Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri: Ministeriöt eivät ohjanneet riittävästi Huoltovarmuuskeskuksen maskikauppoja keväällä

Huoltovarmuuskeskus tilasi keväällä maskeja Onni Sarmasteelta ja Tiina Jylhältä. Ministeriöiden toiminta osoittaa, ettei pandemiaan ollut osattu varautua.

Finnairin kone toi Kiinasta tilattuja suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalle 15. huhtikuuta. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan ministeriöt eivät keväällä kyenneet ohjaamaan riittävästi suojavarusteiden hankintaa ja varastointia.

Oikeuskansleri selvitti sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön toimia viime keväältä, jolloin Huoltovarmuuskeskus (HVK) teki kaksi epäonnistunutta suojatarviketilausta. Onni Sarmasteelta tilatut maskit olivat vääränlaisia ja johtivat poliisitutkintaan, Tiina Jylhän kanssa tehdyt kaupat peruttiin.

Oikeuskansleri kiinnittää ministeriöiden huomiota eri toimijoiden välisen yhteistyön tärkeyteen sekä selkeään vastuunjakoon.

Ministeriöiden välinen yhteistyö ei aluksi toiminut tehokkaasti eikä sosiaali- ja terveysministeriön sisäinen vastuunjako ollut riittävän selkeä. Pandemian kaltaiseen häiriötilanteeseen ei ollut osattu varautua etukäteen.

Poikkeusoloissa riittävän nopea päätöksenteko on erittäin tärkeää. Vastuut ja päätöksentekomekanismit tulisi olla suunniteltuna mahdollisimman hyvin ennalta.

Yhteistyö ja sisäinen vastuunjako ovat ajan myötä kuitenkin parantuneet, oikeuskansleri toteaa.

STM:ssä epäselvä työnjako

Sosiaali- ja terveysministeriössä aiheutti jonkin verran epäselvyyttä ministeriön organisaatio kuin myös ministereiden välinen työnjako. Pandemiariskeihin varautumisen kannalta olennaisia toimintoja jakautuu ministeriön eri osastoille ja molemmille ministereill.

Oikeuskanslerin mukaan jatkossa voi olla tarve arvioida sitä, että ministereiden tehtäväalueet olisi selkeämmin jaettu myös kriisijohtamisen näkökulmasta.

Pandemiariskeihin varauduttaessa on välttämätöntä ottaa selvästi laajempi näkökulma terveydenhuoltoon ja sen toimijoihin. Erityisen haavoittuvassa asemassa koronaepidemian aikana ovat olleet sosiaalihuollon yksiköt vanhustenhuollossa.

Oikeuskanslerinvirastoon saapui keväällä useita kanteluita, joissa arvosteltiin ministeriöiden sekä Huoltovarmuuskeskuksen menettelyä suojavarusteiden varastoinnissa ja hankinnassa. Oikeuskansleri Pöysti otti myös omasta aloitteestaan selvitettäväkseen ministeriöiden menettelyn asiassa, jotta muutkin kuin kanteluissa esitetyt seikat tulisivat käydyksi läpi.

Kanteluiden vuoksi ministeriöt ja HVK saivat yhteensä 17 kysymyksen listan vastattavakseen. Kysymykset näet tästä jutusta.

Suosittelemme sinulle