Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Selliin, ulos, selliin, ulos – Kiina pidättää Hongkongin demokratia-aktivisteja kiihtyvällä tahdilla ja vaihtelevilla syillä

Kiinan viranomaiset pidättivät jo neljännen kerran tänä vuonna kustantaja Jimmy Lain, joka omistaa yhden harvoista Hongkongin enää itsenäisistä lehdistä.

Käsirautoihin puettu Jimmy Lai.
Kustantaja Jimmy Laita viedään oikeuteen Hongkongissa 3. joulukuuta. Kuva: Jerome Favre / EPA
Pirkko Pöntinen
Avaa Yle-sovelluksessa

71-vuotias kustantaja ja Pekingin leppymätön arvostelija Jimmy Lai on jälleen teljetty selliin Hongkongissa, vain muutama kuukausi edellisen pidätyksen jälkeen.

Lai pistettiin käsirautoihin jo neljännen kerran tänä vuonna.

Helmikuussa syynä oli laittoman kokoontumisen organisoiminen, huhtikuussa syy löytyi Hongkongin viime vuoden demokratiamielenosoitusten järjestämisestä. Elokuussa viranomaiset tulkitsivat Kiinan määräämää uutta turvallisuuslakia, jonka perusteella Laita syytettiin vehkeilystä ulkovaltojen kanssa.

Oikeusprosessit eivät kuitenkaan ole edenneet, vaan Lai on aina päästetty vapauteen.

Tällä kertaa pidätyksen syyksi luettiin kustantaja Lain vuokraamien toimistotilojen käyttö väärään tarkoitukseen.

Hongkongin viranomaiset päättivät torstaina, että nyt Laita ei voi päästää vapaaksi edes takuita vastaan. Hänet määrättiin tutkintavankeuteen odottamaan jutun oikeuskäsittelyä, jonka on määrä käynnistyä ensi huhtikuussa.

Lai on valmis menemään vankilaan

Kustantaja Jimmy Lai on perustanut Hongkongin suosituimmin iltapäivälehden Apple Dailyn

Lehti tukee vankasti itsehallintoalueen demokratiaa, joka on käytännössä huvennut muutamassa kuukaudessa, kun Manner-Kiina määräsi alueelle heinäkuun alussa löysästi muotoillun turvallisuuslain.

Apple Daily -lehden etusivulla kerrotaan, kuinka Jimmy Lai pidätettiin maanantaina 10.elokuuta 2020.
Elokuussa Apple Daily -lehden etusivulla kerrottiin lehden perustajan Jimmy Lain pidätyksestä. Nyt Lai on jälleen pidätetty ja määrätty tutkintavankeuteen odottamassa oikeudenkäyntiä. Kuva: Jerome Favre / EPA

Uusi turvallisuuslaki antaa Pekingin viranomaisille laajat valta-oikeudet Hongkongissa. Lain perusteella Pekingin vastaisia voimia kannattavat voidaan toimittaa oikeuteen Manner-Kiinan puolelle, jossa oikeuslaitos on täysin kommunistisen puolueen määräysvallassa.

Lai on sanonut olevansa valmis menemään vankilaan.

– Olen rettelöitsijä. Kun tulin tänne, minulla ei ollut mitään. Tämän paikan vapauden ansiosta sain kaiken. Ehkäpä minun on nyt aika maksaa takaisin saamastani vapaudesta taistelemalla sen puolesta, Lai sanoi taannoisessa uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Kustantaja Lain lisäksi poliisi pidätti myös kaksi muuta yhtiön johtoon kuuluvaa, mutta he pääsivät vapaiksi odottamaan oikeusjutun jatkokäsittelyä.

Edellisessä pidätyksessä elokuussa viranomaiset ottivat kiinni myös kustantaja Lain kaksi poikaa ja seitsemän muuta henkilöä. Pekingin määräämä turvallisuuslaki on niin väljästi kirjoitettu, että asukkaat eivät voi itse tietää, mitkä kaikki syyt voivat johtaa sen rikkomiseen.

Kolme demokratia-aktivistia tuomittiin vankeuteen

Eilen keskiviikkona Hongkong tuomitsi kolme tunnettua demokratia-aktivistia vankilaan hallinnon vastustamisesta.

Joshua Wongin (24v.), Ivan Lamin (26v.) ja Agnes Chow'n (23v.) tuomiot vaihtelivat vuoden molemmin puolin.

Joshua Wong Chi-fung, Ivan Lam Long Ying ja Agnes Chow Ting oikeustalon edustalla Hongkongissa.
Joshua Wong Chi-fung (vas.), Ivan Lam Long Ying ja Agnes Chow Ting oikeustalon edustalla Hongkongissa kesäkuussa. Oikeus tuomitsi heidät vankeuteen 3. joulukuuta hallinnon vastustamisesta. Kuva: Jerome Favre / EPA

Kolmikko on Hongkongin tunnetuimpia aktivisteja, jotka olivat mukana satojatuhansia asukkaita keränneissä ja kuukausia jatkuneissa mielenosoituksissa lähes vuoden ajan.

Ihmisoikeusjärjestö pitää tuomioita poliittisina

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn edustaja Ming Lam Hongkongissa sanoo, että aktivistien vankeustuomiot on määrätty poliittisin perustein.

– Kansallista turvallisuuslakia on käytetty tekosyynä, jolla on estetty Hongkongin asukkailta oikeus järjestää kokoontumisia ja mahdollisuus ilmaista mielipide, kommentoi Lam uutistoimisto Reutersille.

Lamin mukaan Peking on jo viime vuoden puolelta lähtien painostanut oppositiota ja yrittänyt vaientaa sitä. Hän viittaa alkuvuonna tapahtuneisiin pidätyksiin, joissa viranomaiset ottivat kiinni viisitoista aktivistia. Heidät pidätettiin samoin perustein kuin millä oikeus eilen määräsi vankilatuomiot kolmelle muulle aktivistille.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat muutamat satunnaiset asukkaat Hongkongissa sanovat hekin, että sananvapaus on heikentynyt turvallisuuslain tultua voimaan. He otaksuvat, että pidätykset yleistyvät ja jatkuvat.

Lue lisää:

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä

Mikä on Kiinan nopeasti läpinuijima Hongkongin kansallisen turvallisuuden laki ja mitä se tarkoittaa? Kokosimme vastauksia oleellisiin kysymyksiin

Suosittelemme