Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Poliisi valmiina iskemään yli 10 henkilön mielenosoituksiin, jos niitä näkyy – suurista bileistä ei tietoa: "Meitä ei ainakaan ole kutsuttu"

Poliisi valvoo eri puolilla Suomea koronarajoitusten noudattamista ja sitä, ettei luvattomia mielenosoituksia järjestetä.

Poliisiautoja pimeällä Mannerheimintiellä
Poliisi seurasi vuosi sitten itsenäisyyspäivän viettoa Helsingin keskustassa. Tänään kaupungin uskotaan olevan rauhallinen, mutta poliisi valvoo valppaana tapahtumia. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi seuraa valppaana itsenäisyyspäivän tapahtumia Suomen pääkaupungissa, vaikka perinteiset mielenosoitukset onkin peruttu koronarajoitusten vuoksi.

Helsingin poliisi ei ollut saanut sunnuntaina puoleen päivään mennessä yhtään uutta ilmoitusta mielenosoituksista.

Jos luvattomia yli 10 henkilön kokoontumisia nähdään, poliisi aikoo iskeä niihin.

– Tulemme niihin puuttumaan. Katsotaan aina tilanteen mukaan, miten toimitaan, sanoo Helsingin poliisilaitoksen komisario Patrik Karlsson.

Poliisi pyrkii ensin keskustelemaan. Jos se ei auta, otetaan muut keinot käyttöön.

– Tarvittaessa poistetaan ihmiset paikalta ja tyhjennetään alue. Keinovalikoimaa riittää. Uskon kyllä, että ihmiset ymmärtävät tämän tilanteen nyt.

Karlssonin mukaan Helsingin poliisissa on "riittävä määrä" henkilökuntaa tänään töissä.

– Etukäteissuunnittelua on tehty pitkään. Resursseja on varattu silloin, kun (mielenosoitus)tapahtumia ei ollut vielä peruttu. Varmasti riittävät resurssit, Karlsson sanoo.

Myös Tampereen poliisi luottaa ihmisten järkeen

Viime vuonna Helsingin kaduilla marssi poliisin arvion mukaan noin 2 700 äärioikeiston vastustajaa ja 612-kulkueessa oli noin 1 500 osallistujaa.

Äärioikeistolaiseen Soldiers of Odin -kulkueeseen osallistui noin 250 ihmistä. Tähän vuoteen suunnitellut mielenosoitukset peruttiin yksi toisensa jälkeen, kun viranomaisten koronarajoitukset astuivat voimaan.

Äärioikeistolainen Suomi herää -mielenosoitus oli tarkoitus siirtää Tampereelle. Sekin peruttiin, kun myös Tampereelle tuli voimaan 10 henkilön kokoontumisrajoitus.

Tampereen poliisi ei ollut saanut sunnuntaina puoleen päivään mennessä ilmoituksia uusista mielenosoituksista.

Myös Hämeessä jaksetaan uskoa ihmisten vastuullisuuteen.

– Me uskomme, että ihmiset ovat järkeviä tällaisessa tilanteessa. Jos yli 10 henkilön kokoontumisia nähdään, silloin niihin puututaan, sanoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä.

Sisä-Suomen poliisi tarkkailee erityisesti tapahtumia Tampereen ja Jyväskylän keskustassa.

Poliisi valvoo ympäri Suomea, miten koronarajoituksia noudatetaan ja järjestetäänkö kaduilla luvattomia mielenosoituksia.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkue Hakaniemessä 2016.
Arkistokuva. Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike on järjestänyt marsseja useana itsenäisyyspäivänä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Mitä poliisi tekee, jos lakkautetun PVL:n kaltaisia lippuja heiluisi kadulla?

Korkein oikeus määräsi syyskuussa lakkautettavaksi uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL). Sen marsseja on perinteisesti nähty itsenäisyyspäivänä.

Poliisi ei usko, että PVL:n lippuja heiluu kaduilla tänään. Jos niitä havaittaisiin, ne poistetaan.

Mutta mitä tehdään, jos joku kantaa hyvin samannäköistä lippua kuin PVL:n liput olivat?

– Me toivomme, että ihmiset eivät lähtisi provosoimaan ja turhaan säätämään tällaista tilannetta. Jos näin kävisi, poliisi arvioi paikan päällä, mitä tehdään, toteaa Sisä-Suomen apulaispäällikkö Antero Rytkölä.

– Täytyisi ensin nähdä sellainen lippu. Vaikea lähteä etukäteen spekuloimaan, Helsingin poliisilaitoksen komisario Patrik Karlsson sanoo.

Poliisi ei ole saanut kutsuja bileisiin

Poliisi ei ole saanut tietoa etukäteen suuremmista yksityisjuhlista.

– Ainakaan tähän mennessä emme ole saaneet tietää, että sellaisia järjestettäisiin, sanoo komisario Patrik Karlsson.

Myöskään Tampereella ei ole tietoa isoista bileistä.

– Meitä ei ainakaan ole kutsuttu, kertoo apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä.

Lue lisää:

Äärioikeiston itsenäisyyspäivän mielenosoitus Tampereella on peruttu

Nämä tiukat rajoitukset tulevat pääkaupunkiseudulle seuraavaksi kolmeksi viikoksi – HUS: "Tämä on se hetki, kun kaikkien on tehtävä uhrauksia"

Korkein oikeus: Väkivaltainen uusnatsijärjestö PVL ei nauti sananvapauden suojaa, joten se on lakkautettava

Suosittelemme sinulle