Hyppää sisältöön

HUS joutuu siirtämään useita kymmeniä sairaanhoitajia koronan hoitamiseen – Johtajaylilääkäri: Seuraava vaihe on "muun toiminnan alasajo"

Keskussairaalassa Helsingissä tehohoitopaikat uhkaavat täyttyä koronapotilaiden määrän kasvun takia.

Helsingistä siirretään koronapotilaita Turkuun ja Kuopioon ja lisäksi muuta sairaalahoitoa vähennetään, sanoo HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Kuva: Anna Savonius / Yle
Antti Parviala

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa (Hyks) on ajauduttu harvinaiseen tilanteeseen. Hyksistä joudutaan siirtämään tällä viikolla koronapotilaita sairaalahoitoon Turkuun ja Kuopioon, koska Helsingissä koronapotilaiden määrän kasvu vaatii lisää resursseja.

Tavallisesti suunta on ollut päinvastainen ja vaativinta hoitoa tarvitsevia potilaita on siirretty muualta maasta Hyksiin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) joutuu siirtämään myös sairaanhoitajia muista tehtävistä koronapotilaiden hoitamiseen.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan Hyksissä varaudutaan hoitamaan useita kymmeniä koronapotilaita vuodeosastoilla ja 20–30 tehohoidossa. Se tarkoittaa, että useita kymmeniä hoitajia joudutaan siirtämään pois muista tehtävistä.

Jo lähipäivinä tarvitaan lisää sairaanhoitajia, jotka osaavat hoitaa tehohoitoon joutuvia koronapotilaita. Se tarkoittaa esimerkiksi taitoa hoitaa vaativia hengityskoneeseen joutuvia potilaita. Osa hoitajista on tehnyt työtä koronan tehohoitopotilaiden kanssa jo keväällä, osa on saanut siihen koulutusta kesän ja syksyn aikana.

Seuraavaksi muun toiminnan alasajo

Potilasmäärät eivät ole kevään tasolla, mutta kasvuvauhti on hurja.

– Jos koronapotilaita tulee vielä enemmän, niin seuraava vaihe edellyttää, että aloitamme normaalin toiminnan alasajon, Mäkijärvi sanoo.

Hänen mukaansa nyt potilaita ei ole vielä yhtä paljon kuin keväällä. Mutta nyt lähtökohta on entistä vaikeampi. Keväällä sairaaloissa oli tilaa. Silloin tilanteeseen oli pystytty vaurautumaan ja vuodepaikkoja oli vapaana. Myös päivystyksessä potilasmäärä oli silloin vain puolet tavallisesta.

– Nyt sairaalat ovat täynnä ja päivystyksissä normaalin verran potilaita. Jos sen päälle tulee nämä koronapotilaat, se aiheuttaa ihan oikean haasteen, Mäkijärvi sanoo vakavasti.

Tilannetta helpottaa se, että tällä hetkellä sairaalahoidossa olevat potilaat ovat hiukan nuorempia kuin keväällä. Mutta päivittäin nähtävä epidemiatilanteen kehittyminen huolestuttaa. Lisäksi joulu- ja uudenvuoden pyhät vaikeuttavat henkilöstön saamista.

Nyt tehtävillä potilaiden siirtämisellä pyritään varmistamaan sairaalan toimintakykyä jo ennakkoon. Vaativimmat tehtävät, esimerkiksi elinsiirrot ja kiireellinen sydänkirurgia pyritään turvaamaan.

Mäkijärvi korostaa jälleen kuinka tärkeää tavallisten suomalaisten on noudattaa koronaturvaohjeita, "ettei aiheuteta terveydenhuoltoon liian kriittistä paikkaa".

Lue lisää:

Koronapotilaita siirretään Helsingin seudulta Turkuun ja Kuopioon, kertoo HUS – kiireetöntä hoitoa vähennetään koronan tieltä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Korjatta 9.12. klo 8.18: Potilaita siirretään Hyksiin tavallisesti muualta maasta, ei aluesairaaloista, kuten jutussa aiemmin sanottiin.

Suosittelemme sinulle