Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Viking Sallyn henkirikoksesta sai murhasyytteen partiopoika, joka kertoi löytäneensä uhrit – antoi 1987 haastatteluita, kuinka auttoi uhreja

Pitävän näytön saaminen syyllisyydestä on vaikeaa. Syytetty kiistää rikoksen. Häntä ei ole vangittu.

Vanha valokuva pariskunnasta ja taustalla laivan kartta.
Klaus Schelkle kuoli ja Bettina Taxis loukkaantui vakavasti hyökkäyksessä Viking Sallyn kannella aamuyöllä 28. heinäkuuta 1987. Kuva: Poliisi, grafiikka: Ilkka Kemppinen / Yle
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjät ovat nostaneet vuonna 1969 syntynyttä tanskalaismiestä vastaan murhasyytteen henkirikoksesta, joka tapahtui Viking Sally -laivalla vuonna 1987. Miestä syytetään myös murhan yrityksestä.

Vain kerran aiemmin Suomen rikoshistoriassa on nostettu syyte yhtä vanhasta rikoksesta. Ketään ei ole koskaan tuomittu yhtä vanhasta rikoksesta.

Syytettyä ei ole vangittu, ja hän asuu Tanskassa. Aluesyyttäjä Kai Selander on syytteestä vaitonainen mutta uskoo, että vastaaja saadaan paikalle oikeudenkäyntiin.

– Minulla ei ole mitään syytä epäillä sitä, että oikeudenkäynti saataisiin käytyä ajallaan, Selander sanoo.

Syyttäjän mukaan mies kiistää syytteen. Yle sai yhteyden Tanskassa asuvaan mieheen, mutta hän kieltäytyi kommentoimasta asiaa julkisuudessa ennen oikeudenkäyntiä.

Syyttäjät ovat alustavasti sopineet Varsinais-Suomen käräjäoikeuden kanssa, että syytettä käsitellään toukokuussa 2021.

Syyttäjien mukaan teko on murha ja murhan yritys, sillä teot ovat kohdistuneet kahteen nukkuvaan eli puolustuskyvyttömään uhriin ja osoittavat erityistä raakuutta ja julmuutta.

Syytetty on aiemmin ollut avaintodistaja

3D-visualisointi uhrien löytämispaikasta.
Suuntaa-antava grafiikka kuvaa uhrien löytämistä poliisin vuonna 1992 julkisuuteen kertomien tietojen pohjalta. Tanskalainen partiopoika oli mukana tässä tilanteessa, mutta nyt syyttäjä uskoo hänen olleen myös rikoksen tekijä. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Uhrit olivat saksalainen interrailpariskunta, joka nukkui makuupusseissaan Viking Sallyn helikopterikannella, kun surmaaja hyökkäsi heidän kimppuunsa.

Hyökkäyksessä sai surmansa 20-vuotias länsisaksalainen Klaus Schelkle ja haavoittui vakavasti hänen naisystävänsä 22-vuotias Bettina Taxis.

Rikos oli aikanaan kansainvälinen uutinen.

Ylen ensimmäinen televisiouutinen henkirikoksesta tuli julki 29.7.1987.

Uhrit on kertonut löytäneensä tanskalainen partiopoika, joka oli tulossa Suomeen kansainväliselle partioleirille. Hän antoi vuonna 1987 useita haastattelua, joissa hän kertoi löytäneensä uhrit ja auttaneensa heitä.

Ylen tietojen mukaan hän on sama henkilö, jota vastaan on nyt nostettu syytteet teosta. Miehellä on eri nimi kuin 1980-luvulla.

Mies on poliisin ja syyttäjän mukaan kuulusteluissa kiistänyt syyllisyytensä.

Lue tästä jutusta kaikki, mitä kohtalokkaasta yöstä tiedetään:

Opiskelijapari nukkui Viking Sallyn kannella makuupusseissaan, kun tappaja hyökkäsi – Turun poliisin mukaan 33 vuotta vanha murha on selvinnyt

Miehellä on Ylen tietojen mukaan Tanskassa rikostaustaa. Hänet on 1990- ja 2000-lukujen taitteessa tuomittu esimerkiksi aseellisesta ryöstöstä.

Ylen rikos- ja oikeustoimittaja Tuomas Rimpiläinen kertoo tapauksesta. Jos vuonna 1987 tapahtuneesta rikoksesta tuomitaan tekijä yli 30 vuotta myöhemmin, se olisi Suomessa kaikkien aikojen pisin aika rikoksen ja rangaistuksen välillä.

Päivitys 7.12.2020 klo 13.57: Juttuun lisätty tieto siitä, että syytetty on uhrien löytäjänä pidetty partiopoika.

Päivitys 7.12.2020 klo 17.44: Lisätty tieto syytetyn Tanskassa saamasta tuomiosta.

Korjaus 10.6.2021: Jutun grafiikkaa muutettu. Oikeudenkäynnissä julki tullut esitutkinta paljasti, että rikospaikka sijaitsi laivan oikealla puolen eikä vasemmalla, kuten alkuperäinen grafiikka osoitti.

Suosittelemme