Hyppää sisältöön

YK kokoontuu puimaan koronakriisiä – Guterres: "Rokote ei poista koronan aiheuttamia tuhoja. Tunnemme ne vielä vuosien, jopa vuosikymmenten päästä"

Yleiskokouksen aiheena pahentuva koronatilanne maailmalla.

YK:n yleiskokouksen erikoisistunto alkaa tänään
YK:n yleiskokouksen erikoisistunto alkaa tänään

Maailman johtajat kokoontuvat tänään ja huomenna pohtimaan ratkaisuja maapalloa koettelevaan koronakriisiin.

YK:n yleiskokouksen erityisistunto kestää kaksi päivää ja siihen osallistuvat kaikki YK:n jäsenmaat. Valtionjohtajat osallistuvat kokoukseen videoyhteyksien välityksellä.

Kokouksen ensimmäinen päivä koostuu pääsihteeri António Guterresin puheesta, jonka jälkeen siirrytään käsittelemään jäsenmaiden kokemuksista koronakriisin hoidosta. Eri maiden johtajat pitävät videopuheita. Toisena päivänä käsitellään YK:n toimia koronakriisin ja sen vaikutusten hillitsemiseksi.

Puheessa Guterres kiitti nopeaa edistystä koronarokotteen löytämisessä, mutta muistutti samalla, että koronakriisin vaikutukset ovat pitkäkestoiset.

– Rokote ei poista koronan aiheuttamia tuhoja. Tunnemme ne vielä vuosien, jopa vuosikymmenten päästä, hän sanoi puheessaan.

Guterres toisti aiemman vaatimuksen siitä, että koronarokotteesta pitäisi tehdä kansainvälinen julkishyödyke (public good), joka on kaikkien saatavilla.

Guterres kehotti kansakuntia rahoittamaan YK:n yhteistö rokotehankintaa yli 3,5 miljardilla eurolla seuraavan kahden kuukauden aikana.

Hän arvosteli maailman maita siitä, ettei koronaan ole onnistuttu vastaamaan globaalin tason ratkaisuilla.

Suomea edustaa etäkokouksessa tasavallan pääministeri Sanna Marin.

3.12.2020 Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Suomea ei edusta tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaan pääministeri Sanna Marin.

Suosittelemme sinulle