Hyppää sisältöön

Vakaasti harkittu murha vai käsistä lähtenyt tilanne? Kaksi veljestä syytteessä 21-vuotiaan murhasta Kaustisella, toinen kiistää osallistuneensa surmaan mitenkään

Molemmat kiistävät murhan, toinen syytetyistä myöntää tapon. Molemmat myöntävät kuitenkin hautarauhan rikkomisen.

Oikeudenkäynti Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa alkoi 11.12.. Noin kolmekymppisiä veljeksiä syytetään 21-vuotiaan miehen murhasta Kaustisella viime kesänä.
Media seuraa oikeudenkäyntiä videoyhteyden kautta. Kuva: Ville Viitamäki / Yle
Sari Vähäsarja

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta kahdelle veljekselle murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Kesällä Kaustisella Keski-Pohjanmaalla tapahtunutta henkirikosta käsiteltiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa perjantaina.

Miesten syytetään surmanneen Jami-Petteri Klemolan yksityisasunnossa narulla kuristamalla kesäkuun puolivälissä, yrittäneen hävittää ruumiin polttamalla ja lopulta upottaneen sen jokeen.

Uhri oli kutsuttu toisen syytetyn asuntoon, ja kuristaminen oli alkanut varsin pian hänen saavuttuaan.

Motiivina syyttäjä toi esiin muun muassa sen, että uhri olisi aiemmin tehnyt väärän ilmiannon toisen veljen avovaimon rattijuopumuksesta ja kaksi muutakin ilmiantoa poliisille.

Syyttäjän mukaan tekotapa on ollut raaka ja tapaus on törkeä, koska tekijöitä oli kaksi ja uhrilla oli heikot mahdollisuudet selvitä tilanteesta. Lisäksi ruumis yritettiin hävittää.

Hänen mukaansa tekoon liittyi vakaata harkintaa. Puolustuksen mukaan siitä ei ole näyttöä.

Molempien syytettyjen asianajajat toivoivat, että tapauksen saama laaja julkisuus ei vaikuta oikeuden ratkaisuun. Tuomio annetaan jouluviikolla.

Kiistävät toimineensa yhdessä

Nuorempi veli myöntää tappaneensa uhrin, mutta kiistää murhan. Päätös surmaamisesta syntyi hänen mukaansa "hermojen menetyksestä" tekohetkellä, kun toivottu asioiden selvittely keskustelemalla ei tuntunut etenevän. Hän sanoo olleensa vahvasti humalassa.

Vanhempi veli kiistää sekä murhan että tapon; hänen mukaansa tapahtumat etenivät yllättäen eikä hänellä ollut tietoa, että pikkuveli tekisi henkirikoksen.

Myös nuorempi veli sanoo, että isoveli ei osallistunut surmaan mitenkään, mutta ei myöskään yrittänyt puuttua tilanteeseen.

Molemmat myöntävät kuitenkin hautarauhan rikkomisen.

Esitutkinnassa myös isoveli kertoi osallistuneensa tekoon, mutta myöhemmin hän on sanonut, ettei ole varma, mitä on tapahtunut.

Puolustuksen mukaan syytetyn puheet ovat vaihdelleet esitutkinnassa, koska hän on pyrkinyt suojelemaan pikkuveljeään ja ottamaan vastuuta tapahtuneesta. Oikeudessa mies kiisti sekä ennakkopuheet tappamisesta että sen, että olisi osallistunut tekoon.

Oikeudessa kuultiin aamupäivällä todistajaa, joka sanoi vanhemman veljen kertoneen hänelle surman jälkeen pitäneensä kiinni uhrista teon aikana.

Syyttäjä vetosi loppulausunnossaan siihen, että juuri vanhempi veli oli soittanut uhrin paikalle. Hänellä oli myös kaunoja tätä kohtaan, sen sijaan tapon tunnustanut veli ei tuntenut uhria ja "hermojen menettäminen" tuntemattoman suhteen ei ole uskottavaa.

Puolustus taas totesi, ettei pikkuveljellä ollut tietoa isoveljen väitetyistä aiemmista surmaamispuheista.

Suunnitelmallisuudesta eri näkemyksiä

Suunnitelmallisuuteen viittaa syyttäjän mukaan muun muassa se, että toinen syytetty on kaksi päivää ennen tapahtunutta lähettänyt kaverilleen viestin, jossa voi tulkita tämän ehdottaneen uhrin surmaamista.

Puolustuksen mukaan viesti ei kerro teon suunnittelusta eikä vastaanottajakaan ymmärtänyt sitä muotoilun vuoksi. Viesti oli lähetetty humalassa.

Erään todistajan mukaan aiemmin surmapäivänä veljekset olivat keskustelleet siitä, pitäisikö "tehdä niin, että yksi katoaisi".

Toisaalta oikeudessa tuotiin esiin, että puheet ihmisten hakkaamisesta tai tappamisesta olivat yleisiä, eikä niitä otettu vakavasti.

Lisäksi surmaväline oli otettu esiin jo ennen uhrin tuloa paikalle. Toisaalta itse tapahtumapäivänä ei ole tapahtunut mitään sellaista, joka selittäisi surman. Veljekset, uhri ja muutama muu olivat viettäneet aikaa yhdessä samana päivänä ennen surmaa.

Syyttäjän mukaan suunnitelmallisuudesta kertoo myös se, että toinen syytetyistä on selaillut netistä juttuja henkirikoksista, kadonneista ja aseista. Puolustuksen mukaan selailu ei kerro ihmisen suunnittelevan toisen tappamista vakaasti harkiten.

Lisäksi selainhistoriaa on tutkittu vain lyhyeltä ajalta, eikä siis selviä, ovatko selailun aiheet muuttuneet. Lyhyt tarkastelujakso johtuu syyttäjän mukaan siitä, että syytetty oli vaihtanut puhelinta eikä aiemmista hauista ole tietoa.

Syyttäjä toi todisteeksi poliisinkin aikanaan julkisuuteen antaman kuvan, jossa veljekset poseeraavat nuotiopaikalla nokisina oluttölkin kanssa. Se kertoo syyttäjän mukaan veljesten yksituumaisuudesta teossa.

Puolustuksen mukaan kuva liittyy syytteeseen hautarauhan rikkomisesta ja osoittaa sen sinänsä riidattoman asian, että veljekset ovat tuossa asiassa toimineet yksituumaisesti. Murhasyytteen väitetystä suunnitelmallisuudesta se ei puolustuksen mukaan kerro.

Ruumista etsittiin yli kaksi kuukautta

Klemola ilmoitettiin kadonneeksi noin viikko sen jälkeen, kun hänestä oli tehty viimeinen havainto paikallisessa kaupassa 16. kesäkuuta.

Kesäkuun lopulla poliisi aloitti esitutkinnan epäillystä henkirikoksesta. Nyt syytettyinä olevat miehet vangittiin vain pari päivää myöhemmin todennäköisin syin taposta epäiltyinä.

Poliisi arvioi sittemmin, että uhri on surmattu jo katoamispäivänsä iltana. Asunnossa on ollut muitakin, mutta he ovat poistuneet ennen henkirikosta.

Uhrin ruumis löytyi vasta yli kaksi kuukautta myöhemmin joesta naapurikunnan Vetelin alueelta toisen epäillyn kerrottua, mihin uhri oli kätketty. Ruumista oli etsitty tuloksetta muun muassa maavoimien sukeltajien avulla.

Henkilöllisyyden varmistaminen venyi syyskuun lopulle.

Poliisi ilmoitti tutkivansa tapausta murhana. Esitutkinnassa alkoi hahmottua kuva surmaillan tapahtumista, kun pitkään vaienneista veljeksistä toinen alkoi yhteistyöhön. Myöhemmin myös toinen alkoi puhua.

Lue myös:

Veljeksiä epäillään miehen murhasta Kaustisella ja hautarauhan rikkomisesta – ruumis yritettiin hävittää ja upotettiin lopulta painojen kanssa jokeen

Kaustisen surman tutkinta loppusuoralla – tapahtuneesta on jo hyvä kuva, motiivi hämärän peitossa

Kaustisella kadonneen miehen ruumis löytyi viimein – surmasta jo yli kaksi kuukautta

Kaksi vangittu epäiltyinä Kaustisella kadonneen nuoren miehen taposta – uhria ei ole löydetty

Poliisi epäilee: Kaustisella kadonnut nuori mies joutui henkirikoksen uhriksi

Suosittelemme sinulle