Hyppää sisältöön

Katso tallenne: Perussuomalaiset esitti epäluottamuslausetta ulkoministeri Haavistolle – eduskunta jatkaa ulkoministerin toimien käsittelyä ensi viikolla

Perustuslakivaliokunta antoi ulkoministerille moitteet, mutta ei katsonut syytekynnyksen ylittyvän Haaviston al-Hol-toimissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) eduskunnassa perjantaina, kun kansanedustajat käsittelivät häntä koskevaa ministerivastuuasiaa. Päätöksiä ei vielä tehty.
Ulla-Maija Hamunen,
Jyrki Hara,
Ari Hakahuhta

Eduskunta keskusteli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimista al-Holin leirin suomalaislasten kotiuttamishankkeen yhteydessä perjantain täysistunnossa. Asian käsittely keskeytettiin täysistunnon päätteeksi ja asian käsittelyä jatketaan ensi viikolla.

Käsittelyn pohjalla oli perustuslakivaliokunnan keskiviikkona valmistunut mietintö, jonka mukaan Haavisto toimi lain vastaisesti yrittäessään siirtää noin vuosi sitten konsulipäällikkö Pasi Tuomista toisiin tehtäviin. Valiokunnan mukaan edellytyksiä ministerisyytteen nostamiselle ei kuitenkaan ole.

Mietintöön sisältyy vihreiden jättämä vastalause.

  • Voit katsoa tallenteen eduskunnan täysistunnosta Yle Areenasta jutun pääkuvan linkistä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi aloituspuheenvuorossaan, että hän ottaa saamansa moitteet vastaan ja tarkistavansa tulevaa toimintaansa sen mukaisesti.

Perussuomalaisten Mika Niikko sanoi debatin aluksi, että al-Hol-prosessissa luottamus on saanut niin vakavan kolauksen, että "siitä pitää tehdä joku johtopäätös".

Kokoomuksen Wille Rydman puolestaan paheksui vihreiden viestintää perustuslakivaliokunnan kannanoton jälkeen, koska nämä ovat korostaneet sitä, että suurin osa valiokunnan kuulemista asiantuntijoista antoi Haavistolle puhtaat paperit.

Muutkin kokoomuslaiset arvostelit vihreiden viestintää asiasta. Perussuomalaiset katsoivat Haaviston itsensä vähätelleen perustuslakivaliokunnan ratkaisua julkisuudessa.

Rydman kysyi Haavistolta, myöntääkö tämä toimineensa lain vastaisesti ja voiko hyvä tarkoitus olla peruste lain rikkomiselle.

Perustuslakivaliokunnan vihreä jäsen Bella Forsgrén painotti, että vihreiden vastalause mietintöön ei perustunut asiatuntijoiden määrään, vaan näiden oikeudellisiin argumentteihin.

Debattiosuuden lopuksi ulkoministeri Haavisto toisti ottavansa perustuslakivaliokunnan moitteet onkeensa. Hän ei kuitenkaan vastannut vaatimuksiin siitä, että hänen pitäisi erikseen myöntää lain vastainen toiminta eduskunnan edessä.

Turtiainen ja Tynkkynen esittivät epäluottamusta

Kansanedustaja Ano Turtiainen esitti puheessaan epäluottamuslausetta ulkoministeri Haavistolle. Turtiaisen mukaan Suomessa ministerit ovat eronneet pienemmistäkin asioista ja Haaviston olisi pitänyt lähteä jo kohun alkuvaiheessa.

– Ulkoministeri on perustuslakivaliokunnan mukaan toiminut vastoin hallintolakia ja ulkoasiain hallintolakia sekä kepulikonsteilla ja salamyhkäisillä toimillaan pyrkinyt tuomaan Suomeen äärimmäisen arveluttavaa ja ehkä vaarallistakin joukkoa. Sen tähden esitän, että eduskunta totaa että ulkoministeri Pekka Haavisto ei nauti eduskunnan luottamusta.

Epäluottamuslausetta esitti myös perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Perussuomalaiset kertoivat jo etukäteen esittävänsä Haavistolle epäluottamusta perjantain eduskuntakeskustelussa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoi Ylelle, että ryhmältä tulee ehdotus epäluottamuslauseesta ja se kohdistuu yksinomaan Haavistoon, ei koko hallitukseen.

Eduskunnan Haavisto-käsittelyssä iltapäivällä Tavio haastoi ulkoministeriä:

– Voitteko todeta suoraan tässä eduskunnan edessä, että rikoitte lakia?

Tavion mukaan epäluottamuksen esittäminen perustuu perustuslakivaliokunnan keskiviikkoiseen ratkaisuun, jossa todettiin Haaviston toimineen hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaisesti, muttei perustetta syytteen nostamiseen valtakunnanoikeudessa ei ole.

– Perustuslakivaliokunta on todennut ulkoministerin rikkoneen lakia. Oikeusvaltioperiaatteen mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin perustuslain toisen pykälän mukaisesti, Tavio perustelee epäluottamuksen esittämistä.

Perustuslakivaliokunnan arvovalta huoletti edustajia

Eduskunnan keskustelussa useat edustajat viittasivat perustuslakivaliokunnasta lähteneisiin vuotoihin ja valiokunnan toiminnasta käytyyn keskusteluun. Huolta kannettiin eduskunnan arvovaltaisimman valiokunnan arvovallan rapautumisesta.

Vihreiden Mari Holopainen ja RKP:n Anders Adlercreutz kiinnittivät huomiota siihen, että kaksi kansanedustajaa olivat sekä allekirjoittaneet Haaviston toiminnasta valiokuntaan jätetyn muistutuksen että istuneet valiokunnassa tekemässä ratkaisua asiasta.

Adlercreutz totesi, että vaikka toiminta on lain mukaista, se on esimerkiksi eduskunnan sisäisen valiokuntaoppaan ohjeiden vastaista.

Muistutuksen olivat allekirjoittaneet perustuslakivaliokunnan jäsenistä kokoomuksen Wille Rydman ja Heikki Vestman.

Eduskunta ottaa Haaviston toimiin kahdesti kantaa

Perussuomalaisten epäluottamusesityksen vuoksi eduskunta päätyy käsittelemään Haavisto-asiaa ilmeisesti kahdessa osassa.. Kansanedustajat palaavat aiheen pariin ensi viikolla.

Myös erillisestä, ulkoministeri Haavistoon kohdistamasta epäluottamusesityksestä äänestetään vasta ensi viikolla, todennäköisesti tiistaina eduskunnan täysistunnossa.

Perustuslakivaliokunnan mietinnön julkistamisen jälkeen niin vihreät kuin pääministeri Sanna Marinkin ovat ilmoittaneet, että Haavistolla on hallituspuolueiden tuki jatkaa ministerinä.

Marin kirjoitti keskiviikkoiltana Twitterissä, että eduskunta käsittelee Pekka Haaviston ministerivastuuasian perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta ja että Haavistolla on hallituspuolueiden puheenjohtajien tuki jatkaa ulkoministerin tehtävässä.

Hallituspuolueiden tuki riittää Haavistolle ensi viikon epäluottamusäänestyksessä, koska hallituspuolueiden edustajat muodostavat eduskunnan enemmistön.

Viranomaisten toiminta al-Holin leirillä olevien suomalaisten asioiden hoidossa on ollut myös oikeuskanslerin tutkittavana. Jo helmikuun lopussa oikeuskansleri katsoi, ettei hän ollut löytänyt huomautettavaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen toiminnasta.

Yksityinen henkilö oli kannellut oikeuskanslerille, koska hän epäili Kolehmaisen valehdelleen eduskunnalle al-Holin suomalaisten mahdollisista kotiuttamissuunnitelmista.

Oikeuskanslerin mukaan hallintovaliokunta ei ollut katsonut saaneensa Kolehmaiselta tietoa, jonka luotettavuutta sen olisi ollut syytä epäillä.

Yle uutisoi asian nyt, koska emme ole uutisoineet oikeuskanslerin ratkaisua aiemmin.

Juttua korjattu klo 16.12: Ano Turtiaisen kerrottiin virheellisesti olevan perussuomalaisten kansanedustaja. Ano Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kesällä. Lisäksi 12.12. klo 8.423 täsennetty asian jatkokäsitelyn siirtyminen ensi viikkoon. Vielä perjantaina käsittelyn sanottiin jatkuvan lauantain istunnossa

Lue lisää:

Pääministeri Marin: Haavistolla on hallituspuolueiden puheenjohtajien tuki jatkaa ministerinä – perustuslakivaliokunta ei näe edellytyksiä syytteen nostamiselle al-Hol-asiassa

Oikeusoppineet eri linjoilla tapaus Haavistosta – Näin rajusti näkemykset erosivat

Suosittelemme sinulle