Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pariskunta huomasi heiltä varastettuja työkoneita myynnissä Facebookissa – virittivät voroille ovelan ansan

Poliisi pääsi pariskunnan avulla varkaiksi epäiltyjen jäljille ja löysi heidän hallustaan 73 erilaista anastetuksi epäiltyä työkonetta.

Poliisi löysi lisää eri työmailta anastetuksi epäiltyä tavaraa kotietsinnässä.
Poliisi löysi lisää eri työmailta anastetuksi epäiltyä tavaraa kotietsinnässä. Kuva: Itä-Uudenmaan poliisilaitos.
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Uudenmaan poliisi viritti epäillyille varkaille ovelan ansan rikoksen uhriksi joutuneen pariskunnan kanssa. Pariskunnalta oli viety työkoneita.

Pian varkauden jälkeen samankaltaisia koneita kaupattiin Facebookin Marketplacessa. Pariskunta päätti selvittää, olivatko asialla heiltä työkoneita anastaneet varkaat.

– Pariskunta sopi tapaamisen työkoneiden myyjän kanssa viime viikon perjantaiksi. Paikalle kutsuttiin myyjien yllätykseksi myös poliisi, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Työkoneet eivät olleet pariskunnalta vietyjä koneita, mutta rehellisin keinoin niitä ei oltu hankittu. Työkoneiden myyntitapahtumaan osallistuneet henkilöt otettiin kiinni rikoksesta epäiltyinä.

– Myynnissä olleiden työkoneiden saantihistoria ei kestänyt päivänvaloa, Luoto toteaa.

Osa tavarasta palautettu omistajilleen

Poliisin myöhemmin tekemässä kotietsinnässä myyntitapahtumassa mukana olleiden henkilöiden hallusta löytyi suuri määrä erilaisia työkoneita, joita epäillään anastetuiksi. Koneita oli viety muun muassa työmailta Helsingistä.

– Poliisi on takavarikoinut epäillyiltä kaikkiaan 73 erilaista työkonetta. Ne ovat pääosin ammattikäyttöisiä sähköisiä työkaluja, kuten poria ja sahoja, Luoto sanoo.

Varastetuksi epäillyn tavaran arvo on poliisin mukaan yli 15 000 euroa. Poliisi epäilee neljän henkilön syyllistyneen törkeään kätkemisrikokseen pitämällä hallussa ja yrittämällä myydä anastetuksi epäiltyjä työkoneita.

Osaa kätkemisrikoksesta epäillyistä epäillään myös törkeästä varkaudesta. Useat työkalut oli merkitty, joten poliisi on palauttanut suuren osa tavarasta niiden omistajille. Törkeistä varkauksista epäillyt ovat myös kuulusteluissa kertoneet, mistä työkoneita on viety.

– Oli hyvä, että omistajat olivat merkanneet omaisuuttaan. Kaikki vähänkin arvokkaampi tavara kannattaa merkitä. Firman nimi tai jokin muu yksilöivä tekijä helpottaa huomattavasti asian selvittämistä, neuvoo Luoto.

Suosittelemme sinulle