Hyppää sisältöön

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

HYDERABAD Laboratoriossa työskentelevien tutkijoiden suojapuvut tuovat mieleen katastrofielokuvan, jossa biologinen uhka on päässyt vapaaksi.

– He käsittelevät elävää koronavirusta, sanoo Krishna Ella.

Ella on intialaisen rokotevalmistaja Bharat Biotechin perustaja ja toimitusjohtaja.

Seuraamme Ellan kanssa yhtiön tuotantolaitoksen tapahtumia valvontakamerakuvan kautta. Pääsyä työskentelytiloihin ei ole.

Ellan mukaan edes tiiviit suojapuvut eivät estä työntekijöitä altistumasta virukselle, joka on mullistanut koko maailman tänä vuonna.

– He [laboratoriotyöntekijät] saavat hitaan infektion ja heidän vasta-ainetasonsa ovat korkealla. Tavallaan heidät on rokotettu, Ella kuvailee.

Ellan yhtiö sijaitsee Hyderabadin kaupungissa, jota kutsutaan Intian niin sanotuksi rokotepääkaupungiksi.

Intia puolestaan on yksi maailman suurimmista rokotetuottajista, ellei peräti suurin. Se on kuin valtava tehdas, joka kykenee tuottamaan miljardeja rokoteannoksia vuodessa.

Siksi Intia on nousemassa ratkaisevaan rooliin, kun maapalloa piinaava pandemia yritetään nujertaa. Jo nyt intialaiset yhtiöt tuottavat valtaosan kehitysmaihin vietävistä eri rokotteista.

Intiassa valmistettuja koronarokotteita saattaa tulla tulevaisuudessa Eurooppaan ja ehkä myös Suomeen.

Bharat Biotech -yhtiö kehittää Covaxin-rokotetta yhteistyössä Intian valtiolle kuuluvan tutkimuskeskuksen kanssa. Se on pisimmällä kehityksessä oleva intialainen koronarokote.

Kahtena annoksena annettava Covaxin perustuu niin sanottuun inaktivoituun virukseen: käytännössä rokote sisältää tapetun Sars-Cov2-koronaviruksen. Ihmisen elimistö tunnistaa rokotteessa olevan taudinaiheuttajan ja alkaa tuottaa vasta-aineita.

Näin rokote tuottaa suojan pelättyä Covid19-tautia vastaan.

Rokote on menossa toistaiseksi vain Intiaan ja muihin kehittyviin maihin. Mutta myös Euroopan markkinat näyttävän houkuttelevan toimitusjohtajaa.

– Jos Covaxinia tarvitaan Euroopassa tai jokin toinen rokote aiheuttaa ongelmia, olemme valmiita auttamaan, Krishna Ella sanoo.

Hyderabadissa ja muualla Intiassa on muita yhtiöitä, jotka ovat sopineet tuottavansa valtavia määriä koronarokotteita. Osa niistä tulee ulkomaiden käyttöön.

Näin Intian rokotetehdas toimii:

Koronarokotteiden tehoa ei vielä tunneta kovin hyvin. Eri rokotevalmistajat kilpailevatkin ankarasti siitä, kenen rokotteesta tulee ensimmäiseksi läpimurtotuote. Sen on oltava tehokas mutta myös turvallinen.

Bharat Biotechin kilpailijat länsimaissa ja Venäjällä ovat ilmoittaneet rokotteidensa antavan 70–95-prosenttisen suojan koehenkilöille.

– Emme tiedä, ovatko he [koehenkilöt] saaneet suojan ja onko heidän elimistössään virusta. Kukaan ei tiedä, estävätkö rokotteet viruksen tartuttamista, toimitusjohtaja Ella pohtii.

Yhtiön Covaxin-rokotteen tarkka teho ei ole vielä selvillä, mutta toimitusjohtajan mukaan alustavat tulokset näyttävät lupaavilta. Ella tulkitsee apinakokeiden perusteella, että heidän rokotteensa estäisi koronaviruksen tartuttamisen eteenpäin.

Tällä viikolla julkaistujen alustavien tulosten mukaan Covaxin on tehonnut myös ihmisiin. Kliinisten kokeiden ensimmäisessä vaiheessa koehenkilöt saivat korkean immuunivasteen, eikä vakavia sivuoireita ilmennyt. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

– Voin ylpeänä sanoa, että meillä on maailman turvallisin rokote, Ella väittää.

Hän sanoo aikovansa olla ensimmäinen Covaxinilla piikitettävä ihminen sen jälkeen, kun viranomaiset ovat rokotteen hyväksyneet. Ensimmäisten joukossa on myös hänen perheensä kolmessa sukupolvessa, toimitusjohtaja lupailee.

Covaxin-rokotteen pullonkaula on sen hankala valmistustapa. Ellan mukaan yhtiö pystyy tuottamaan noin 15 miljoonaa annosta Covaxinia kuukaudessa.

Määrä voi kuulostaa suurelta, mutta Intian kokoisessa lähes 1,4 miljardin ihmisen maassa se on vähän.

Rokotteen saajissa etusijalla ovat intialaiset, joten kovin suuria määriä Covaxinia tuskin on tarjolla ulkomaille ainakaan alkuvaiheessa.

Syyskuussa pääministeri Narendra Modi lupasi, että Intian rokoteteollisuus auttaa ihmiskuntaa taistelussa koronavirusta vastaan.

Bharat Biotech on Ellan mukaan valmis siirtämään teknologiaansa muille valmistajille, jos ne haluavat tuottaa Covaxinia.

Bharat Biotech ja useat muut Hyderabadin rokotetehtaista sijaitsevat miljoonakaupungin reunalla Genome Valleyssa.

Se on Intian suurin bioteknologiayhtiöiden keskittymä. Alueella toimii nykyisin yli 150 intialaista tai monikansallista alan yritystä. Osa niistä kehittää ja valmistaa rokotteita.

Genome Valley sai alkunsa Krishna Ellan aloitteesta 1990-luvun lopussa.

Ella teki aiemmin uraa Yhdysvalloissa, ja näki kotimaassaan ongelman: Intian lääketeollisuus kopioi muiden maiden tuotteita, mutta se ei osannut kehittää itse uusia lääkkeitä. Palattuaan Intiaan Ella halusi tähän muutoksen.

Ella ehdotti osavaltion hallitukselle, että Hyderabadin kylkeen pitäisi perustaa alue bioteknologia-alan yrityksille.

Hän halusi keskittää alan yritykset tiiviisti asutetun kaupungin ulkopuolelle turvallisuussyistä.

Bioteknologiayhtiöiden laboratorioissa käsitellään taudinaiheuttajia, jotka ovat vaarallisia päästessään vapaaksi. Näin voisi käydä esimerkiksi maanjäristyksessä.

– En halunnut, että siitä syntyy ongelma, jos organismit pääsevät pakoon eristyksestä ja alkaa biologinen sodankäynti.

Ella kertoo, että tulevaisuudessa hän haluaisi nähdä Genome Valleyn tyyppisiä bioteknologiakeskittymiä Intian eri osavaltioissa. Näin tuotantoa voitaisiin laajentaa koko maahan. Hän arvelee, että Genome Valleyn mallin kopioiminen toisille alueille muuttaisi koko Intian.

Hyderabadin keskustassa sijaitsevan sairaalan edustalla vilisee ihmisiä. Sairaalan sisällä on hiljaista.

Nizamin yliopistollinen sairaala on yksi Intian yli 20 kohteesta, joissa Bharat Biotechin koronarokotetta testataan.

Covaxin-rokotteen kliiniset tutkimukset ovat nyt kolmannessa vaiheessa. Rokotteen saa noin 26 000 ihmistä, heistä osalle annetaan piikit juuri tässä sairaalassa.

Kliinisten kokeiden ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa vapaaehtoisia oli täällä yhteensä runsaat sata, kertoo Nizamin sairaalassa rokotetutkimusta johtava apulaisprofessori Prabhakar Reddy.

Heistä kukaan ei ole Reddyn mukaan saanut koronatartuntaa syksyn aikana. Rokotteen lopullinen teho selviää kliinisen tutkimuksen kolmosvaiheen päätyttyä.

Myös haittavaikutukset ovat olleet lieviä, Reddy sanoo.

– Kyseessä on injektio, joten vakavimmillaan odotamme sen aiheuttavan paikallista kipua, punoitusta, turvotusta, haavautumista ja vastaavaa.

Pandemian takia Bharat Biotech on jo jättänyt viranomaisille hakemuksen rokotteen hyväksymiseksi.

– Rukoilkaamme jumalaa, että rokote tulee markkinoille mahdollisimman aikaisin. Odotamme, että se tulee väestön käyttöön helmi-huhtikuussa, Reddy sanoo.

Euroopassa ja Suomessakin on noussut keskustelua siitä, ovatko koronarokotteet turvallisia. Reddyn mukaan rokotekriittisten ihmisten sijaan pulmaksi voivat nousta rokotehamstraajat.

Apulaisprofessorin mukaan osa vapaaehtoisista koehenkilöistä on kertonut hänelle aikovansa ottaa kaikki markkinoille tulevat koronarokotteet.

Hän arvioi, että tällainen rokotehamstraus aiheuttaa tulevaisuudessa ongelmia. Ensinnäkin kaikille ei riitä rokotteita, jos monet alkavat ottaa useita piikkejä.

– Toiseksi päällekkäiset rokotteet saattavat aiheuttaa haittoja. Meidän täytyy valistaa ihmisiä, että ottakaa vain yksi rokote.

Muutaman kilometrin päässä Nizamin sairaalasta sijaitsee Hyderabadin suuriin rokotevalmistajiin lukeutuvan Indian Immunologicalsin toimisto.

Siellä yhtiön toimitusjohtaja Anand Kumar kertoo, että he kehittävät australialaisen yliopiston kanssa elävään heikennettyyn virukseen perustuvaa koronarokotetta.

Tavoitteena on kehittää rokote, joka olisi hinnaltaan edullinen mutta antaisi elinikäisen suojan koronavirukselle.

Eläinkokeet ovat vasta alkamassa, eikä rokote ole näillä näkymin valmis markkinoille kuin vasta vuoden 2022 lopulla.

Kumar arvioi, että Intialla on tulevaisuudessa merkittävä rooli pandemioiden torjunnassa. Esimerkiksi jo nyt Intia tuottaa YK:n lastenjärjestö Unicefille 65 prosenttia kaikista järjestön rokotteista.

– Nopeus, jolla intialaiset yhtiöt voivat tuottaa rokotekandidaatteja, auttaa varmasti. Täällä olevan kapasiteetin avulla voidaan valmistaa paljon rokotteita myös muille maille, hän uskoo.

Hyderabadin laidalla Genome Valleyssa tutkimus- ja kehitystyö jatkuu, vaikka viranomaiset hyväksyisivät pian Covaxin-rokotteen.

Bharat Biotechilla on nimittäin suunnitteilla kaksi muutakin koronarokotetta, joita yhtiö kehittää amerikkalaisten yliopistojen kanssa.

Ensimmäisessä hankkeessa kehitetään rokotetta, joka soveltuisi erityisesti yli 75-vuotiaille ikäihmisille.

Toisesta hankkeesta toimitusjohtaja Krishna Ella on erityisen innoissaan. Kehitteillä on nenäsumutteena annettava rokote.

Ella arvioi, että kerta-annoksena annettava sumute olisi ihanteellinen ratkaisu Intiaan. Maan väestön rokottaminen on valtava tehtävä.

– Covaxinin kaltainen kahden annoksen rokote vaatisi 1,3 miljardin asukkaan Intiassa 2,6 miljardia ruiskua ja neulaa. Kukaan maailmassa ei pysty valmistamaan sellaista määrää. Kuvittele, miten paljon jätettä käytetyt ruiskut ja neulat aiheuttaisivat kylissä.

Ella kertoo, että nenäsumuterokote voidaan kuljettaa 10–20 annoksen pulloissa syrjäisimpiinkin kyliin. Bharat Biotech on suunnitellut mallin, jossa useita ihmisiä voidaan rokottaa kerralla siten, että henkilöiden välillä täytyy vaihtaa vain sumutteen muovinen annosteluputki.

Nenäsumutteen kliinisten kokeiden ensimmäinen vaihe voisi alkaa luultavasti tammikuun alussa Intiassa.

Kilpajuoksu koronarokotteen kehittämiseksi voidaan nähdä bisneksen lisäksi geopolitiikkana. Tässä asetelmassa länsi ottelee Venäjää ja Kiinaa vastaan.

Intia on kisassa puolueeton toimija, joka tulee valmistamaan länsimaissa ja Venäjällä kehitettyjä rokotteita.

Mutta tuskin sekään aivan pyyteettömästi on mukana pelissä.

Intialaiset valmistajat odottavat nyt viranomaisilta vihreää valoa eri rokotteille, jotta ne saavat kääntää tuotantolinjansa täydelle teholle. Sen jälkeen maailman rokotetehdas voi alkaa pääministeri Modin ohjeistamana kerätä ulkopoliittista pääomaa suuren pelastusurakkansa avulla.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 22. joulukuuta kello 22 saakka.

Päivitys 22.1.2021: Intia antoi tammikuun alussa hätäkäyttöluvat Bharat Biotechin Covaxin-rokotteelle sekä Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan rokotteelle, jota valmistaa lisenssillä Serum Institute of India.

Tammikuun puolivälissä maa aloitti terveydenhuollon ja muiden etulinjan työntekijöiden rokottamisen. Viikossa ensimmäisen pistoksensa oli saanut yli miljoona ihmistä.

Intia on myös aloittanut koronarokotteiden viennin naapurimaihin kuten esimerkiksi Bangladeshiin, Bhutaniin, Nepaliin ja Myanmariin.

Lue myös:

Ehdota juttua Ylen digikirjeenvaihtajalle – Mikko Leppänen lensi ensitöikseen Intiaan ja seurasi, kun koehenkilöihin ruiskutettiin koronarokotetta