Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kotimaan lentoreiteille tarjolla pienempiä koneita – uudet lentoyhtiöt tarjoavat kuukausikortteja ja liikelentojen mukavuuksia

Koronapandemian jälkeen monella kotimaan reitillä matkustajia on todennäköisesti vain vähän.

Lentokone Helsinki- Vantaan lentokenttä.
Monella kotimaan reitillä matkustajat mahtuisivat pieneen matkustajakoneeseen, joka lentäisi kaupunkien väliä usein. Kuva: Markku Rantala / Yle
Jari Tanskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdeksänpaikkainen Pilatus PC-12 laskeutuu Helsinki-Vantaan liikelentoterminaalin eteen, ja kyytiin nousee neljä matkustajaa. Kone vie asiakkaat Keski-Eurooppaan.

– Raskaan ilmaliikenteen palveluja ei ole saatavilla kuten aiemmin, ja toisaalta ihmiset miettivät terveytensä puolesta. Liikelennoilla matkustettaessa liikutaan paljon pienemmässä ihmisjoukossa kuin reittikoneella, sanoo Hendell Aviationin toimitusjohtaja Matti Auterinen.

Yhtiö on saanut koronapandemian aikana uusia yritysasiakkaita, kun peruuntuneiden reittilentojen takia asiakastapaamisiin on ollut vaikea päästä ilman tilauslentoa.

Lentokone Helsinki- Vantaan lentokenttä.
Pilatus PC-12-koneessa on rahtiovi, josta lastataan laukut, ja nostetaan ambulanssiversiossa paaripotilaat. Kuva: Markku Rantala / Yle

Hendell Aviation toivoo pääsevänsä kilpailemaan myös kotimaan lentoyhteyksistä, kun Traficom asettaa reitit kilpailtavaksi lähiviikkoina.

– Pienempi yhdeksänpaikkainen matkustajakone voisi olla ratkaisu monella paikkakunnalla. Lentäisimme useammin, mutta pienemmällä konetyypillä.

Valtion rahoittamat lennot kiinnostavat useita liikelentoyhtiöitä.

Joensuulainen JS-Aviation lentää tällä hetkellä Joensuun ja Kuopion välisiä yhteyslentoja, mutta yhtiö aikoo olla mukana Helsinki-Vantaan ja Joensuun välisen reitin kilpailutuksessa.

– Tarvittaessa voisimme tuoda reitille 19-paikkaisen matkustajakoneen, sanoo JS Aviationin toimitusjohtaja Mikko Lahti.

Esa Salokorpi on Net-Air asiamies. Lentoliikenne.
Oy Net Air Nordic Ab:n asiamies Esa Salokorpi laskee, että 200 kuukausikortin hankkinutta asiakasta tarvitaan, että lennot yhdelle paikkakunnalle ovat kannattavia. Kuva: Markku Rantala / Yle

Myös irlantilaistaustainen Net Air pyrkii Suomen reittilentoliikenteeseen, ja samalla se aikoo aloittaa liikelennot. Lentojen hinnoittelu poikkeaa totutusta.

– Testaamme mallia, miten kuukausihinnoiteltu, kiinteähintainen matkustuspalvelu otettaisiin Suomessa vastaan, sanoo Oy Net Air Nordic Ab:n asiamies Esa Salokorpi.

Yrityksille tarjotaan noin 2 000 euroa maksavia kuukausikortteja, joilla voi matkustaa lähes vapaasti yhtiön lennoilla.

Kotimaan reittilentojen lisäksi ambulanssilentoja

Hendell Aviationilla on 15 sveitsiläisvalmisteista yksimoottorista matkustajalentokonetta. Se on koneiden määrällä laskettuna Finnairin jälkeen Suomen toiseksi suurin lentoyhtiö, tosin suurin osa koneista operoi tällä hetkellä Sveitsistä käsin eri puolilla Eurooppaa.

– Koronapandemian alkaessa myös liikelennot pysähtyivät kuin seinään, mutta sen jälkeen asiakkaat ovat oppineet käyttämään tilauslentoja, jatkaa Auterinen.

Lentokone Helsinki- Vantaan lentokenttä.
Liikelennoilla matkustamossa on 6-7 istuinta, mutta reittilennoilla matkustajia mahtuu yhdeksän. Kuva: Markku Rantala / Yle

Koronapandemia on tuonut kysyntää pienellä kalustolla operoiville yhtiöille. Reitti- ja tilauslentojen lisäksi kalustoa voitaisiin käyttää potilaiden siirtokuljetuksiin.

– Ruotsissa tehdään joka vuosi 5 000 potilaskuljetusta lentokoneella, Suomessa muutamia kymmeniä, harmittelee Auterinen.

Liikelentokoneen matkustamo voidaan muuttaa kymmenissä minuuteissa ambulanssiversioon, jolloin koneeseen mahtuu kahdet paarit. Potilaiden siirrossa aikasäästöä syntyisi Auterisen mukaan lentokoneella yli 300 kilometrin matkalla.

Suosittelemme sinulle