Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Petra Rautiaisen esikoisteos voitti Savonia-kirjallisuuspalkinnon – Tuhkaan piirretty maa käsittelee rankkoja ja vaiettuja aiheita

Palkintoraati kuvailee muun muassa Lapin jälleenrakentamisesta kertovaa teosta ansiokkaaksi ja hienoksi esikoisromaaniksi.

Kirjailija Petra Rautiainen kädessään hänen Savonia-palkittu esikoisteoksensa Tuhkaan piirretty maa.
Savonia-palkinto on iso tunnustus työlleni, sanoo voittaja Petra Rautiainen. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirjallisuuden Savonia-palkinto on myönnetty Petra Rautiaiselle romaanista Tuhkaan piirretty maa. Teos kertoo Lapin jälleenrakentamisesta ja natsien vankileireistä Suomessa.

Tuhkaan piirretty maa on Rautiaisen esikoisromaani. Se tuo julki vaiettuja ja vaikeita teemoja Suomen historiasta. Esiin nousevat saksalaisten vankileirit, suomalaisten natsisympatiat ja saamelaisten pakkosuomalaistaminen.

Raati kuvailee voittajateosta hienoksi ja ansiokkaaksi esikoisromaaniksi.

– Lapin luonnon runollisen kaunis kuvaus ja taustalla rakentuva rakkaustarina toimivat hyvänä vastapainona sodan julmuudelle, palkitsemisperusteissa kerrotaan.

Lapinlahdelta lähtöisin olevalle Rautiaiselle palkinto tuli yllätyksenä.

– Olin ihan varma, että Antti Heikkinen tai Kari Hotakainen palkitaan. Ei tullut mieleenkään, että olisin voinut voittaa, iloitsee Rautiainen.

Savonia-palkinto on yksi Suomessa jaettavista kaunokirjallisuuspalkinnoista. Kuopion kaupunki aloitti palkinnon jakamisen vuonna 1986 ja se on suuruudeltaan 12 000 euroa. Palkinto jaettiin nyt 32.kerran.

Poliittisesti arka ja rankka aihe

Helsingissä nykyisin asuva esikoiskirjailija kertoo olleensa aina kiinnostunut kirjan aihepiireistä. Hän on myös liikkunut paljon Lapissa ja tuntee saamelaisia.

Kirjan kolme vuotta kestänyt kirjoitusurakka oli paikoin haastava ja vaikea.

– Aihe on niin rankka, tutkimaton ja poliittisesti arka. Sitä ei juuri ole aikaisemmin käsitelty, kuvailee Rautiainen teoksen syntyvaiheita.

Esimerkiksi Lapissa olleista natsien vankileireistä toisen maailmansodan aikaan ei juuri puhuta, vaikka niitä on ollut paljon.

– On monia tarinoita siitä, mitä sota on ollut. Kaikille se ei kuitenkaan ole ollut sama, pohtii Rautiainen.

Hän kertoo olevansa tyytyväinen ja ylpeä siitä, millainen esikoisteoksesta tuli ja mitä aihepiirejä se käsittelee.

– Toivon, että kirjani herättää keskustelua vaietusta aiheesta.

Rautiaisen esikoisteoksesta on tehty jo käännössopimukset kymmenelle eri kielelle. Teos julkaistaan muun muassa Saksassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Norjassa ja Ruotsissa. Hän kertoo, että kirjan julkaisua odotetaan kovasti esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa, koska aihepiiriä ei ole naapurimaissakaan juuri käsitelty.

Myös kaksi seuraavaa romaania on jo työn alla. Syksyllä 2022 julkaistava teos sijoittuu niin ikään pohjoiseen ja se käsittelee ilmastonmuutosta.

Koronavuosi on ollut myös kirjailijalle haastava

Koronavuosi on ollut esikoiskirjailijalle haastava. Petra Rautiaisen romaani julkaistiin elokuussa, mutta monet syksyn kirjallisuustapahtumat peruttiin. Esimerkiksi kirjamessut jäivät kokonaan väliin.

– Tuntuu tosi surulliselta. Minulla oli paikka kirjamessuilla. Tilaisuus olisi ollut ainutkertainen ja se harmittaa, myöntää Rautiainen.

Messujen myötä meni myös yksi tärkeä tilaisuus keskustella yleisön kanssa omasta teoksesta. Rautiaisen mielestä keskustelu tekee kirjan julkaisemisesta todellisempaa.

Savonia-palkinnon kohdalla hän on jännittänyt erityisesti sitä, peruuntuuko koko tilaisuus pahentuneen koronatilanteen takia.

– Tilaisuus on merkittävä symbolinen asia. Se tekee palkinnosta todentuntuisemman kuin se, että lähetetään pelkkä kortti postissa.

Voittaja julkistettiin keskiviikkona virtuaalisesti järjestetyssä tilaisuudessa, joka oli kaikkien nähtävissä Kirjakantin verkkosivuilla.

Lue lisää:

Savonia-ehdokkaat on julkistettu – raati luki ennätysmäärän teoksia ja mukana oli aiempaa enemmän elämäkertoja

Savonia-kirjallisuuspalkinto JP Koskiselle – Tulisiipi kertoo ihmisistä, jotka etsivät onneaan

Savonia-palkinto jaetaan jatkossa jo joulukuussa Savolaisen laulun vuosipäivän kunniaksi

Suosittelemme sinulle