Ensimmäiset koronarokotteet saadaan Suomeen todennäköisesti joulun ja uudenvuoden välillä, ja rokotukset päästäneen aloittamaan nopeasti tämän jälkeen.
Näin arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen Ylen aamun haastattelussa lauantaina.
– Tämän hetken tieto on, että myyntilupaa käsitellään joulun aikoihin, joko juuri ennen joulua tai joulun ja uudenvuoden välillä. Olettaisin, että tästä parin päivän sisällä rokotetoimitukset lähtevät kaikkiin EU-maihin yhtä aikaa, Puumalainen sanoi.
Suomeen todennäköisesti ensimäisenä tuleva rokote on Biontech-Pfizerin kehittämä, mutta Suomi on mukana myös usean muun rokotteen ennakkohankinnassa. Biontech-Pfizerin rokote odottaa vielä Euroopan lääkeviranomaisen EMA:n hyväksyntää.
EU-maissa on käytössä keskitetty myyntilupa, jonka EU-komissio antaa EMA:n arvion pohjalta. Myyntilupa on voimassa kaikissa EU-maissa yhtä aikaa.
Puumalaisen mukaan THL odottaa tietoa tarkemmasta jakeluaikataulusta ensi viikolla.
– Toivottavasti ensi viikolla tiedämme, montako annosta ja millä viikolla rokotetta saadaan Suomeen.
Odotuksia "paluusta normaaliin" kannattaa hillitä
Suomi aikoo rokottaa ensimmäisenä terveydenhuollon ja hoivakotien henkilöstöä. Seuraavina rokotelistalla ovat ikääntyneet ja riskiryhmäläiset, ja lopulta muu väestö – ensin aikuiset ja sitten lapset. Rokote annetaan kaikille halukkaille ilmaiseksi.
Aiemmin viikolla THL arvioi, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä alettaisiin rokottaa tammikuussa, ikääntyneitä ja riskiryhmiä helmikuussa ja loppuväestöä kevään aikana.
Puumalainen muistuttaa, että paluuta normaliin ei ole vielä näköpiirissä, vaikka rokotukset alkaisivatkin.
– Tätähän me kaikki odotamme kovasti, mutta odotuksia kannattaa hillitä. Rokotteita tulee pienehköjä eriä kerrallaan koko ensi vuoden ajan.
Entä jos ihmiset eivät halua rokotetta?
Kansalaisille tehtyjen kyselyjen perusteella osa ihmisistä on epävarmoja rokotteen suhteen.
Esimerkiksi Helsingin Sanomien hiljattain tekemässä gallupissa 56 prosenttia ihmisistä olisi valmis ottamaan rokotteen, mutta 23 prosenttia empi kantaansa. 22 prosenttia vastanneista ei ottaisi rokotetta.
Puumalainen uskoo, että ihmisten varmuus lisääntyy, kun rokote oikeasti tulee käyttöön.
Hän ei ole huolissaan siitä, että esimerkiksi ensimmäisenä rokotelistalla olevat terveydenhuollon ammattilaiset jättäisivät rokotteen laajamittaisesti ottamatta.
– Tällä hetkellä meillä on lähinnä rokotevalmistajien lehdistötiedotteet ja jonkin verran tutkimustuloksia. Rokotteesta pystytään kertomaan paljon enemmän, kun nähdään koko se tietopaketti, joka lääkeviranomaisille on mennyt. Uskon, että terveydenhuollon ammattilaiset suhtautuvat tähän lopulta hyvin positiivisesti, Puumalainen sanoo.
Syksyllä tehdyissä kyselytutkimuksissa keskimäärin 73 prosenttia kansalaisista sanoi ottavansa rokotteen, jos viranomaiset sitä suosittelisivat ja rokote olisi ilmainen. Puumalainen muistuttaakin, että myyntiluvan saanut rokote on käynyt läpi erittäin tarkan seulan.
– Jos myyntilupa myönnetään, se tarkoittaa että lääkeviranomainen on käynyt läpi rekka-autollisen tutkimustuloksia ja tietoja. Lopputulos on silloin ollut, että rokotteen hyödyt ovat moninkertaisia mahdollisiin riskeihin verrattuna.
Lue myös: