Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

17-vuotias Rosa Pohjolainen ilmoitti tahtovansa maailman parhaaksi alppihiihtäjäksi – pitkäaikainen valmentaja avaa, miksi se on mahdollista ja kertoo huimasta tulevaisuudenkuvasta

Rosa Pohjolaisen pitkäaikainen valmentaja Mikael Kurki uskoo, että Rosa Pohjolainen voi tulevaisuudessa pystyä voittamaan alppihiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun.

Rosa Pohjolainen
Rosa Pohjolainen sykähdytti kolme viikkoa sitten Levin maailmancupissa. Kuva: Tomi Hänninen
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Suuren kansan tietoisuuteen nousi heti alkukaudesta uusi suomalainen talviurheilutoivo, kun 17-vuotias Rosa Pohjolainen sykähdytti Levin maailmancup-viikonloppuna. Pohjolainen oli jo uransa toisessa maailmancup-kilpailussa menossa toiselle kierrokselle, mutta kaatui muutama käännös ennen maalia. Levin toisessa kilpailussa nähtiin sitten kunnon jättipotti. Avauslaskullaan Pohjolainen ylsi peräti 14. sijalle. Toisella kierroksella iski väsymys ja hyvinkääläiinen putosi 27. sijalle. Maailmancupin avauspisteet tulivat kuitenkin uran kolmannessa maailmancupin kilpailussa.

Pohjolainen ehti viikonlopun aikana sulattaa penkkiurheilijoiden sydämet ja saada myös lajilegenda Kalle Palanderin kyyneliin. Pitkäaikaisen valmentajansakin nuori hyvinkääläinen yllätti.

– Isoin yllätys oli, kuinka paljon Rosa pystyi rinteen yläosassa laskemaan reilusti lujempaa kuin kärki. Olen ajatellut, että Rosa pystyy pääsemään toiselle kierrokselle. 14. sija avauskierroksen jälkeen oli kuitenkin parempi kuin olin odottanut**, Mikael Kurki** kertoo Yle Urheilulle.

Katso Rosa Pohjolaisen huima avauskierroksen lasku sunnuntailta!

Pohjolainen on kertonut Levin yllätyksen jälkeen avoimesti, että hän haluaa on olla maailman paras alppihiihtäjä. Tämä hätkähdyttänee monia, sillä Kalle Palanderin ja Tanja Poutiaisen jälkeen kukaan suomalainen ei ole yltänyt aivan maailman terävimpään kärkeen. Päinvastoin laji kävi suomalaisittain pohjalla, mutta nyt Pohjolaisen ja monen muun lupauksen jälkeen suunta näyttää olevan taas ylöspäin. Silti puheet maailman parhaasta alppihiihtäjästä kuulostavat kovilta.

Kymmenvuotiaasta asti Pohjolaista valmentanut Mikael Kurki lyö kuitenkin pöytään myös vielä päälle vielää lisää kovia sanoja. Hänen mukaansa Pohjolainen saattaa pystyä voittamaan tulevaisuudessa alppihiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun ja pystyy voittamaan myös kilpailuja vauhtilajeissa. Kukaan suomalainen ei ole pystynyt voittamaan alppihiihdon maailmancupin kokonaiskilpailua.

Tämä on kovaa puhetta?

– En anna täyttä lupausta, mutta tarkoitan tämän olevan hyvin mahdollista, Kurki vahvistaa vielä kommenttinsa perään.

Suunnitelmaa edellä

Kurki ja Pohjolainen ovat luoneet yhteistyössä kymmenvuotissuunnitelman. Valmentaja korostaa, että tällaiset suunnitelmat ja keskustelut ovat pääosin luottamuksellisia. Sen kuitenkin nykyään myös Norjan miesten Euroooppa-cupin joukkuetta valmentava Kurki paljastaa, että Levin maailmancup-pisteiden myötä ollaan suunnitelmaa jopa edellä. Pohjolainen laskee nyt toista kauttaan aikuisten sarjassa ja suunnitelmassa on nyt myös käynnissä toinen kausi.

– Ajattelin, että kolmannella kaudella aikuisten sarjassa pääsee todella nousemaan maailmancupissa pistesijoille. Siinä mielessä ollaan nyt jo hieman suunnitelmaa edellä, Kurki toteaa.

– Odotin Rosan pystyvän laskemaan maailmancupin pisteille tällä kaudella, jos kaikki menee nappiin. Mutta enemmänkin ajattelin, että tässä kaudessa oli kyse fiiliksen ja tuntuman hakemisesta. Kolmannella kaudella ajattelin, että otetaan paljon vakituisemmin pisteitä. Näen nyt niin, että Levistä saa ison buustin. Rosa pystyy haastamaan maailman kärjen. Tästä on saatava paljon motivaatiota harjoitteluun.

Rosa Pohjolainen
Rosa Pohjolainen osaa muutkin lajit kuin pujottelun. Kuva: Tomi Hänninen

Pohjolainen on myös siinä poikkeuksellinen suomalainen, että hän taitaa kaikki alppihiihdon kilpailumuodot vauhtilajeista tekniikkalajeihin. Niitä on myös valmentaja Kurjen mukaan harjoiteltu tasapuolisesti. Vuonna 2003 syntynyt Pohjolainen on myös kärkipäätä omassa ikäluokassaan useammassa kilpailumuodossa FIS-pisteissä mitattuna. Maaliskuussa nuori hyvinkääläinen oli kahdeksas nuorten MM-kisoissa alppiyhdistetyssä. Lupaava alppihiihtäjä säväytti jo alkuvuodesta, kun hän nappasi nuorten olympialaisissa suurpujotteluhopeaa ja kultaa joukkuekilpailussa Jaakko Tapanisen kanssa.

Pohjolainen on itse todennut, että kaikki kilpailumuodot tuntuvat hänestä itsestä hyvältä. Monipuolisuus antaakin vahvistusta myös koville puheille tulevaisuuden näkymistä.

– Maailmanhuipulle nousemisen osalta näen asian niin, että Rosa kilpailee ensiksi tekniikkalajeissa. Vauhtiharjoittelu tulee koko ajan mukana. Kun Rosa on vakiinnuttanut paikkansa tekniikkalajien maailmancup-kilpailuissa, hän pystyy kilpailemaan vauhtilajeissa Eurooppa-cupin tasolla. Rakennetaan pala palalta menestymistä, Kurki toteaa.

Mikä tekee Rosa Pohjolaisesta niin poikkeuksellisen ja hyvän?

Valmentaja Kurjen mukaan Pohjolaisen tekee poikkeukselliseksi, kuinka hän pystyy keskittymään oikeaan asiaan oikealla hetkellä. Esimerkiksi laskiessaan Pohjolainen pystyy sulkemaan kaiken muun pois ympäriltään. Nuori alppihiihtäjä pystyy siis keskittymään lajin ydinasiaan.

– Rosa on oppinut, että tässä lajissa merkitsee ainoastaan, kuinka kovaa laskee. Hän on miettinyt, että "minulla on toimiva suksi, lasken tällä ja nyt mennään." Välttämättä pienet yksityiskohdat eivät ole aina ratkaisevia, jos iso kuva on kunnossa ja osaa mennä eteenpäin, Kurki toteaa.

Yksi esimerkki Pohjolaisen henkisestä vahvuudesta nähtiin myös Levin maailmancupissa ensimmäisen lopulta pettymykseen päättyneen laskun jälkeen. Kurki oli itse katsonut dramaattista laskua kännykällä ihmisjoukon keskellä. 17-vuotias lupaus oli selvästi matkalla toiselle kierrokselle, mutta laski ulos muutama portti ennen maalia.

– Huusin todella kovaa, että “ei voi olla näin!” Ihmiset vähän katselivat, mitä ihmettä tapahtuu. Pyytelin anteeksi ja kaikki ymmärsivät, että tämä oli urheilua, Kurki muistelee.

– Ihan varmasti Rosalla oli myös todella huono fiilis. Viestittelimme myös asiasta. Mutta sen jälkeen Rosa halusi ruveta miettimään, miten ottaa laskun hanskaan seuraavana päivänä. Rosa oli miettinyt jyrkän laskemista ja jyrkälle tasaiselle tulemista.

Katso Rosa Pohjolaisen dramaattinen lasku!

Lauantain laskun jälkeiset tapahtumat olivat Kurjen mukaan myös esimerkki siitä, kuinka henkisten vahvuuksien kasvattamiseen on panostettu myös Pohjolaisen ja Kurjen kymmenvuotissuunnitelmassa. Nuori alppitoivo osasi valmentajansa mukaan käyttää niitä työkaluja, joita on harjoiteltu kisan nollaamista ja seuraavaan päivään keskittymistä varten.

– Voittamisessa paljon tekijöitä, mutta mielestäni se tulee sydämestä. Osataan antaa kaikki siihen tiettyyn hetkeen ja löytää omat voimavarat, Kurki painottaa.

Kylmäpäisyyttä ja henkistä vahvuutta on nähty myös, kun Pohjolaista on verrattu suomalaisiin lajilegendoihin Kalle Palanderiin ja Tanja Poutiaiseen. Ensimmäiseen ehkä enemmän haastatteluista tulevan mielikuvan perusteella. Kumpikin on vaikuttanut aidolta ja välittömältä. Tanja Poutiaiseen on verrattu sen takia, että kumpikin otti ensimmäiset maailmancup-pisteensä uransa kolmannessa maailmancupin kilpailussa 17-vuotiaana.

Katso Kalle Palanderin ja Nina Vanhatalon reaktiot Rosa Pohjolaisen huimaan avauslaskuun

Pohjolainen sanoi suoraan Levin maailmancup-viikonlopun jälkeen Yle Urheilulle, että vertailut eivät vaikuta hänen tekemiseensä. Valmentaja Kurki toteaa, että vertailut lajilegendoihin antavat positiivista voimaa ja lisämotivaatiota.

– Tanja ja Kalle ovat molemmat ammattiurheilijoita. He ovat halunneet syventyä omaan lajiinsa ja antaa lajille suurimman osan elämästään. Ymmärtääkseni Tanja ja Kalle ovat olleet myös kovia harjoittelijoita. Nämä kaikki asiat ovat sellaisia piirteitä, joita arvostan itse urheilumenestyksen saavuttamisessa. Koen, että Rosa on nostettu nyt sellaiseen liigaan, jossa hänet nähdään huippu-urheilijana, Kurki sanoo.

Mikä tekee Rosa Pohjolaisesta sitten jo nyt näin hyvän? Siihen valmentajalla on selvä vastaus eli juurikin harjoitteleminen.

– Rosa on harjoittelut todella paljon ja pystynyt harjoittelemaan vielä terveenä. Rosa on nyt jo fyysisesti lähes samalla tasolla kuin maailmanhuiput on. Totta kai tekemistä on vielä. Mutta Rosa on lähtenyt tekemään pohjaa. Hän jaksoi rakentaa pohjaa kolme-neljä vuotta ennen oikeaa voimaharjoittelua, Kurki sanoo ja kertoo painottavansa tällä esimerkillä Pohjolaisen kärsivällisyyttä.

Valmentaja Kurki näkee, että Pohjolaisen lahjakkuus liittyy nimenomaan intohimoon harjoitella.

– Miten paljon harjoittelee? Miten alkaa hyödyntää omaa kapasiteettia? Miten lähtee haastamaan itseään ja oppimaan erilaisia asioita? Totta kai on myös tiettyjä fysiologisia ominaisuuksia, jotka voivat olla tietyissä lajeissa hyödyllisiä. Mutta näen, että Rosalla on selvät lahjakkuudet: Hän haluaa harjoitella ja rakastaa selvästi omaa lajiaan. Rosa haluaa antaa kaikkensa, jotta kehittyy.

Rosa Pohjolainen
Rosa Pohjolaista hehkutetaan kovaksi harjoittelijaksi.

Pohjolainen oli ensimmäistä kertaa suksilla jo 2-vuotiaana alppihiihtoa harrastaneiden vanhempien perässä. Myös vajaat kaksi vuotta vanhempi isoveli Jesper on alppihiihtäjä. Kaksikko debytoi maailmancupissa samaan aikaan vuosi sitten Levillä. Rosa Pohjolainen on itse hehkuttanut kovasti vanhempiensa ja veljensä merkitystä siinä, että hän on yltänyt alppihiihdossa jo tämän hetkiseen pisteeseen saakka. Samaa kiittelee myös pitkäaikainen valmentaja.

Kurki muistelee liittyen lahjakkuuteen Pohjolaisten sisarusten harjoituksia kauan aikaa sitten perheen kotipihalla.

– Rosa osasi ymmärtää, että harjoituksissa saadaan ne asiat, joita pitää harjoitella. Sen jälkeen omalla ajalla tehdään tavallaan kotiläksyjä. Eli esimerkiksi niitä asioita, jotka ovat voineet olla haastavia harjoituksissa. Myös vahvuuksia on vahvistettu omalla ajalla, Kurki alustaa.

– Otetaan esimerkiksi rullaluistimilla harjoittelu tehden erilaisia taitavuusratoja. Rosa rakensi veljensä kanssa samoja ratoja kuin harjoituksissa kotipihalleen. He ymmärsivät, että nuorena saadaan harjoituksissa asioita, joita pitää harjoitella. Mutta omaa aikaa pitää käyttää asian oppimiseen, että saa riittävän määrän toistoja ja kehittyy.

Mitä Hyvinkäällä on oikein tehty?

Vaikka Hyvinkää ei kuulosta aluksi kovinkaan optimaaliselta paikalta kasvaa alppihiihtäjäksi, Pohjolaisten sisarusten lisäksi Hyvinkäältä on tullut monta muutakin alppihiihtolupausta. Kurki toimi pitkään paikallisessa Hyvinkään Slalomseura Sukkulassa päätoimisena valmentajana ja luotsasi näitä nuoria eteenpäin. Ryhmässä olivat esimerkiksi naisten maajoukkueessa myös kisaava Erika Pykäläinen ja Levillä maailmancupissa laskenut Julia Toiviainen. Pojista Jesper Pohjolaisen lisäksi Kurki nostaa esiin Joel Palosaaren.

– Hyvinkäällä oli koko ajan minun kanssani monta 2001-2003 syntynyttä urheilijaa. Sieltä on noussut todella vahva edustus, Kurki toteaa.

Ensimmäisenä isona juttuna Kurki nostaa Hyvinkään hyvissä kehitysmahdollisuuksissa paikallisen Sveitsin rinteen sijainnin.

– Mäki on lähellä kaupungin keskustaa noin kolmen kilometrin päässä. Harjoituksiin on siis helppo tulla. Vanhemmat pystyvät myös tuomaan lapset helposti harjoituksiin, Kurki toteaa

.

Rosa Pohjolainen
Rosa Pohjolainen treenasi nuorena paljon Sveitsissä. Hyvinkään Sveitsissä. Kuva: Markku Rantala/Yle

Valmentaja kyllä tiedostaa, että Hyvinkään Sveitsin rinnettä ei voi verrata harjoituspaikkana moneen muuhun ison rinteeseen. Mutta Kurjen mukaan sitten vain piti miettiä, mitä voi tehdä ja ottaa ero kiinni. Sveitsin rinteestä löytyikin paljon plussia.

– Saamme paljon toistoja. Meillä oli todella hyvä yhteys silloiselle rinnekeskuksen yrittäjälle Markku Hyttiselle. Saimme harjoitella ja pystyttiin miettimään, millaisia rinneolosuhteita voitiin rakentaa. Pystyttiin tekemään muokkauksia rinneprofiiliin ja pystyttiin jäädyttämään osa rinteestä. Silloin saatiin kovempaa harjoitusalusta. Vauhtilaskun puolella voitiin harjoitella erilaisia elementtejä, kuten kumpuja ja hyppyreitä, Kurki avaa.

Valmentajan mukaan pyrittiin harjoittelemaan yhtä osa-aluetta kerrallaan ja kokonaista laskua jaettiin pienempiin osiin. Välillä tehtiin muutoksia ja haettiin erilaisia ärsykkeitä. Harjoittelu oli ympärivuotista. Oli selkeä lumikausi ja kesäkausi oheisharjoitteluineen.

– Isoin ja hienoin juttu Hyvinkäällä olivat aktiiviset vanhemmat. He auttoivat esimerkiksi järjestämään kilpailuja. Meillä oli oman toimen ohella toimivia valmentajia. He antoivat todella ison panoksen työhön, Kurki sanoo.

Lisää pistesijoituksia?

Kurjen mukaan Levin maailmancupin otteet avaavat Pohjolaiselle paljon mahdollisuuksia. Nuori suomalaislupaus pääsee nyt esimerkiksi parempaan asemaan välinevalmistajan rankingissa ja pystyy myös keskittymään entistä enemmän huippu-urheilijan elämään. Nyt valmentajan mukaan jatkossa Pohjolaisen pitäisi enemmän laskemaan maailmancup-kilpailujen kaltaisissa rinteissä.

– Kun on luotu pohjaa alle, totta kai halutaan nostaa perusvauhtia. Mutta pitää päästä lajitaktiikkaan sisään maailmancupin tasolla. Pitää osata oppia lukemaan ratoja ja oppia säätämään teknikon kanssa omia välineitä siten, että pystyy laskemaan jokaisessa olosuhteessa omalla korkealla tasollaan, Kurki sanoo.

Rosa Pohjolainen
Rosa Pohjolainen voi valmentajansa mukaan yltää tällä kaudella vielä monta kertaa maailmancupin pisteille. Kuva: Tomi Hänninen

Pohjolainen kisaa tänä viikonloppuna ensimmäisen kerran sitten Levin maailmancup-pujotteluiden. Hän on mukana Italiassa Eurooppa-cupin pujottelussa. Nuori alppitoivo on myös ollut joulukuun alkupuolelta saakka Keski-Euroopassa harjoittelemassa. Seuraava maailmancupin kilpailu on Senmeringin pujottelu 28-29. joulukuuta.

– Odotukseni tälle kaudelle ovat, että Rosa tulee laskemaan toisen kerran pisteille maailmancupin pujottelussa. Hyvin voi olla, että laskee vielä kolmannen ja neljännen kerran. Odotan, että tulee pääsemään myös maailmancupin suurpujottelussa toiselle kierrokselle. Eurooppa-cupissa odotan, että Rosa laskee kärkikymmenikköön koko ajan, Kurki sanoo.

Alppihiihdon maailmancup jatkuu tänä viikonloppuna Ranskassa Courchevelissa suurpujotteluilla. Suomea edustaa Riikka Honkanen. Suorat lähetykset alkavat TV2:ssa ja Areenassa kello 10.25.

Lue lisää:

Suomen uusi alppitoivo reagoi kylmäpäisesti Kalle Palanderin kyyneliin – 17-vuotias Rosa Pohjolainen haluaa olla maailman paras

Rosa Pohjolaisen suoritukset keräsivät alppihiihtoväeltä ylistystä – urheilujohtaja riemuitsee maapaikasta, mutta muistuttaa kauden päätavoitteesta: "Pidetään pää kylmänä"

"Onko meillä nyt uusi Kalle Palander?" – Rosa Pohjolaisen aitous ja iloisuus tekivät vaikutuksen urheiluasiantuntijoihin

Millainen teini-ihme sai Kalle Palanderin itkemään onnesta? Isä avaa Rosa Pohjolaisen supersuorituksen taustat: "Nyt painetaan kaasua ja lähdetään tavoittelemaan maailmanhuippua"

17-vuotiaan Rosa Pohjolaisen huippuveto säväytti suomalaisia talviurheilulegendoja – Kalle Palanderin kanssa tyly ensikohtaaminen, Janne Ahonen teki upean vertauksen

Kalle Palander itki suomalaisesta alppihiihtosensaatiosta ja sai myös maailmanmestarilta viestin: "Mitä h****ttiä?" 17-vuotias teini-ihme itsekin ihmeissään

Rosa Pohjolaisen huikea viikonloppu huipentui maailmancupin pisteille – "Onhan se nyt aivan mahtavaa"

Suosittelemme