Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Maailmalla hämmentänyt monoliittimysteeri jatkuu tällä kertaa Savonlinnassa – "On tämä aika mystinen", kuvailee pylvästä katsomaan saapunut kuvataideopettaja

Metallipylvään tekijä ei ole tiedossa.

Monoliitti Savonlinnassa.
Tällainen monoliitti kiiltelee parhaillaan Savonlinnassa. Kuva: Kati Rantala / Yle
Nadja Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiiltäviä, virtaviivaisia monoliitteja on viime viikkoina löytynyt kuin tyhjästä ilmestyneenä eri puolilla maailmaa. Niitä on tavattu muun muassa Yhdysvaltojen Utahin aavikolta, Britanniasta (Iltalehti) ja Romaniasta (Iltalehti).

Nyt mystinen monoliitti on ilmestynyt Kyrönniemelle Savonlinnaan. On tosin vaikea vahvistaa vielä, onko kyseessä jatkumo edellisille teoksille.

Savonlinnan Seudun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Jaana Komi, mitä tiedät Savonlinnalle ilmestyneestä monoliitista?

– En yhtään sen enempää kuin kukaan muukaan. Tämä tuntuu olevan maailmanlaajuinen ilmiö. Hienoa, että ovat löytäneet Kyrönniemellekin, Komi toteaa.

Komin puhelin on kuitenkin soinut pariin otteeseen, kun asiasta kertoi ensimmäisenä Itä-Savo-lehti.

Tekijästä ei Komilla ole minkäänlaista tietoa. Hän ei myöskään uskalla veikata, voisiko kyseessä olla jonkin paikallisen tahon oma teoskopio.

Monoliitti sijaitsee tarkkaanottaen Kyrönniemen urheilukentän lähellä kalliolla. Paikalle oli torstai-iltapäivään mennessä saapunut muutamia ihmettelijöitä.

Yksi heistä on läheisen koulun opettaja Sanna Malinen, joka kuuli asiasta oppilailtaan, jotka puolestaan olivat lukeneet Itä-Savoa.

– Ajattelin, että täytyyhän minun kuviksen opettajana mennä katsomaan, kun ihan vierestä löytyy tällainen ihmeellinen teos, Malinen toteaa.

Hän arvioi, että pylväs on noin 2,5-metrinen. Malinen on itsekin seurannut maailman monoliittimysteereitä uutisissa ja keskustellut asiasta perheensä kanssa.

– On tämä aika mystinen, Malinen toteaa paikan päältä.

Malinen ei ole edes halunnut ajatella, mikä taho teosten takana on, vaan pitää teoksia vain hauskana ilmiönä.

Yle kysyi myös paikalliselta taidekollektiivi Savonlinnan palvojilta, onko kukaan heistä teoksen takana, mutta sai kieltävän vastauksen. Muun muassa Episodi-lehti on myös kirjoittanut, että kellomerkki Undone Watches olisi metallipylväiden takana.

Yle kysyi sähköpostitse, oliko Undone Watches Savonlinnan monoliitin takana. Firman viestintähenkilön vastauksen mukaan Undone Watchesilla ei ole monoliittien kanssa mitään tekemistä; he ainoastaan käyttivät muokattua monoliittikuvaa liittääkseen sen uuden kellonsa julkaisuun.

Aikaisempien monoliittien kohdalla tekijät ovat jääneet toistaiseksi pimentoon. Arveluita on esitetty siitä, olisiko kyse jonkinlaisesta taideteoksesta. Jotkut ovat myös vetäneet yhtymäkohtia Stanley Kubrickin elokuvan 2001: Avaruusseikkailu monoliittiin.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan sana monoliitti viittaa varsinaisesti yhdestä lohkareesta tehtyyn kiviveistokseen tai -pylvääseen. Maailmalla näitä salaperäisiä esineitä on kuitenkin kutsuttu monoliiteiksi, kenties juuri Kubrickin elokuvasta tulleen mielleyhtymän mukaan.

Korjaus 10.12.2020 klo 16:09: muokattu otsikosta virheellinen termi kuvaamataidon opettaja oikeaan muotoon kuvataideopettaja.
Lisäys 11.12.2020 klo 09:09 selitys termistä monoliitti jutun loppuun.

Suosittelemme sinulle