheen maakuntia koskevat samat asiakasmäärärajoitukset.

Koronan perustasolla olevissa maakunnissa ei rajoiteta ravintoloiden asiakasmääriä.

Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien kahviloita ja ravintoloita. Uudet rajoitukset astuvat voimaan lauantaina 5. joulukuuta.

Nämä rajoitukset ja hygieniaohjeet koskevat edelleen kaikkia ravintoloita koko maassa:

  • Jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka.
  • Ravintola vastaa riittävistä turvaväleistä asiakkaiden välillä.
  • Asiakkailla on oltava mahdollisuus käsien pesuun ja ravintolatilat on pidettävä puhtaina.
  • Asiakkaita on ohjeistettava koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Rajoitukset ovat voimassa joulukuun puoliväliin. Tartuntatautilain ravintoloita koskevassa pykälässä rajoitetaan alkoholin anniskeluun keskittyviä yökerhoja, baareja ja pubeja tiukemmin, ruokaravintoloita ja kahviloita kevyemmin.

Juttua täsmennetty 4.12. kello 10.40 kohtaa, jossa kerrotaan anniskelun aloittamisen ajankohdasta. Tartuntatautilain mukaan alkoholin tarjoilun voi aloittaa koko maassa kello 7 aamulla. Anniskelun pitää olla myös alkoholilain mukaan luvallista. Käytännössä tämä koskee majoitusliikkeiden aamiaisravintoloita. Muut ravintolat voivat aloittaa alkoholin tarjoilun kello 9.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Ensin tulivat yökahvilat, sitten yökerhojen aamubileet ja satapäiset yksityisjuhlat – poliisi ja avi yrittävät pysyä rajoja rikkovan juhlakansan perässä

Levin kisaviikonlopun juhlinnasta 15 tartuntaa pitkin Suomea – infektiolääkäri varoitti etukäteen, ravintola sanoo toimineensa ohjeiden mukaisesti

Ravintolat pelkäävät konkurssiaaltoa ja massatyöttömyyttä ensi keväälle – ala haluaa silti itsekin yökahvilat kiinni

Suosittelemme sinulle