Hyppää sisältöön

Helsinki päätti korona-ajan budjetista: Lasten kotihoidon tukea leikataan, investointeja jatketaan kriisistä huolimatta miljarditahtiin

Kriisiajan budjettia ei hyväksytty yksimielisesti. Vasemmistoliiton Sami Muttilainen pettyi ja vertasi korona-ajan lapsia laman lapsiin.

Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Sami Muttilainen (vas.) Kuva: Tero Valtanen / Yle

Helsingin kaupunginvaltuuston vuoden viimeisessä kokouksessa käytiin kipakka keskustelu ennen nuijan lyömistä pöytään. Valtuusto kuitenkin lopulta hyväksyi ensi vuotta koskevan budjetin.

Lasten kotihoidon tuen Helsinki-lisä leikataan yli yksivuotiailta suurimpien poliittisten ryhmien jo aiemmin tekemän budjettisovun mukaisesti.

Leikkausta vastustivat vasemmistoliitto, perussuomalaiset, keskusta, sinisten ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä, avoin puolue, feministinen puolue ja nyt-liike.

Leikkausta kannattivat kokoomus, vihreät, SDP ja rkp.

Budjettia kannattavat korostivat sen elvyttävää vaikutusta vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov korosti, että budjetti olisi nähtävä kokonaisuutena.

–Budjetti laadittiin koronan vuoksi varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa, ja tämä on nyt nähtävä kokonaisuutena, Sazonov sanoo.

Budjetin todettiin panostavan muun muassa kasvatukseen ja koulutukseen.

Vasemmistoliitossa asiat nähdään tyystin toisin. Vasemmistoliiton mukaan leikkaukset osuvat kipeästi juuri kasvatukseen ja koulutukseen sekä sosiaali- ja terveyspuolelle.

Vasemmistoliitto marssikin parisen viikkoa sitten ulos budjettineuvotteluista. Vasemmistoliitto vertasi koronakriisin keskellä eläviä lapsia laman lapsiin.

Vasemmistoliiton valtuutettu Sami Muttilainen sanoo, että korona-aikana olisi kannettava erityistä huolta lapsista ja nuorista.

– 90-luvun laman jäljet näkyvät vielä tänäänkin.

Kaupunki jatkaa investointeja lähes miljarditahtiin. Rahaa ollaan suuntaamassa muun muassa kouluihin, julkiseen liikenteeseen ja kulttuurialan tukemiseen. Helsinki ei korota kiinteistö- tai tuloveroa.

Verrattuna pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) ehdotukseen kasvatuksen ja koulutuksen toimiala saa 22 miljoonaa lisää. Kotihoidon tuen leikkauksella tavoitellaan viiden miljoonan euron säästöjä.

Budjettiin lisätyistä varoista huolimatta Helsingin kouluissa ja oppilaitoksissa joudutaan ensi vuonna säästölinjalle, ja edessä on koululuokkien ryhmäkokojen kasvattaminen.

Budjettia vastustavat muistuttavat, että Helsingin talous on kriisistä huolimatta yhä varsin vahvalla pohjalla.

Perussuomalaiset hämmästelivät, miksi kaupunkia halutaan kasvattaa hinnalla millä hyvänsä. Perussuomalaisten mukaan rahaa pannaan nyt hallitsemattomaan kaupungin kasvuun. Lääkkeeksi talouskurimukseen perussuomalaiset tarjosivat tiukkaa kulukuria.

Lue lisää:

Lasten kotihoidontuki heikkenee Helsingissä, 900 miljoonaa euroa esimerkiksi koulujen ja metroasemien kunnostamiseen – budjetista päästy sopuun

Syntyvyyden lasku ei näy päiväkodeissa, sillä hoitoon tullaan aiempaa nuorempina – Yle selvitti minkä ikäisinä lapset aloittavat varhaiskasvatuksessa

Suosittelemme sinulle