Hyppää sisältöön

Analyysi: Pekka Haavisto sai tahran takkiinsa – äänestäjät punnitsevat nuhteiden merkityksen

Ulkoministeriö yritti salata sähköpostiviestit.

Ulkoministeri Pekka Haavisto lähti keskiviikkona taisteluun poliittisesta tulevaisuudestaan. Kuvassa Haavisto puhuu eduskunnassa 30. marraskuuta 2020. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) poliittisen tulevaisuuden ratkaisee se, miten hänen tukijansa punnitsevat eri asioita.

Haavisto sai perustuslakivaliokunnan vakavat moitteet (siirryt toiseen palveluun) virkamiehen lainvastaisesta kohtelusta, mutta ulkoministerin reipas toiminta al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseksi saattaa olla Haaviston punavihreille kannattajille lopulta tärkeämpi asia.

Vihreät jättivätkin perustuslakivaliokunnan mietintöön pitkän vastalauseen (siirryt toiseen palveluun), jossa korostetaan ulkoministeri Haaviston toiminnan tärkeitä, poliittisia arvoja kuten hädänalaisten lasten auttamista.

Haavisto: Lasten auttaminen etusijalla

Ulkoministeri Haavisto toi omassa puolustuspuheessaan voimakkaasti esille YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen velvoitteita. Hän antoi tuleville ulkoministereille neuvon, että avun antaminen on parempaa politiikkaa kuin auttamatta jättäminen.

Haavisto valitteli vuoden jatkunutta piinaansa. Hän olisi halunnut julkisempaa käsittelyä, jossa olisi tullut esille, että valiokunnan kuulemista asiantuntijoista suuri enemmistö ei nähnyt hänen toiminnassaan mitään lainvastaista.

Hieman happamasti Haavisto lausahti, että perustuslakivaliokunta näki asian toisin kuin asiantuntijoiden enemmistö.

Haavisto lähti taisteluun poliittisen tulevaisuutensa puolesta. Hän sanoi, että jatko ulkoministerinä on oman puolueen tuen ja eduskunnan luottamuksen varassa.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo viestitti jo keskiviikkoiltana tukeaan Haavistolle.

Haavisto keräsi vuoden 2012 presidentinvaalin toisella kierroksella yli miljoona ääntä. Hän oli toiseksi suosituin ehdokas myös vuoden 2018 presidentinvaalissa, jota hallitsi presidentti Sauli Niinistön ylivoimainen kansansuosio.

Haavisto on suosittu poliitikko, jonka siipien katkaisemiseen poliittisilla kilpailijoilla on suurta intoa. Oppositiosta kantautui jo ennen Haavisto-mietinnön julkistamista ääniä, jotka vaativat ulkoministerin eroa.

Oppositio halusi kaataa ulkoministerin

Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike yrittivät joulukuussa 2019 kaataa hallituksen ja ulkoministeri Haaviston al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamistoimia koskeneella välikysymyksellä.

Sanna Marinin (sd.) viiden puolueen hallitus nimitettiin 10. joulukuuta, ja oppositio jätti hallitukselle välikysymyksen heti seuraavana päivänä.

Välikysymys pakotti hallituksen sopimaan kymmenen kohdan periaatepäätöksestä, jolla linjattiin poliittisesti al-Holin leirillä olevien suomalaisten auttamista. Hallitus asettui samalla tukemaan ulkoministeri Haaviston toimintaa.

Tiistaina 17. joulukuuta ulkoministeri Haavisto vastasi välikysymykseen, seuraavana päivänä hän sai eduskunnan luottamuksen ja torstaina 19. joulukuuta perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kymmenen kansanedustajaa teki perustuslakivaliokunnalle muistutuksen Haaviston ministeritoimista (siirryt toiseen palveluun).

Ulkoministerin ja virkamiehen sukset ristiin

Politiikka ja juridiikka törmäsivät syksyllä 2019, kun ulkoministeri Haavisto ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen joutuivat törmäyskurssille.

Perustuslakivaliokunnassa Haavisto-muistutuksesta päällimmäiseksi nousi kysymys, onko ulkoministeriössä menetelty laillisesti, kun Pasi Tuomista on pyritty siirtämään uuteen tehtävään pois konsulipäällikön virasta.

Tuomisen mukaan hänet sivuutettiin, koska hänellä oli Haaviston kanssa eri näkemys siitä, millaisia ratkaisuja virkamies voi tehdä.

Nimittämällä erityisedustajan hoitamaan al-Holiin liittyviä toimia Haavisto siirsi konsulipäälliköltä osan tämän työtehtävistä.

Haavisto myös haki konsulipäällikölle seuraajaa, mutta lopulta Tuominen sai kuitenkin jatkaa tehtävässään.

Ulkoministeriö yritti salata sähköpostit

Perustuslakivaliokunnassa tehtiin jo tiistaina mielenkiintoinen päätös Haavisto-asian käsittelyasiakirjojen julkisuudesta.

Valiokunta päätti normaaliin tapaan julkaista asiantuntijalausunnot välittömästi asian käsittelyn päätyttyä.

Ulkoministeriö olisi halunnut salata virkamiesten ja muiden toimijoiden välisen al-Holin toimia valmistelevat sähköpostiviestit.

Ulkoministeriön mukaan sähköpostiaineisto on ollut viestimistä, jonka tarkoituksena on ollut mahdollistaa monipuolinen ja tehokas valmistelu sekä turvata virkamiesten välinen kommunikointi ja mielipiteidenvaihdon vapaus.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi salailun

Perustuslakivaliokunta totesi, että sähköpostit ovat muodostaneet olennaisen osan aineistoa, jonka perusteella Haavisto-asiaa on käsitelty valiokunnassa.

– Sähköpostikirjeenvaihto ei siten valiokunnassa samastu julkisuusperiaatteen kannalta toisarvoiseen sisäisen viestinnän ja mielipiteiden vaihdon asiakirjoihin eikä muihin mainitun poikkeuksen piiriin kuluviin vähämerkitykselliseen asiakirjoihin, valiokunta linjasi.

Valiokunta huomautti, että sähköpostiviestit sisältävät ammatillista virkatoimintaan liittyvää keskustelua, eikä niiden julkisuutta voi kokonaisuudessaan rajoittaa.

– Sähköpostit tulevat julkisiksi eduskunnan työjärjestyksen 43 a §:n 1 momentin mukaisesti siltä osin kun niihin ei sisälly salassa pidettävää tietoa, perustuslakivaliokunta päätti.

Sähköpostiviestit paljastivat perustuslakivaliokunnalle, miten al-Holin asiaan liittyvät tapahtumat etenivät ulkoministeriössä syksyllä 2019. Voi olla, että tulevaisuudessa sähköpostiviestejä kirjoitetaan ministeriöissä kieli keskellä suuta.

Lue myös:

Katso suorana: Perustuslakivaliokunnan mukaan edellytyksiä syytteen nostamiselle Al-Hol-asiassa ei ole – Haavisto: "Ministerin luottamus perustuu eduskunnan enemmistön tukeen"

Analyysi: Perustuslakivaliokunta ratkaisee ulkoministeri Pekka Haaviston poliittisen tulevaisuuden – päätös valmistunee ensi viikon alussa

Al-Hol-vyyhti: Haavisto ja Tuominen antoivat perustuslakivaliokunnalle ristiriitaiset lausunnot – Tällainen on salassa pidetty Korpi-ryhmä

Suosittelemme sinulle