Hyppää sisältöön

Kaikenlaiset joulukuuset muovisista oikeisiin ja vuokrattuihin käyvät nyt kaupaksi, eikä kuumin sesonki ole edes alkanut

Muovisten tekokuusten myynti on tuplaantunut viime vuoteen verrattuna, eikä perinteisen kuusen kysyntäkään huonoa ole.

Näkymä myymälään jalokuusen oksien lomasta.
Aiempien vuosien tapaan myynnissä on perinteisiä kasvatettuja metsäkuusia, jalokuusia ja tekokuusia. Kuva: Saara Hirvonen / Yle
Saara Hirvonen

Ei tarvitse olla erityinen jouluihminen huomatakseen, että tänä vuonna joulukuusi valaisee jo todella monen kotia tai parveketta. Joulukuusikauppa on alkanut edellisvuosia vilkkaammin ja aikaisemmin.

Esimerkiksi Plantagen kertoo myyneensä kuusia noin 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Tekokuusten myynti on kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

– Myymälöissä on käynyt enemmän väkeä ja kuusten lisäksi myös muut joulutuotteet kiinnostavat, sanoo Plantagen Suomen aluemyyntipäällikkö Minna Inberg.

Kuusia Plantagenin ulkomyynnissä Vantaalla.
Kuusikauppa on alkanut aiempia vuosia vilkkaampana. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Inberg arvelee, että tunnelmaa halutaan lisää, kun kotona kerran ollaan nyt enemmän. Haetaan joulukoristeita, valosarjoja ja kukkia kuusten lisäksi. Korona-aika on kasvattanut kodin merkitystä, ja joulukuntoa tavoitellaan siksi aikaisemmin kuin muina vuosina.

Koristeltu tekokuusi, joulukoristeita ja kukkia myyntipöydällä.
Kaikki jouluun liittyvät koristeet, valosarjat ja kukat käyvät nyt kaupaksi. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Myös Tokmannin joulusesonki on alkanut edellisvuotta aikaisemmin: kotimaisia metsäkuusia on myyty lähes tuplamäärä verrattuna viime vuoteen.

– Suurin myyntipiikki on vasta tulossa, sanoo sijoittajasuhde- ja viestintäpäällikkö Maarit Mikkonen Tokmannilta.

Muovisten tekokuusien myynti on sekin tuplaantunut edellisvuodesta. Etenkin led-valoilla varustettujen kuusien myynti on kasvanut, ja niiden kysyntä painottuu suuriin kaupunkeihin ja Uudellemaalle. Ihmiset hakevat kuuselta kokoa ja näyttävyyttä.

Sininen hyasintti etualalla, kuusi taustalla.
Korona-ajan ja etätöiden takia kotona ollaan enemmän, siksi joulun tunnelmaa halutaan sisustukseenkin. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Vuokrakuuset loppuivat kesken

Suomen ainoa kasvavia kuusia ruukuissa vuokraava Vuokrapuu-yritys (siirryt toiseen palveluun) on jo myynyt kaikki tälle vuodelle varatut 500 kuusisopimusta. Ne oli varattu loppuun jo joulukuun alussa.

– Viime vuoteen verrattuna meillä oli tarjolla yli kymmenkertainen määrä vuokrakuusia. Olemme tästä todella tyytyväisiä ja iloisia, myös yllättyneitä, että tämä on lähtenyt näin hyvin käyntiin, sanoo yksi Vuokrapuu yrityksen perustajista Torbjörn Granberg.

Viime jouluna kuusia tuotiin koteihin ruukuissa vain muutamia kymmeniä. Tänä vuonna tilauksia otetaan vastaan enää vuoden 2021 joululle.

Vuokrakuusi tuodaan kotiin ruukussa, asiakas hoitaa sitä ja tammikuussa kuusi haetaan takaisin taimistolle. Kuusi on lainassa keskimäärin kolme viikkoa.

– Ne ovat kuin huonekasveja. Niitä on kasteltava, ei muuta, Granberg ohjeistaa.

Hän uskoo oman yrityksen menestyvän siksi, että suositaan kotimaisia kuusia ja läheltä tuotuja tuotteita. Kuusia on viety pääkaupunkiseudulle sekä Turkuun ja Tampereelle.

– Lahjoitamme jokaisesta kuusesta kymmenen euroa uusien puiden istuttamiseen Tansaniassa, Granberg kertoo.

Kuusi mukaan ajoissa

Helsinkiläiset Riitta ja Matti Giordani kukka- ja kuusiostoksilla.
Helsinkiläiset Riitta ja Matti Giordani ovat laittaneet jo joulukuusen parvekkeelle. Tällä kertaa he ostivat kukkia ja pojalleen pienen kuusen. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Vantaan Tammistossa helsinkiläiset Riitta ja Matti Giordani valitsevat kuusta poikansa parvekkeelle. Omalle parvekkeelle kuusi ja ulkovalot on laitettu jo viikkoja sitten.

Pariskunta myöntää, että korona-aika ja pimeys laittavat kaipaamaan valoa.

– Pimeys tekee sen, että valot ovat kivoja, Matti Giordani sanoo.

– Pientä kuusta etsitään tällä kertaa, Riitta Giordani täydentää.

Helsinkiläinen Eila Lempinen kuusiostoksilla.
Helsinkiläisellä Eila Lempisellä ei ole ollut joulukuusta noin kymmeneen vuoteen. Tänä vuonna kuusi tulee hankittua. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Helsinkiläinen Eila Lempinen etsii mieleistä kuusta lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen.

– Sellaista minua pidempää haen, noin 180 senttistä, Lempinen kuvailee.

Hän kertoo innostuneensa lähtemään liikkeelle koronavuoden ja joulukuusimainosten ansiosta.

– En tiennyt, että kuusia myydään näin aikaisin. Varsin tuuheitahan täällä on, mutta saan kuljetuksen järjestymään vasta loppuviikosta, Lempinen kertoo.

Korona-aika on sulkenut Lempisen kotiin, eikä jouluna pääse matkustamaankaan mihinkään. Siksi hän haluaa enemmän joulua kotiinsa. Kuusi on osa sitä joulun tuntua.

Helsinkiläiset Kristina ja Niklas Gulin kuusiostoksilla.
Helsinkiläiset Kristina ja Niklas Gulin etsivät sopivaa kuusta kotiinsa. Yleensä he hakevat kuusen vasta viikkoa ennen joulua, mutta tänä koronajouluna kuusi laitetaan jo nyt. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Helsinkiläiset Kristina ja Niklas Gulin käyvät ostamassa kuusen tavallisesti vasta lähempänä joulua, noin viikko ennen aattoa. Korona-aika pani heidät liikkeelle etuajassa.

– Joulun alla tungos on suurempi. Emme halua korona-aikana tulla kun liikkellä on paljon ihmisiä, Niklas Gulin sanoo.

Hänen mielestään parhaita kuusia ovat vahvaoksaiset latvakuuset, jotka kestävät myös painavammat koristeet.

– Niitä ei ole yleensä myynnissä, eikä niitä riittäisi millään kaikille halukkaille, Gulin toteaa.

Pariskunta tykkää valita kuusensa itse.

– Ei osta sikaa säkissä, niin kuin valmiiksi pakatuissa kuusissa.

Lue myös:

Joulukuusen voi hakea valtion metsästä tänäkin vuonna vitosella

Virkattu joulukuusi ja juhannussalko toivat käsityöryhmälle kulttuuripalkinnon Kaskisissa

Valkoisen talon joulukoristelu kuvastaa Melania Trumpin mukaan USA:n majesteettisuutta – katso video silmiä häikäisevästä bling blingistä

Suosittelemme sinulle