Hyppää sisältöön

Pikkukunnassa houkutellaan nuoria puualalle varmalla kesätyöpaikalla – "loistava ponnahduslauta monelle alalle"

Lukio- ja ammattiopinnot yhdistävä kolmoistutkinto antaa hyvän pohjan jatko-opinnoille.

Koskisen Oy:n Kärkölän tehdas työllistää satoja ihmisiä. Kuva: Elina Rantalainen / Yle

Reilun 4 000 asukkaan Kärkölässä availlaan suoraa linjaa koulunpenkiltä vaneritehtaalle. Muutaman vuoden tauolla ollut yhteistyö Koskisen Oy:n vaneritehtaan ja alueen toisen asteen oppilaitosten kanssa käynnistyy tulevana syksynä.

Tarjolla tulee olemaan lukio- ja ammattiopinnot yhdistävää, kolmoistutkintoon tähtäävää koulutusta. Käytännön ammattikoulutus hoidetaan oppisopimuskoulutuksena, mikä tarkoittaa varmaa kesätyöpaikkaa toiselle asteelle siirtyville nuorille.

Mikäli työt sujuvat, niitä riittää jatkossakin.

– Kun työt hoitaa hyvin, niin töitä varmasti löytyy myös jatkossa, sanoo Koskisen Oy:n henkilöstö- ja viestintäjohtaja Minna Luomalahti.

Kolmoistutkinnolla vankempi pohja jatko-opintoihin

Kolmoistutkinnossa yhdistyvät lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto sekä ammatillinen perustutkinto. Ehkä tutumpi yhdistelmätutkinto on kaksoistutkinto, jossa niin ikään tähtäimenä on ylioppilas- ja ammattitutkinnot, mutta lukio-opinnot ovat tässä versiossa suppeammat. Korkea-asteen opintoja ajatellen kolmoistutkinto voikin olla kaksoistutkintoa parempi vaihtoehto.

Henkilöstö- ja viestintäjohtaja Minna Luomalahti on innoissaan uudesta koulutusohjelmasta.

– Tämähän on tosi loistava ponnahduslauta lukion jälkeen opiskelemaan vaikka puualaa ammattikorkeakouluun. Tai konetekniikkaa, myyntiä, markkinointia tai talouspuolta, Luomalahti sanoo.

Kolmoistutkinto-opiskelu on verrattain harvinaista. Kaikista nuorten oppimäärää lukioissa opiskelevista, noin 125 000 opiskelijasta noin 1 600 tähtäsi viime vuonna kolmoistutkintoon. Uusi opintokokonaisuus on kuitenkin tervetullut lisä Kärkölään, jossa ei ole yhtään omaa toisen asteen oppilaitosta.

– Ajattelen, että tämä on todella hieno mahdollisuus. Harvalla paikkakunnalla on mahdollisuutta kolmoistutkintoon, sanoo opinto-ohjaaja Elina Suonpää Kärkölän yhtenäiskoulusta.

Nuoria kannattaa ottaa töihin pystymetsästä

Kesätyöpaikat ovat usein kiven alla, erityisesti jos hakijalla ei ole koulutusta tai työkokemusta. Vaneritehtaalle koulutusohjelmassa aloittavat opiskelijat otetaan kuitenkin pystymetsästä. Eikö se ole riskialtista?

– Ei me olla koskaan ajateltu sitä riskinä. Kyllä se on meille päinvastoin mahdollisuus ja ilo, että pystymme opettamaan ja kasvattamaan nuoria eri tehtäviin Suomen teollisuuteen, Luomalahti sanoo.

Hänen mukaansa työelämän yleisten sääntöjen opettelussa kuluu yleensä muutama viikko, jonka jälkeen nuoret alkavat jo pärjätä melko itsenäisesti.

– Kyllä se panostus maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin.

Ensi syksynä alkavan koulutuksen lukio-opetuksesta vastaa Hausjärven lukio, ja ammattiopetuksen teoriapuolesta Koulutuskeskus Salpaus.

Koskisen Oy on tehnyt vastaavaa koulutusyhteistyötä aiemmin Kärkölän lukion kanssa, mutta se päättyi, kun Kärkölän lukio lakkautettiin vuonna 2015.

Suosittelemme sinulle