Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sähkön hinta nousi ennätyksiin – Olkiluodon häiriö 25-kertaisti hinnan päivässä

Olkiluodon ongelmat ovat tuottaneet tänä vuonna jo kaksi ennätyksellistä hintapiikkiä sähkömarkkinoille.

Säätösähkön ylössäätöhinta 1.–11.12.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Antti Parviala
Avaa Yle-sovelluksessa

Olkiluodon ydinvoimalan häiriö ja toisen yksikön sulkeminen nostivat eilen sähkön hinnan Suomen ennätystasolle.

Niin sanotun säätösähkön hinta nousee harvoin useampaan sataan euroon megawattitunnilta, mutta eilen hinta heilahti 3 500 euroon. Hurja hintapiikki oli kello 13 eli pian Olkiluoto 2:n pysäyttämisen jälkeen.

Edellisenä päivänä samaan aikaan hinta oli 139 euroa, joten hinta hyppäsi vuorokaudessa yli 25-kertaiseksi. Terävin piikki kesti vain tunnin, sillä osittain automaattiset järjestelmät lisäsivät vesivoiman tuotantoa Suomessa ja sähkön tuontia Ruotsista.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen kertoo, että 3 500 euron hintoja Suomessa on nähty historiassa vain kerran aikaisemmin.

Silloinkin syynä oli Olkiluodon ongelmat. Viime huhtikuun puolivälissä sama Olkiluodon kakkossreaktori ajettiin alas ja hinta pinkaisi silloinkin samaan 3 500 euroon kuin nytkin.

– 2 999 euron tuntihintoja on nähty harvoin, mutta yli kolmeen tuhanteen euroon hinta ei ole noussut kuin tämän vuoden kahtena kertana, Kaukonen kertoo.

Kenelle meni kolmen miljoonan euron lasku?

Olkiluodon pysäyttäminen häiriön takia tarkoitti täysin odottamatonta 880 megawattitunnin häviämistä sähkön tuotannosta. Kaikkiaan Suomen sähköntuotanto on liikkunut viime päivinä 9 000 - 10 000 megawattitunnin tuntumassa, joten yhden ydinreaktorin sulkeminen teki tuotantoon lähes kymmeneksen vajauksen.

Sähkön säätöhinta muodostuu Pohjoismaisella säätömarkkinoilla, joista Fingrid hyväksyy Suomessa suurten sähköntuottajien ja -kuluttajien osto- ja myyntitarjouksia.

Fingridillä on valtuudet rajoittaa sähkönkulutusta Suomessa, jos sähkön riittävyys alkaa olla uhattuna. Nyt Kaukosen mukaan sähkön riittävyys ei ollut vaarassa, edes varavoimaa ei täytynyt käynnistää.

Olkiluodossa tuottamatta jäänyt 880 megawattituntia on täytynyt korvata muualla tuotannolla, ja lasku siitä lankeaa suurelta osin Olkiluodon omistavien Teollisuuden Voiman asiakkaiden eli muun muassa metsäteollisuuden maksettavaksi.

Kaukosen mukaan ei voida kuitenkaan tietää, kuinka suuri lasku on, koska osa suurista sähkön kuluttajista on myös itse sähkötuottajia. Teoriassa 3 500 euron hinnalla ostettu 880 megawattituntia tarkoittaa runsaan kolmen miljoonan euron laskua yhdessä tunnissa.

Häiriön aiheuttamaa tuotannon romahdusta paikattiin monin tavoin: Muun muassa lisäämällä vesi- ja lämpövovoiman tuotantoa sekä vähentämällä suurteollisuuden kulutusta. Lisäksi tuontia Ruotsista lisättiin, mutta sitä ei jouduttu kasvattamaan äärirajoille. Osaltaan asiaa auttoi se, että tuulivoimaa oli suhteellisen hyvin tarjolla.

11.12. klo 14.20 Sana onnettomuus muutettu häiriöksi.

Suosittelemme