Hyppää sisältöön

Urheilupainotteisen koulun oppilas suhtautuu rennosti harrastuksiin: "Joskus liikunta antaa euforiaa, joskus ei jaksa liikkua"

Tuoreen mittauksen mukaan viides- ja kahdeksasluokkalaisten kunto on heikentynyt.

Langinkosken koulun kahdeksasluokkalaiset Ella Ruokonen ja Emil Ojala.
Kahdeksasluokkalaiset Ella Ruokonen ja Emil Ojala liikkuvat säännöllisesti. Kuva: Antro Valo / Yle
Mirjam Tahkokorpi,
Minna Kaipainen

Langinkosken koulun pihalla Kotkassa on kiipeilypaikkoja ja kolme erilaista pelikenttää. Oppilaat ovat olleet mukana suunnittelemassa pihaa uuteen kouluun, joka otettiin käyttöön tämän vuoden alussa.

Langinkosken koulu pärjäsi hyvin tämän syksyn valtakunnallisessa liikuntatestissä, jonka tulokset julkaistiin tänään.

Lue lisää: Huolestuttava suunta jatkuu – lasten ja nuorten kestävyyskunto laskee koko ajan

Move-mittaukseen osallistui Kaakkois-Suomessa noin 5 000 viides- ja kahdeksasluokkalaista. Testissä mitattiin kestävyyttä, nopeutta, voimaa, liikkuvuutta ja motorisia taitoja.

Mittauksen mukaan lasten ja nuoren kunto on kokonaisuudessaan heikentynyt.

Langinkosken koulu on kuitenkin poikkeus: Kahdeksasluokkalaiset olivat kaikilla osa-alueilla selvästi keskiarvojen yläpuolella. Myös viidesluokkalaisten tyttöjen kunto, lihasvoima ja liikkuvuus olivat tulosten mukaan selkeästi valtakunnan tason yläpuolella. Samanikäisten poikien tulokset olivat valtakunnan keskitasoa.

Tuloksia selittää osin se, että Langinkosken koulun 6.–9. luokat ovat urheilupainotteisia.

– Se ehdottomasti näkyy tuloksissa erityisesti kasiluokkien osalta. Se myös kertoo siitä, että meidän oppilaamme ovat sellaisia, jotka harrastavat. Perheet ovat aktiivisia ja vievät lapsiaan harrastusten pariin. Myös koulun puitteet sellaiset, jotka kannustavat liikkumaan, apulaisrehtori Anssi Rinkinen sanoo.

Parkouria ja telinevoimistelua

Kahdeksasluokkalaiset Ella Ruokonen ja Emil Ojala pitivät liikuntatestiä kivana. Edellisen kerran heidät testattiin viidennellä luokalla.

– Siinä pystyi katsomaan esimerkiksi, montako punnerrusta tulee ja onko suoriutunut paremmin kuin viime kerralla, Emil Ojala sanoo.

Ojala käy telinevoimistelussa viisi kertaa viikossa. Hän kertoo harrastaneensa sitä seitsemän vuotta. Muutoin hän on harrastanut aktiivisesti liikuntaa 11 vuoden ajan.

Ella Ruokonen kertoo käyneensä tänä syksynä kerran viikossa parkour-tunneilla.

– Harrastan vain huvin vuoksi. En kilpaile, enkä ole ikinä kilpaillut. Joskus liikunta antaa sellaista euforiaa, mutta joskus ei jaksa liikkua, jos on kova päivä, Ella Ruokonen kertoo.

Ruokonen kuvailee itseään enemmän sisä- kuin ulkoihmiseksi ja "ehkä lukutoukaksi". Hän myöntää miettineensä, että nuorena kannattaisi alkaa liikkua enemmän, koska vanhempana se on paljon vaikeampaa.

Harrastukset tauolle

Ohjatut liikuntaharrastukset loppuivat kuin seinään viime keväänä, jolloin koronavirus iski Suomeen.

– En liikkunut niin paljon, koska ei ollut tietenkään harkkoja. Koiria lenkitin. Meillä on kaksi koiraa. Sellaista perusarkiliikuntaa, Eemil Ojala kertoo.

Koronarajoitukset ovat iskeneet myös koulun liikuntatoimintaan.

– Normaalisti meillä pyörii liikuntakerhoja ja meillä on aktiivista välituntiliikuntatoimintaa. Nyt korona-aikana olemme joutuneet näitä juttuja supistamaan, kertoo apulaisrehtori Anssi Rinkinen.

 Langinkosken koulun vararehtori Anssi Rinkinen.
Apulaisrehtori Anssi Rinkisen mukaan lapset liikkuvat arjessa entistä vähemmän. Kuva: Antro Valo / Yle

Riskisen mukaan lasten arkiliikunta on yleisesti vähentynyt.

– Oppilaat ja lapset viedään kouluun autolla eikä välttämättä pyöräillä samaan malliin. Pihapelit ovat ehkä jääneet kännykkäpelien varjoon.

Hän huomauttaa, että liikunnallinen elämäntapa on jakautunut perheiden kesken.

– On niitä perheitä ja lapsia, jotka liikkuvat paljon ja myös heitä, jotka liikkuvat tosi vähän.

Toisaalta viime kevään korona-aika aiheutti sen, että perheet alkoivat enemmän liikkua yhdessä.

– Luulen, että se jakoi porukkaa. Osa oppilaista varmasti liikkui enemmän ulkona. Selkeästi on huomattavissa, että perheet ovat käyneet enemmän yhdessä liikkumassa ulkona. Siitä on tullut monien perheiden tapa.

Suosittelemme sinulle