Hyppää sisältöön

EM-finaaliin taituroinut rengasspesialisti Joonas Kukkonen uskoo vielä parempaan suoritukseen: "Sijat 4–6 ovat realistisia"

Joonas Kukkonen hehkuttaa Espoon harjoitusympäristöä, jossa riittää kirittäjiä.

Joonas Kukkonen
Joonas Kukkonen edustaa Espoon telinetaitureita. Kuva: Joonas Kukkosen kotialbumi.
Joel Holma

Joonas Kukkosen pahin jännitys on jo ohitse. Kukkonen ylsi upeasti finaaliin renkailla telinevoimistelun EM-kisoissa Turkin Mersinissä torstaina illalla ja taistelee sunnuntaina finaalissa seitsemän muun kilpailijan kanssa.

Kukkonen kertoo Yle Urheilulle, että finaalipaikka tuli hyvään saumaan.

– Paljon tulee heti motivaatiota, kun pääsee arvokisafinaaliin. Olen tässä fiilistellyt eilistä. Karsinta oli minulle kovempi paikka. Tiesin, että finaalipaikkaa varten pitää onnistua todella hyvin.

Kukkonen teki karsinnassa tuloksen 13,633, jolla Espoon Telinetaitureiden urheilija oli yhdeksäs. Finaalissa on kahden voimistelijan maakiintiö, ja koska Kukkosen edellä oli kolme turkkilaisvoimistelijaa, suomalainen pääsi loppukilpailuun.

Parannettavaa jäi finaaliin.

– Aion tehdä saman sarjan finaalissa, mitä karsinnassa. Videoiden pohjalta sieltä lähdetään vielä korjaamaan juttuja finaaliin.

Kukkosella on selkeä tavoite sunnuntaina: oma ennätys.

– 14 pisteen rajaa lähden hakemaan, joka on omissa ennätyslukemissa. Tasan kerran olen sen Suomessa saanut, mutta se on eri asia saada rikki kansainvälisellä tasolla. Sijat 4–6 ovat finaalissa realistisia. Kärki taitaa karata vielä liian kauaksi.

Joonas Kukkonen
Kuva: Joonas Kukkosen kotialbumi

"Meillä on huikea tiimi Espoossa"

Kukkonen kertoo, että renkaat valikoituivat päälajiksi täysi-ikäisenä. Sitä ennen ohjelmassa oli enemmän kuusiottelua.

– Renkailla sain tehtyä vaikeampaa sarjaa jo nuorempana. Paljon on tehty töitä, että sarja näyttää siistiltä.

Kukkonen hehkuttaa harjoitusympäristöään. Espoossa treenikavereina ovat muun muassa telinevoimisteluperheen veljeskaksikko Oskar ja Robert Kirmes, jotka ovat myös Suomen huipulla. Veljesten isä Mati valmentaa myös Kukkosta.

– Meillä on huikea tiimi Espoossa. Olen Kirmeksen veljesten kanssa päivittäin tekemisissä salilla ja sen ulkopuolella. Se auttaa paljon, että meillä on Espoossa paljon todella kovia voimistelijoita. Muutenkin Suomen taso on noussut voimistelussa todella paljon viime aikoina, Kukkonen kertoo.

Tilanne Turkin EM-kisoissa ei ole koronapandemian takia normaali, ja kisat viedään Kukkosen mukaan tarkoin turvatoimin. Ennen kisoja piti antaa negatiivinen koronatestitulos. Sen lisäksi kisapaikalla mitataan ruumiinlämpö.

– Vapaa-aika vietetään hotellilla.

Tulevaisuuden tavoitteistaan Kukkonen kertoo maltillisesti. Tokion olympiapaikkaa ei ole tulossa, joten katse on olympialaisten suhteen käännetty jo vuoteen 2024.

– Tämän jälkeen jatketaan kovaa työtä ja haetaan entistä korkeampia sijoituksia, summaa Kukkonen.

Yle näyttää telinevoimistelun EM-kilpailut Areenassa ja TV2:ssa lauantaina ja sunnuntaina. Miesten telinefinaalit voimistellaan sunnuntaina.

Lue myös:

Joonas Kukkonen renkaiden EM-finaaliin – "Ei meinaa sanat riittää"

Voimistelun EM-kilpailut käydään ilman suomalaishuippuja

Kirmes pokkasi kolme SM-mitalia, vaikka oli jättää telinefinaalit väliin – "Aamulla olin jopa sitä mieltä, että voisi olla vaarallista kisata"

Suosittelemme sinulle