Hyppää sisältöön

Ruokalahjakortti pelasti suurperheen joulun – Paula Sirviö ei aluksi kehdannut ottaa apua vastaan, nyt hän auttaa muita

Pelkästään Mannerheimin lastensuojeluliitto ja SPR jakavat tänä jouluna ruoka-apua yli 20 000 perheelle.

Paula Sirviö henkilökuvassa
Paula Sirviö tietää henkilökohtaisesti, että perheen taloudellinen tilanne voi muuttua nopeasti ja ilman omaa syytä. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Milka Krogerus

Seitsemän vuotta sitten Paula Sirviö oli juuri saanut kuudennen lapsensa ja sairastunut kesken opiskeluiden. Joulu lähestyi ja huoli rahojen riittävyydestä pyöri mielessä, mutta ääneen sitä ei uskaltanut sanoa.

Neuvolakäynnillä hoitaja aisti, ettei kaikki ollut kunnossa. Hän tarjosi perheelle Mannerheimin lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -kampanjan ruokalahjakorttia. Sirviö puolisoineen ei aluksi halunnut ottaa lahjakorttia vastaan. Hän oli varma, että toisille perheille apu olisi enemmän tarpeen.

– Ymmärsimme asian vasta, kun hoitaja sanoi ääneen, että olemme täysin oikeutettuja apuun. Siinä pääsi suuri helpotuksen huokaus.

Sirviön perhe sai 70 euron lahjakortin, joka pelasti joulun. Perheen joulu ei ole koskaan pyörinyt lahjojen ympärillä, joten lahjoista ei ollut niin suurta huolta. Kaikkein tärkeintä oli päästä koko perheen kanssa yhdessä nauttimaan joulupöydän herkuista.

– Saatiin pöytään kaikki laatikot, kinkut ja limput. Muuten voi pärjätä vähemmällä, mutta jouluruokaa piti olla.

Tunneskaalat yhdessä läpi itkusta nauruun

Sirviön perheellä kävi kuten monella muullakin suomalaisella perheellä: taloudellinen ahdinko tuli nopeasti ja ilman omaa syytä.

Paula Sirviö oli siirtynyt töistään äitiyslomalle ja suorittamaan täydennysopintoja. Sitten iski vakava sairaus ja pitkä sairausloma. Tiukka paikka kiristi entisestään rahatilannetta.

Joulun jälkeen apua ei tarvinnut enää hakea ulkopuolelta, vaan elämäntilanne normalisoitui nopeasti. Silti tuo yksi lahjakortti sekä ystäviltä ja sukulaisilta saatu tuki pelastivat suurperheen joulun.

Sirviö ei olisi ennen yllättävää tilannetta uskonut, että hän tulisi koskaan tarvitsemaan ulkopuolista taloudellista apua.

– Olisin varmaan nauranut ajatukselle. Elämäntilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti: melkein kenelle vaan voi käydä samalla lailla.

Nykyään Paula Sirviö saa itse olla se, joka auttaa. Sirviö toimii Kajaanin seurakunnan diakonina ja tänäkin jouluna hän jakaa Hyvä Joulumieli lahjakortteja apua tarvitseville perheille.

Paula Sirviö, etualalla pöytä täynnä villasukkia
Diakonina Paula Sirviö pääsee jakamaan jouluapua aina ruokalahjakorteista lämpimiin villasukkiin. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Lisäksi hän ohjaa asiakkaitaan muiden auttajien puoleen, jos tuelle on suurempi tarve. Oma kokemus raskaammista ajoista auttaa samaistumaan asiakkaisiin.

– Tunneskaalat käydään yhdessä läpi itkusta nauruun. Itsellekin tulee onnellisuuden ja kiitollisuuden tunne, kun voi auttaa.

Apua pitää uskaltaa pyytää

Asiakkaissaan Paula Sirviön näkee samanlaisia tunteita kuin hänellä itsellä seitsemän vuotta sitten. Omaa taloudellista ahdinkoa on vaikea tuoda esiin, mutta nykyään Sirviö osaa hieman lukea rivien välistä. Hän havaitsee, kun kaikki ei ole kohdallaan.

– Kun asiakas myöntää taloudelliset hankaluudet, harteilta putoaa raskas taakka. Kun yksi iso huoli on pois, on joulumielenkin helpompi tulla.

Tänä vuonna koronakevään lomautukset ja irtisanomiset näkyvät Sirviön asiakkaissa. Silti monen on vaikea pyytää varsinkin taloudellista apua.

MLL jakaa tänä vuonna noin miljoonan euron arvosta lahjakortteja yli 20 000 vähävaraiselle lapsiperheelle. Lisäksi joulun aikana toimii lukuisia muita avustuskeräyksiä, jotka tuovat joulua vähävaraisille.

– Avun tarvitsijoita on paljon: jokaiselle varmasti löytyy paras mahdollinen apu, jos vaan uskaltaa pyytää, sanoo Paula Sirviö.

Hän kannustaa tuen pyytämiseen.

– Jos käy edes mielessä ajatus, että mitenköhän pärjäämme taloudellisesti, kannattaa heti lähteä kartoittamaan, mistä apua voisi saada.

Tänä vuonna Sirviön suurperhe ei joudu miettimään joulumieltä tai herkkuruokia taloudellisen tilanteen kautta. Ja se saa koko perheen hyvin kiitolliseksi.

– Olen onnellinen siitä tukiverkosta, joka minulla oli. Se yksi joulu olisi ollut todella raskas ilman läheisten tukea.

Ylen Aamussa haastateltavina olivat Paula Sirviö ja MLL Kainuun toiminnanjohtaja Seija Karjalainen.

Aiheesta voi keskustella 10. joulukuuta kello 23:een asti.

Korjattu: Hyvä Joulumieli keräys on MLL:n ja SPR:yhteinen keräys, korjattu jutun ingressiä tämän mukaiseksi.

Suosittelemme sinulle