Hyppää sisältöön

Hoitohenkilökunnan riittävyys on tiukoilla joulun aikaan, ja koronatilanne tuo vielä lisäpainetta – "Suurin huoli on jaksamisesta"

Joulun pyhät ovat aina haaste työvuorosuunnittelulle. Suunnittelu on aloitttu syys-lokakuussa, mutta suunnitelmat voivat muuttua koronan takia nopeastikin.

Leikkaustoiminta yritetään pitää yllä mahdollisimman pitkälle, mutta toisaalta saleista on koulutettu kymmeniä tehohoidon osaajia koronatilanteen pahentumisen varalle. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Koronaepidemia tuo lisää vaikeuskerrointa terveydenhuollon henkilöstön riittävyyteen joulun pyhinä.

Ylimääräisiä vapaapäiviä on paljon, ja lisäksi rinnalla pitää kuljettaa erilaisia skenaarioita koronatilanteen kehittymisestä.

Tänä vuonna kaikkia keskipohjalaisten sote-palveluista vastaavan Soiten yksiköitä on jo syksyllä kehotettu miettimään, voiko vuosilomia myöntää.

Ympäri vuorokauden toimivissa yksiköissä lomia ei joulun aikaan ole juuri voitu aiemminkaan pitää. Tällaisia ovat kaikki sairaalan osastot, yleislääketieteen osastot, päivystys, teho ja tehostetun palveluasumisen yksiköt.

– Se on arjesta tullut välttämättömyys. Kyseessä on silti vain suositus harkitsemisesta, sanoo vt. johtajaylihoitaja Piia Kurikkala.

Henkilöstön riittävyyttä on varmisteltu palkkaamalla mahdollisimman paljon opiskelijoita ja valmistuvia ja miettimällä varahenkilöstön käyttöä. Suurin pula on tällä hetkellä sairaanhoitajista.

Varautuminen on arkipäivää

Varautumissuunnitelma kulkee koko ajan taskussa, ja sitä on hiottu kevään kokemusten pohjalta.

Jos epidemia pahenisi ja henkilöstötilanne tiukkenisi entisestään, kiireetöntä hoitoa ja leikkaustoimintaa supistettaisiin.

Yksiköiden alasajo tai henkilöstön siirto riippuu Piia Kurikkalan mukaan tilanteesta; olennaista on saada siirrettyä mahdolliseen koronatyöhön siihen koulutettuja osaajia.

Leikkauksia on jo jouduttu loppuvuodesta karsimaan, kun koronapotilaita on tullut sairaalahoitoon. Leikkaussaleista viitisenkymmentä työntekijää perehtyi keväällä tehohoitoon. Silti tarkoituksena on pitää leikkaukset rullaamassa mahdollisimman pitkään.

Koivuhaan vastaanotto toimii supistettuna, koska henkilökuntaa siirrettiin jo syksyllä infektiotyöhön.

Jaksaminen huolena

Vt. johtajaylihoitaja Piia Kurikkala muistuttaa, että myös vapailla ja lomilla pitää silti pystyä olemaan. Joulunpyhinä kuormitus nousee aina kovaksi, ja takana on jo kuukausien kuluttava rupeama koronan keskellä.

– Suurin huoli on henkilöstön jaksamisesta. Henkilökunta on joutunut joustamaan paljon, on perehdytetty uusiin tehtäviin ja tilanteet muuttuvat nopealla aikataululla, sanoo Kurikkala.

Hänen mukaansa koronapotilaiden tuloa on ennakoitu, sen sijaan pahin skenaario olisi, että henkilökunta uupuisi ja alkaisi sairastaa,

– Isona uhkakuvana näen juuri työhyvinvoinnin ja jaksamisen. Siihen pyritään vaikuttamaan niillä keinoilla, mitä on, mutta epidemiatilanteen vuoksi monille muutoksille ei hirveästi mahdeta. Koetetaan vain sinnikkäästi jaksaa eteenpäin.

Suosittelemme sinulle