Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ruotsin valtiopäivien enemmistö haluaa kirjauksen Nato-optiosta – Ulkoministeri Linde: Kielteistä Ruotsin turvallisuuden kannalta

Ruotsidemokraatit perusteli linjamuutosta yhteistyöllä Suomen kanssa.

Ruotsin valtiopäivätalo.
Ruotsissa valtiopäivien enemmistö ilmoitti tänään halusta kirjata mahdollisuuden hakea Naton jäsenyyttä osaksi maan turvallisuuspoliittista linjaa. Kuva: AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa valtiopäivien enemmistö haluaa kirjata mahdollisuuden hakea Naton jäsenyyttä osaksi maan turvallisuuspoliittista linjaa samaan tapaan kuin Suomessa.

Asiasta päätti tänään parlamentin yhdistetty ulko- ja puolustuspoliittinen valiokunta, joka haluaa antaa asiasta tiedonannon hallitukselle.

Enemmistön tuki niin kutsutulle Nato-optiolle varmistui, kun valtiopäivien kolmanneksi suurin ryhmä ruotsidemokraatit siirtyi asiassa osittain kokoomuksen, keskustapuolueen ja liberaalien linjalle.

Ruotsidemokraatit ei edelleenkään kannata muiden puolueiden tapaan itse Nato-jäsenyyttä mutta on nyt siis valmis pitämään mahdollisuuden sen hakemiselle auki.

Ruotsidemokraatit on jo aiemmin kannattanut tiiviimpää liittoutumista Suomen kanssa. Puolueen mukaan Nato-option kirjaaminen Ruotsin linjaksi helpottaa puolustusyhteistyön syventämistä Suomen kanssa.

Suomessa mahdollisuus hakea tarvittaessa Naton jäsenyyttä on ollut virallinen linja jo pitkään. Viimeksi Nato-optio on kirjattu tänä syksynä hyväksyttyyn ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon.

Päätöksiä ensi viikolla

Ruotsissa valtiopäivien turvallisuuspoliittisesta tiedonannosta hallitukselle päätetään täysistunnossa ensi viikolla.

Silloin on tarkoitus hyväksyä myös hallituksen laajempi puolustuspoliittinen esitys kokonaispuolustuksesta, joka on ollut valtiopäivien käsittelyssä.

Turvallisuuspoliittinen tiedonanto Nato-optiosta asettaa sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallituksen kiusalliseen asemaan, sillä molemmat puolueet ovat vastustaneet kirjausta edes Nato-jäsenyyden hakemisen mahdollisuudesta.

– Tämä on merkittävän kielteinen tapahtuma turvallisuudellemme Ruotsissa. Tällaisista päätöksistä pitäisi keskustella yhdessä ja tehdä ne suurella enemmistöllä, ulkoministeri Ann Linde totesi.

Hallituksen ulkopuolella myös vasemmistopuolue vastustaa niin Nato-optiota kuin jäsenyyttä sotilasliitossa.

Suosittelemme