Hyppää sisältöön

Suomessa noin joka 10. lapsi tulee vähävaraisesta perheestä – 5 tarinaa lapsiperheköyhyydestä

Puoli seitsemän -ohjelma tapasi osana Hyvä Joulumieli -viikkoa henkilöitä, joilla on kokemusta siitä, miten oikeaan aikaan saatu apu voi muuttaa elämän suunnan.

Hyvä Joulumieli - Kun apu menee perille
Hyvä Joulumieli - Kun apu menee perille
Alexandra Kral-Leszczynski

Suomessa asuu satoja tuhansia lapsia, jotka joutuvat ponnistamaan kohti aikuisuutta monella tapaa hyvin vaikeista olosuhteista. Joidenkin perheitä on kohdannut tragedia, mikä on vienyt kodin sekä säästöt. Edes sähköt ja juokseva vesi eivät ole kaikille itsestäänselvyys.

Toisten vanhemmilla taas ei ole töitä, eikä lapsilla sitä myöten ehkä mahdollisuutta harrastaa mitään tai opiskella peruskoulua pidemmälle. Ja jos ei ole ruokaa, on vaikea nukkua sekä keskittyä opiskeluun, vaikka rahat oppikirjoihin jostain järjestyisivätkin.

Joissain kodeissa on taas rahaa, muttei rakkautta. Sitäkin nimittäin tarvitaan, ehkäpä enemmän kuin mitään muuta.

Puoli seitsemän tapasi Hyvä Joulumieli -viikolla rohkeita suomalaisia, joilla kaikilla on oma painava tarina kerrottavanaan. Ja mikä lohdullisinta, näillä tarinoilla on vaikeasta alusta huolimatta onnellinen loppu. Kiitos avun.

Jutun pääkuvassa olevalla videolla Vuoden opettajanakin palkittu Maarit Korhonen kertoo, miten monenlaisista lähtökohdista lapset ponnistavat kohtia aikuisuutta.

– On oikeasti lapsia, jotka lähtevät kouluun kotoaan niin, ettei siellä ole ruokaa, ei oikein vaatteita tai aikuista, joka katsoisi perään. Se on sellaista, jota ei oikein kestä katsoa vierestä, Korhonen sanoo.

Katso kaikki tarinat alta:

Hyvä Joulumieli -keräys on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin yhdessä Ylen kanssa toteuttama keräys kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi. Keräyksellä hankitaan vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään. Lisätietoa hyvajoulumieli.fi.

Suosittelemme sinulle