Pitkien etäisyyksien Etelä-Savossa pelastuslaitoksen lähtönopeudella on merkitystä. Sulkavan kaltaisen pienen paloaseman lyhyellä lähtöviiveellä voitetaan aikaa erityisesti silloin, kun onnettomuuskohteeseen on pitkä ajomatka.
Puolisen vuotta sitten käyttöönotettu uusi monitoimiambulanssi on parantanut monitoimiyksikön toimintakykyä ja työskentelyolosuhteita Sulkavalla.
Uudesta monitoimiambulanssista löytyvät muun muassa raivausvälineet ja sammutusvarusteet. Ensihoitajan ja pelastajan muodostamalla työparilla on valmiudet ja välineet tehdä välittömät ensitoimenpiteet olipa kyseessä liikenneonnettomuus, tulipalo tai sydänkohtaus.
– Jos matka kohteeseen keskeytyy esimerkiksi kaatuneen puun takia, niin meidän ei tarvitse odottaa paloautoa apuun, vaan voimme itse raivata puun tieltä ja jatkaa matkaa ongelmitta, Etelä-Savon pelastuslaitoksen ensihoitaja Henri Laukkanen tarkentaa.
Mahdollistaa ympärivuorokautisen ambulanssipäivystyksen
Moniammatillinen työpari mahdollistaa ympärivuorokautisen ambulanssipäivystyksen. Sulkavalla viitisen vuotta sitten alkaneen työparitoiminnan lähtökohtana oli turvata sekä pelastustoimen että ensihoidon valmius harvaan asutulla alueella.
Etelä-Savon pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Jari Kalin kertoo, että siihen on päästy tuplatutkinnoilla.
– Päätoimiset pelastajat ovat suorittaneet oppisopimuksella lähihoitajatutkinnon ja ensihoitajat puolestaan ovat käyneet pelastustoiminnan peruskurssin. Näin työpari pystyy työskentelemään molempien puolten tehtävissä, Kalin kertoo.
Moniammatillisessa työparitoiminnassa on Kalinin mukaan maakunnallisia eroja: Keski-Suomen pelastuslaitoksella on esimerkiksi käytössä pelastaja-ensihoitaja -vakiotyöparit eli pääsääntöisesti samat henkilöt työskentelevät työpareina.
Sulkavalla puolestaan työntekijät, 5 ensihoitajaa ja 5 palomiestä, kiertävät ja työskentelevät työpareina ristiin. Työparit eivät kuitenkaan vaihdu koko ajan.
– Työvuorosuunnittelussa pyritään kuitenkin huomioimaan, että tietty aika mennään aina samalla työparilla. Työntekijät vaihtavat toki välillä keskenäänkin vuoroja, Kalin sanoo.
Hän arvioi Sulkavalla olevan vuodessa noin 70 pelastustehtävää. Ensihoidon puolella tehtäviä kertyy 500–600 vuodessa.
"Toimiva tiimi on kuin rasvattu kone"
– Toimiva tiimi on kuin rasvattu kone, ensihoitaja Henri Laukkanen tiivistää moniammatillisesta työparitoiminnasta saadut hyvät kokemukset.
Myös ylipalomies Jani Heiskanen kiittelee ensihoitajan ja palomiehen muodostaman työparin sujuvaa yhteistyötä.
– Kommunikaatio toimii ja työparin ajatusta osaa jo lukea. Ihan pelkkä katsekin kertoo.
Kaksoiskoulutuksen käyneet kollegat pystyvät antamaan myös tukea työparilleen. Henri Laukkaselle moniammatillisella työparilla on henkisestikin iso merkitys.
– Kun tiimi toimii, niin siitä tulee hyvä mieli ja on helppo tehdä töitä, hän sanoo.
Laukkanen sanoo, että monesti onnettomuustilanteissa on usein sekä ihmisen pelastamista että materiaaliin kohdistuvaa uhkaa.
– On luottavaisempi mieli lähteä tehtävälle, kun tietää, että työpari osaa pelastustoiminnan ja itse voi keskittyä ihmisen hoitamiseen.
Seuraava moniammatillinen työpari Puumalaan
Etelä-Savossa suunnitellaan pelastuslaitoksen moniammatillisen työparitoiminnan laajentamista.
Ensihoitopäällikkö Jari Kalin kertoo, että työparikokeilun on tarkoitus alkaa Puumalassa ensi keväänä.
– Ensisijaisesti olemme Essoten kanssa keskustelleet Puumalan pilotin aloittamisesta maaliskuun aikana. Puumala on vilkas kesäkunta, jonne on pitkät etäisyydet.
Tällä hetkellä Puumalassa työskentelee Essoten 12-tunnin ensihoitoyksikkö ja pelastustoimen puolella sopimuspalokunnan lisäksi yksi ylipalomies ja yksi palomies.
Monitoimiambulanssin kalustolla pystyy onnettomuuspaikalla aloittamaan ensitoimenpiteet jo ennen sopimuspalokunnan tai muualta tulevan ammattipalokunnan saapumista paikalle.
– Jos kohteeseen pääsee sisälle, niin heittosammuttimella pystyy taltuttamaan liekit. Kuumuus tietysti jää, mutta ensitoimenpiteenä se on kuitenkin tärkeä ennen kuin saadaan vettä paikalle, ylipalomies Jani Heiskanen sanoo.
Sulkavalle kesän alussa saatu monitoimiambulanssi on harvinaislaatuinen menopeli. Täysin samanlaista monitoimiambulanssia on Suomessa vain kaksi: toinen löytyy Kymenlaaksosta Miehikkälästä.
Etelä-Savon pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Jari Kalin sanoo esimerkiksi Keski-Suomessa olevan hieman eri konseptilla rakennettuja autoja, joiden toimintaperiaate ja kalusto ovat suurin piirtein samat.