Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uudenkaupungin autotehtaan viereen tuleva akkutehdas työllistää 200 henkilöä – tuotanto käynnistyy ensi vuonna

Tavoitteena on nostaa akkujen liikevaihto suuremmaksi kuin autonvalmistuksen.

Auton rakentajat töissään.
Uudenkaupungin autotehtaalla työskennellään kolmessa vuorossa. Monille työntekoon tottumattomille nuorille se on rankkaa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Tarja Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valmet Automotive käynnistää akkutuotannon Uudenkaupungin autotehtaalla jo ensi vuoden aikana. Tehtaan laajennuksen myötä uusia työpaikkoja tulee noin 200.

Toimitusjohtaja Olaf Bongwald kertoi Ylelle lokakuussa, että tehtaan suunnittelu on alkanut.

Aiemmin autonvalmistukseen keskittynyt tehdas laajenee nopealla aikataululla myös akkujen suursarjatuotantoon.

Laajennuksen myötä Uudenkaupungin tehtaalla tulee toimimaan kaksi tuotelinjaa, ajoneuvovalmistus sekä sähköisten ajoneuvojen akkujärjestelmien valmistus.

Laajennus lisää merkittävästi Valmet Automotiven kapasiteettia autoteollisuuden akkujärjestelmien valmistamiseen, ja se täydentää yrityksen Salon akkutehtaan tarjontaa.

Yritys kertoo tiedotteessaan, että kaupungin tehtaan laajennus on keskeinen osa Valmet Automotiven sähköiseen liikenteeseen painottuvaa strategiaa, jonka tavoitteena on nostaa yritys akkujärjestelmissä Tier 1 -tason toimittajaksi ja yhdeksi alan johtavista yrityksistä.

Akkutuotannon tavoitteet korkealla

Akkujen valmistajana Valmet Automotive on jo yksi maailman johtavista palveluntarjoajista.

Suunnitelmissa on käynnistää Uudessakaupungissa sähköajoneuvojen korkeajänniteakkujen suursarjatuotanto, joka monipuolistaa ja täydentää autotehtaan toimintaa.

Tehdas työllistää nykyisin noin 3 500 henkilöä.

Valmet Automotive on äskettäin allekirjoittanut akkujärjestelmien valmistussopimuksen merkittävän uuden autoteollisuusasiakkaan kanssa. Tuotantoa varten Uudenkaupungin tehtaalla on tiloja, jotka voidaan nopeasti muuntaa akkutuotannon tarpeisiin. Lisäksi läheisyys autonvalmistuksen kanssa tuo runsaasti synergiaetuja esimerkiksi tuotannon tukitoiminnoissa.

– Uusikaupunki on Valmet Automotiven suurin ja tärkein tuotantolaitos. Akkujen suursarjavalmistus tarjoaa sille merkittäviä kasvumahdollisuuksia, ja autoteollisuuden palveluntarjoajana kykymme valmistaa joustavasti autoja ja akkuja samassa paikassa on ainutlaatuinen, kertoo toimitusjohtaja Olaf Bongwald.

Valmet Automotive laajentaa myös Salon akkutehdasta, jonne rekrytoidaan noin 200 uutta akunrakentajaa vuosina 2021 ja 2022.

Valmet Automotive pyrkii nostamaan akkujärjestelmien liikevaihdon jo lähivuosina samalle tasolle tai jopa suuremmaksi kuin autonvalmistuksessa.

Suosittelemme