Hyppää sisältöön

Puola ja Unkari ovat hyväksyneet Saksan kompromissiehdotuksen – Tuppurainen EU:n budjetti- ja oikeusvaltiokiistasta: "Sopu on lähellä"

Uutistoimiston haastatteleman lähteen mukaan Saksan tekemä ehdotus odottaa vielä muiden jäsenvaltioiden hyväksyntää.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki (vas.) ja Unkarin pääministeri Viktor Orban lehdistötilaisuudessa Budapestissa 26. marraskuuta. Kuva: Andrzej Lange / EPA

EU:ssa pitkään hiertänyt kiista oikeusvaltioperiaatteen sitomisesta budjettiin saat taa olla ratkeamassa.

Mediatietojen mukaan Puola ja Unkari ovat alustavasti hyväksyneet puheenjohtajamaa Saksan tekemän ehdotuksen EU:n tulevasta budjetista.

Sopimuksen yksityiskohdista ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa. Jonkinlaisesta kompromissiesityksestä lienee kuitenkin kyse.

Jäsenvaltioiden budjetista sopimista ovat hiertäneet näkemyserot. Puola ja Unkari eivät ole alun perin halunneet sitoa budjettia niin sanottuun oikeusvaltioperiaatteeseen, jota muut jäsenvaltiot ovat pitäneet edellytyksenä rahojen jakamiselle EU:n sisällä.

Oikeusvaltioperiaate tarkoittaa sitä (siirryt toiseen palveluun), että jäsenmaiden hallitukset noudattavat lakia eivätkä saa tehdä mielivaltaisia päätöksiä. Oikeusvaltiossa on itsenäiset tuomioistuimet, vapaa lehdistö ja korruption vastaista toimintaa.

Tuppurainen: "Tosi tärkeää Suomelle"

Puolalaisen virkamieslähteen mukaan Saksan tekemä ehdotus odottaa nyt hyväksyntää Hollannilta ja "muilta skeptisiltä" jäsenvaltioilta.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa Säätytalon portailla.

– Näyttää nyt siltä, että tässä on sopu lähellä. Puolan ja Unkarin kanssa on puheenjohtajamaa Saksa saavuttanut nyt yhteisen näkemyksen.

Tuppurainen ei ole itse nähnyt sopimusluonnosta. Hän kertoo odottavansa jäsenmaiden saavan todennäköisesti tänään enemmän tietoa aiheesta. Valtioiden päämiehet kokoustavat huomisesta alkaen Brysselissä EU:n huippukokouksessa.

– Tämä on tosi tärkeää Suomelle, että tästä päästään sopuun ja päästään käynnistämään elvytystoimet. Ja että tuleva oikeusvaltiomekanismi on aito ja toimiva ja ettei asetustekstiä avata siitä, mitä parlamentin kanssa saavutettiin yhdessä neuvottelutulokseksi. Sopu on lähellä ja tämä on myönteinen merkki näin loppuvuodelle, Tuppurainen totesi.

Unkarin ulkoministeri julisti voittoa

EU:n budjetti on seitsenvuotinen, ja siihen on nyt liitetty myös koronaelvytysrahasto. Paketissa on kyse yhteensä 1 800 miljardin euron paketista.

Pakettiin on pitkään kestäneiden neuvottelujen aikana sidottu oikeusvaltiomekanismi, jonka perusteella EU-rahat voitaisiin evätä sellaisilta jäsenmailta, jotka rikkovat oikeusvaltioperiaatetta. Sekä Puolaa että Unkaria on syytetty näiden periaatteiden polkemisesta.

Puola näkee oikeusvaltiomekanismin liittämisen budjettipakettiin puuttumisena itsemääräämisoikeuteensa. Unkari puolestaan on väittänyt kyseessä olevan kosto sen maahanmuuttovastaisista linjauksista.

Jo aiemmin keskiviikkona Puolan varapääministeri Jaroslaw Govin kertoi toimittajille, että esteet sopimukselle ovat "käytännössä kadonneet".

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto puolestaan julisti voittoa keskiviikkoiltana Facebookissa julkaisemallaan videolla. Szijjarton mukaan Unkari on juuri saanut uutisia, joiden mukaan Unkarille jaettavia EU-rahoja eivät koske "poliittiset tai ideologiset ehdot".

– Voimme julistaa voiton. Olemme olleet menestyksekkäitä, koska olemme taistelleet, ulkoministeri sanoi Reutersin mukaan.

Myönnytyksiä turvapaikanhakijoihin ja vähemmistöjen avioliittoihin liittyen?

Saksalaisen Frankfurter Allgemeine -lehden tietojen (siirryt toiseen palveluun)mukaan Unkarille on saatettu uuden ehdotuksen yhteydessä luvata, ettei sen tarvitse ottaa vastaan siirtolaisia.

Puolalle puolestaan olisi lehden tietojen mukaan tehty myönnytys, jonka mukaan avioliittoon ja perheoikeuteen liittyvät asiat pysyvät jäsenmaan omina asioina. Puolan hallinto vastustaa jyrkästi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen liittoja ja oikeuksia.

Lisäksi uudessa ehdotuksessa on saatettu saksalaislehden mukaan luvata, että EU odottaa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen päätöstä Puolan ja Unkarin oikeusvaltioperiaatetta koskevaan valitukseen liittyen. Puola ja Unkari ovat pitäneet oikeusvaltioperiaatteen sitomista budjettiin EU:n sopimusten vastaisena.

Aiempia juttujamme aiheesta:

Puola kiistää tehneensä U-käännöksen riidassa EU:n budjetista ja oikeusvaltioperiaatteesta

Eurooppa-kirje: Vaikea vuosi huipentuu, Brysselin huippukokous näyttää unionin suunnan – rokotteet ja Biden tuovat valoa pimeyteen

Suosittelemme sinulle