Hyppää sisältöön

Suomussalmelaisen miehen kotoa löytyi sodanaikaisia räjähteitä ja ammuksia, jotka ovat peräisin Raatteen taisteluista – epäillään räjähderikoksesta

Poliisi haluaa muistuttaa, että sodanaikaiset räjähteet voivat olla edelleen toimintakuntoisia ja näin ollen vaarallisia.

Poliisin hihamerkki
Kuvituskuva. Kuva: Markkula / Yle
Sanna Kähkönen

Suomussalmelaisen miehen epäillään syyllistyneen räjähderikokseen ja ampuma-aserikokseen. Mies etsi metallinilmaisimella muun muassa Raatteentien varrelta sodanaikaisia räjähteitä ja ampumatarvikkeita. Hän oli yrittänyt myydä niitä eteenpäin.

Miehen hallusta takavarikoitiin muun muassa käsikranaatteja ilman sytyttimiä, tykistön ammuksia ilman ruutia, ammuttuja sirpalekranaatteja sekä sodanaikaisten ampuma-aseiden patruunoita. Muutamissa käsikranaateissa oli vielä räjähdysainetta sisällä.

Tilanteesta ei aiheuttanut vaaraa sivullisille.

Kaikki materiaali on 1939–1944 vuosien sotavarustusta. Talvisodassa käyty Raatteen tien taistelu oli yksi sodan käännekohtia.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen. Esimerkiksi viime kesänä Lapin poliisi takavarikoi ivalolaiselta mieheltä merkittävän määrän sodanaikaisia ammuksia.

Poliisi haluaa muistuttaa, että sodanaikaiset räjähteet voivat olla edelleen toimintakuntoisia ja näin ollen vaarallisia. Räjähteistä havainnon tehneen tulee olla välittömästi yhteydessä hätäkeskukseen ja jättää räjähteet ammattilaisten käsiteltäväksi. Räjähteisiin ei saa koskea tai yrittää liikuttaa.

Juttua on korjattu 10.12. kello 10.19: Jutussa sanottiin aiemmin, että materiaali on peräisin Raatteen taisteluista 1939-1944. Jutusta on poistettu vuosiluvun edestä maininta "Raatten taisteluista", koska niillä viitataan usein lähinnä talvisodan (1939-1944) aikaiseen taisteluun.

Suosittelemme sinulle