Hyppää sisältöön

Avaruusmatkailuun suunnitellun SpaceX:n jättiraketin ensimmäinen laukaisuyritys peruttiin viime hetkellä rakettimoottorivian vuoksi – Elon Musk pitää koko testilennon epäonnistumista todennäköisempänä

Raketin on testilennollaan määrä käydä 12 kilometrissä ja laskeutua hallitusti takaisin.

Elon Musk kuvattuna Washington, DC:ssa maaliskuussa 2020.
SpaceX-yrityksen perustaja Elon Muskin tavoitteena on käyttää Starship-rakettia ihmisten kuljettamiseen Kuuhun ja Marsiin. Arkistokuva maaliskuulta. Kuva: Brendan Smialowski / AFP
Samu Saatsi,
Hanna Terävä

Yhdysvaltalaisen SpaceX-yrityksen oli tarkoituksena aloittaa tiistaina Starship-rakettinsa prototyypin testilennot. Raketti ei kuitenkaan noussut ilmaan.

Laukaisuyrityksen aikana rakettia valvonut tietokone havaitsi Raptor-rakettimoottorissa virhetilan, kun lähtölaskentaa oli jäljellä noin 1,3 sekuntia. Tietokone suoritti tämän vuoksi laukaisun keskeytyksen ja ensimmäinen testilentoyritys peruttiin.

Ensimmäisen testilennon tarkoituksena on käydä noin 12 kilometrissä ja laskeutua hallitusti takaisin. Raketin laukaisun lähtölaskenta aloitettiin keskiviikkona hieman puolen yön jälkeen Suomen aikaa.

SpaceX ei ole vielä tiedottanut tarkemmin rakettimoottorin antaman virhetilan laadusta. Prototyypin seuraavasta laukaisuyrityksestä ei ole vielä varmaa tietoa.

SpaceX-yrityksen perustaja Elon Musk sanoi Business Insider -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan viime viikolla, että "monien asioiden on mentävä oikein", jotta prototyyppi laskeutuu ehjänä. Musk itse uskoo, että laskeutuminen tapahtuu 33 prosentin todennäköisyydella onnistuneesti.

Muskin tavoitteena on käyttää Starship-rakettia ihmisten kuljettamiseen Kuuhun ja Marsiin. Aluksen mukana Kuuhun ja Marsiin voisi suunnitelmien mukaan lentää jopa sata ihmistä.

Marraskuussa yritys kuljetti ensimmäisenä kaupallisena toimijana miehistönkuljetusaluksellaan neljä astronauttia Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle.

Lisää aiheesta:

Elon Muskin uusi superraketti tähtää Kuuhun ja Marsiin

SpaceX:n alus on telakoitunut onnistuneesti Kansainväliselle avaruusasemalle

Kansainväliselle avaruusasemalle lähti miehistöä ensi kertaa kaupallisella kyydillä – SpaceX vie ISS:ään neljä astronauttia

SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen miehitetty lento Maan kiertoradalle

Suosittelemme sinulle