Kemijoki Oy teki rikosilmoituksen, kun yhtiössä huomattiin, että kahden vesivoimalaitoksen rakennuksiin oli maalattu spraymaaleilla erilaisia tekstejä ja kuvioita.
Kemijoki Oy:n toimitusjohtajan Tuomas Timosen mukaan kyse on vahingonteosta, joka tapahtui alkukesästä voimalaitoksen alueella, missä kulkeminen on kielletty.
– Meihin kohdistuu erilaisia uhkia ja kaikki otetaan vakavasti. Tämä on omaisuutemme vahingoittamista ja kiellettyä myös turvallisuuden näkökulmasta, toteaa Timonen.
Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen myöntää olevansa jutussa vahingontekijäksi epäilty ja hänelle vaaditaan sakkorangaistusta.
Puuronen myöntää teon, mutta kiistää rikoksen.
– Minun näkemykseni on, että se ei ole vahingonteko, vaan mielipiteenilmaisu, toteaa Puuronen ja kertoo lähettävänsä Lapin käräjäoikeudelle vastauksensa tapahtuneesta.
Asiaa käsitellään Lapin käräjäoikeudessa joulukuun puolivälissä.
Vesa Puuronen: ”Toisinkin olisi voinut harkita”
Kemijoki Oy sai vuonna 2017 vesitalousluvan korkeimmalta hallinto-oikeudelta Sierilän voimalaitoksen rakentamiseen, mutta rakennusten lupakäsittely on edelleen kesken.
Sierilän voimalaitoksen rakentamissuunnitelmia on vastustettu jokivarressa asuvien keskuudessa.
– Pyrimme vuoropuheluun paikallisten asukkaiden kanssa, mutta mistään uudesta asiasta Sierilän voimalaitoksessa ei ole kysymys. Asia on ollut esillä jo vuosikymmeniä, sanoo Kemijoki Oy:n Tuomas Timonen.
Vesa Puuronen on kotoisin Vanttauskoskelta, Kemijoen rannalta ja asunut paluumuuttajana vanhalla kotipaikkakunnallaan viimeiset kymmenen vuotta.
Professori ja Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen (vas.) Puuronen kertoo, että pyrkii toiminnallaan puolustamaan luontoa ja vaelluskaloja sekä vastustamaan Sierilän voimalaitoksen rakentamista.
– Tietysti olisi voinut harkita keinoja toisinkin, mutta tässä tilanteessa se näytti olevan ainoa mahdollisuus vaikuttaa asiaan ja kritisoida Kemijoki Oy:n harjoittamaa politiikkaa.
Juttu on Lapin käräjäoikeudessa kirjallisessa käsittelyssä 17. joulukuuta. Oikeuden istuntopäivä on 15.12., jos kirjallinen käsittely ei toteudu.
Jutun haastehakemus on julkinen sen jälkeen, kun kirjallinen tuomio on annettu tai haaste luetaan käräjäoikeuden istunnossa.
Lue myös:
Kemijoki Oy sai uuden rakennusluvan kiisteltyyn Sierilän vesivoimalaan