Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Puolustusvoimien kansainvälisen harjoittelun kustannukset puolittuvat ensi vuonna

Korona pisti kansainvälisen sotaharjoittelun suunnitelmat ja tavoitteet uusiksi niin Suomessa kuin kumppanimaissa.

militär personal under övning vid strand
Merisotaharjoitus Silja, Syndalenissa Hangossa 2019. Kuva: Yle / Monica Slotte
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusvoimat suunnittelee osallistuvansa ensi vuonna 60 kansainväliseen harjoitustapahtumaan, kertoo puolustusministeriö. Määrä on 11 vähemmän kuin tänä vuonna, ja harjoitusten kustannukset putoavat neljään miljoonaan euroon tämän vuoden 7,9 miljoonasta, kertoo puolustusministeriö.

Kustannusten lasku johtuu muun muassa Pohjois-Suomessa pidettäväksi suunnitellun kansainvälisen Arctic Lock -harjoituksen peruuntumisesta koronapandemian takia. Ensi vuodelle ei ole myöskään suunniteltu osallistumista Pohjois-Euroopan alueella toimeenpantaviin laajoihin joukkojen harjoituksiin.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) hyväksyi harjoitussuunnitelman perjantaina. Siitä oli aiemmin linjattu presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa viime viikolla ja informoitu myös eduskuntaa.

Koronapandemia aiheutti merkittäviä muutoksia Puolustusvoimien harjoitteluun jo tänä vuonna peruen kolmasosan suunnitelluista kansainvälisistä harjoituksista. Pandemian vaikutukset ulottuvat ensi vuotta pidemmälle Suomen kumppanimaiden muokatessa suunnitelmiaan ja tavoitteitaan uusiksi.

Tiivis harjoittelu Ruotsin kanssa jatkuu

Ministeriön mukaan Puolustusvoimien kannalta merkittävimpiä ensi vuoden harjoituksia on pääsotaharjoitus (PVPSH 21) loppukeväästä ja alkukesästä Suomessa. Harjoituksessa pyritään hyödyntämään peruuntuneeseen Arctic Lockiin laadittuja suunnitelmia, mutta ulkomaiseen osallistumiseen varaudutaan vain Ruotsin osalta.

Muita ensi vuoden harjoituksia ovat muun muassa Naton johtama Steadfast Jupiter 21 -esikuntaharjoitus sekä maavoimien Autumn Glow 21- ja merivoimien Swenex 21 -harjoitukset Ruotsissa. Viimeksi mainittu on Ruotsin merivoimien pääsotaharjoitus, johon Suomi osallistuu nyt ensimmäistä kertaa.

Merivoimat jatkaa myös osallistumista Itämerellä järjestettäviin Baltops- ja Northern Coasts -harjoituksiin. Ohjelmassa on myös sukellusveneentorjuntaharjoitus yhdessä Ruotsin kanssa.

Ilmavoimien ensi vuoden tärkein kansainvälinen harjoitus on joka toinen vuosi järjestettävä Arctic Challenge, jota isännöi tällä kertaa Norja.

Suosittelemme