Hyppää sisältöön

Finnair alkaa romuttaa vanhimpia koneitaan – Koronapandemian takia satoja koneita odottaa sama kohtalo Euroopassa

Ensimmäinen käytöstä poistettavista koneista on siirretty Englantiin kierrätykseen.

Finnairin Airbus A319-112 OH-LVA lähdössä romutettavaksi Englantiin. Finnairin yhtiötunnukset on peitetty sinisellä maalilla tunnistamisen vaikeuttamiseksi. Kuva: Harri Koskinen / FlyFinland
Jari Tanskanen

Länsi-Englantiin Cotswoldin lentokentälle saapui tällä viikolla 21 vuotta Finnairin laivastoon kuulunut Airbus A319 -kone. Ennen tätä viimeistä lentoa kone ehti olla ilmassa yli 50 000 tuntia.

– Koneen runko on vanha, mutta huoltojen yhteydessä siihen on asennettu paljon uusia osia, jotka voidaan ottaa uudelleen käyttöön, sanoo Finnairin laivaston hallinnasta vastaava johtaja Miika Haatio.

Cotswoldissa koneen moottorit ja kierrätettäväksi kelpaavat osat irrotetaan. Käyttöä löytyy jopa 16 000 koneen osalle. Kierrätysaste on yli 90 prosenttia.

– Ensi viikolla aloitamme poistamalla koneesta moottorit. Kierrätettäväksi kelpaavat esimerkiksi laskutelineet, monet ovista, luukut ja ohjauspinnat, kertoo koneen romuttamisesta vastaavan Air Salvage Internationalin toimitusjohtaja Mark Gregory.

Finnairilla on neljä lähes samanikäistä konetta, joiden kohtaloa yhtiössä mietitään. Koneet ovat Finnairin tytäryhtiön, Finnair Aircraft Finance Oy:n omistamia. Yhtiö vastaa Finnairin omien lentokoneiden hallinnoinnista. Konetyypit ovat laivaston pienimpiä Airbus A319- ja A320-koneita.

– Koronapandemia nopeuttaa muutamien koneiden poistoa laivastosta, mutta ilman pandemiaakin olisimme joutuneet tekemään vastaavan päätöksen, sanoo Miika Haatio.

Osa British Airwaysin käytöstä poistamista Boeing 747- koneista romutetaan Cotswoldissa. Kuva: Graham Wasey / Air Salvage International

Legendaarinen Boeing 747 poistuu taivaalta

Cotswoldiin on juuri siirretty romutettavaksi myös kymmenen British Airwaysin Boeing 747-konetta. Yhtiö lopettaa kokonaan lennot näillä 345-paikkaisilla koneilla ja romutettavaksi joutuu 31 konetta, mikä vastaa noin 10 prosenttia British Airwaysin laivastosta.

– Tämä on legendaarinen konetyyppi, sillä monet ovat aloittaneet kaukomatkailun lentämällä Boeing 747-koneella esimerkiksi Euroopasta Australiaan, haikailee Mark Gregory.

Kierrätyksen kannalta 1970-luvulla suunniteltu konetyyppi on hankalampi kuin uudemmat Airbus A319-koneet.

– Maailmalla lentää vielä paljon A319- ja A320-koneita, joten löydämme lähes kaikille osille vielä käyttöä. Mutta Boeing 747-koneista voidaan kierrättää oikeastaan vain jarrut ja muita yksittäisiä osia.

Cotswoldin lentokentällä odottaa kymmeniä lentokoneita romutusta. Kuva: Air Salvage International

Satoja koneita poistuu pandemian seurauksena liikenteestä

Euroopassa lentokoneiden kierrätys ja purkaminen on keskittynyt muutamille kentille Britanniassa, Irlannissa, Espanjassa ja Ranskassa. Koronapandemian aika on merkinnyt siellä toimiville yrityksille täystyöllisyyttä.

Cotswoldin kentällä on tilaa yhteensä 70 lentokoneelle. Euroopan suurin romutuspaikka löytyy Espanjan itäosassa sijaitsevalla Teruelin kentällä, jossa voidaan samanaikaisesti käsitellä 250 lentokonetta.

Lähellä Airbusin Toulousen tehtaita sijaitsee puolestaan Tarbes-Lourdes-Pyrénéesin lentokenttä, jossa voidaan romuttaa myös suurimpia Airbus A380 -koneita.

Tällä hetkellä tuhansia koneita seisoo käyttämättöminä eri puolilla Eurooppaa, ja kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATAn arvion mukaan kestää vuosia, että lentojen määrä palaa koronapandemiaa edeltäväksi.

Niinpä lentoyhtiöt arvioivat, etteivät ne tarvitse kaikkia koneita. Operointikustannuksiltaan kalliit nelimoottoriset Boeing 747- ja Airbus A340-600-koneet korvautuvat tehokkailla kaksimoottorisilla Airbus A350-, 787 Dreamliner- ja Boeing 777-malleilla.

Finnair harkitsee koneiden purkamista kierrätykseen Helsinki-Vantaalla

Finnairissa ei ole vielä tehty päätöstä seuraavan koneen poistamisesta liikenteestä, mutta yhtiössä tutkitaan voitaisiinko kierrättäminen tehdä Helsinki-Vantaalla.

– Meillä on lomautettuna mekaanikkoja, jotka voisivat irrottaa käyttökelpoisia osia rungosta, ja Suomesta löytyy hyvin osaamista alumiinisen rungon kierrättämiseen, pohtii Miika Haatio.

Suosittelemme sinulle