Hyppää sisältöön

Madurolle odotettu voitto Venezuelan parlamenttivaaleissa

Vain vajaa kolmannes äänesti pääopposition boikotoimissa vaaleissa.

Nicolas Maduro käsi ylhäällä
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro antoi lausuntoa äänestettyään parlamenttivaaleissa sunnuntaina maan pääkaupungissa Carácasissa. Vierellä vaimo Cilia Flores. Kuva: Rayner Pena / EPA
STT

Venezuelassa presidentti Nicolás Maduro on saamassa hallintaansa maan kaikki viralliset poliittiset elimet. Maduroa tukevat ehdokkaat ovat odotetusti saamassa enemmistön äänistä sunnuntaina pidetyissä parlamenttivaaleissa.

Maduro ja hänen vasemmistolaiset liittolaisensa ovat saaneet äänistä 67,7 prosenttia, kun niistä on laskettu yli 80 prosenttia, kansallinen vaaliviranomainen kertoo.

Äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi, 31 prosenttiin. Merkittävimmät oppositiopuolueet boikotoivat vaaleja. Ne tuomitsivat vaalit ennalta vilpillisiksi.

Parlamentti oli tätä ennen ainoana virallisena poliittisena elimenä opposition hallussa.

Boikotoijien joukossa oli Yhdysvaltojen tukema oppositiojohtaja Juan Guaido, joka julistautui vuonna 2019 väliaikaiseksi presidentiksi. Yhdysvaltojen ohella useat muut maat, niiden joukossa Suomi, ovat tunnustaneet hänet väliaikaiseksi presidentiksi.

Juan Guaido istuu pöydän takana kädet koholla
Oppositiojohtaja Juan Guaidó piti tiedotustilaisuuden Venezuelan pääkaupungissa Carácasissa lauantaina. Kuva: Rayner Pena / EPA

Yhdysvallat pitää vaaleja vilpillisinä

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tuomitsi jo aiemmin Venezuelan parlamenttivaalit vilpillisiksi. Pompeon mukaan kyse ei ollut vaaleista lainkaan.

Myös Kanada ja Amerikan valtioiden järjestö OAS ovat tuominneet vaalit eivätkä aio tunnustaa tulosta.

Vaaleista oli toivottu jonkinlaista poliittista vakautta maahan, joka kärvistelee pahassa talouskriisissä ja jossa on pulaa on kaikesta.

Lue täältä, miten Venezuelasta tuli maa, jossa bensiini muuttui maailman halvimmasta maailman kalleimmaksi (27.4.2020)

Myös koronapandemia on koetellut pahoin Venezuelaa. Vaikutukset ulottuivat äänestyspaikoille asti siten, että äänestäjien piti käyttää maskeja ja noudattaa turvavälejä.

Oppositio virittelee kansanäänestystä

Venezuelan parlamentissa on tätä ennen vuodesta 2015 ollut opposition enemmistö. Parlamentin päätöksenteko on kuitenkin käytännössä ollut halvaantunut, kun Maduron kannattajien hallussa oleva korkein oikeus julisti sen päätökset laittomiksi. Parlamentin valtaa on käyttänyt Maduron perustama rinnakkainen hallinto.

Vaalien vastavetona Guaido suunnittelee liittolaistensa kanssa maanantaista alkavaa viikon mittaista kansanäänestystä. Hän pyrkii jatkamaan nykyparlamentin mandaattia, kunnes maassa voitaisiin järjestää vapaat ja avoimet vaalit.

Odotukset kansanäänestyksen suhteen eivät kuitenkaan ole korkealla. Arvostelijat pitävät Guaidon hanketta epätoivoisena uhkapelinä.

Oppositio ei myöskään ollut täysin yksimielinen parlamenttivaalien boikotista vaan osa osallistui vaaleihin.

– He tulevat edustamaan uutta oppositiota tammikuun 5:nnen päivän jälkeen, kun uusi parlamentti ryhtyy työhön, politiikan tutkija Jesus Castillo sanoo.

Lue myös:

Syvässä ahdingossa painivassa Venezuelassa äänestetään parlamenttivaaleissa – oppositio tuomitsi vaalit jo ennakkoon vilpillisiksi

Venezuelan hallinto kiistää YK:n tutkijoiden tiedot surmista ja kidutuksista

Oikeus esti Venezuelan Maduroa pääsemästä käsiksi miljardin kultavaroihin Britanniassa 2.7.2020

Suosittelemme sinulle