Historiallinen, poikkeuksellinen, raju, yksi Suomen itsenäisyyden ajan kovimmista poikkeustoimista.
Muun muassa näillä sanoilla kansanedustajat kuvailivat Uudenmaan sulkemista täysistunnossaan 26. maaliskuuta.
Tuohon päivään mennessä Suomessa oli vahvistettu 958 koronatartuntaa, ja Uudenmaan ilmaantuvuusluku kaksinkertainen muuhun maahan verrattuna.
Maakunnan rajan sulkemisen oli määrä rajoittaa taudin leviämistä muualle maahan.
– Kuka olisi uskonut tammikuussa, kun Suomessa oli ensimmäinen koronavirustapaus ja se onnistuneesti saatiin hoidettua, että näkisimme pari kuukautta siitä tällaisen tilanteen, jossa Uusimaa eristetään?
Näin täysistunnossa pohti esimerkiksi kokoomuksen Sari Multala.
Niin, kukapa olisi uskonut? Uudenmaan sulkeminen eteni seuraavana päivänä pikavauhtia ja astui voimaan keskiyöllä 28. maaliskuuta.
Kysyimme kolmelta Uudenmaan sulkemista aitiopaikalta seuranneelta henkilöltä heidän ajatuksiaan nyt, 265 päivää myöhemmin.
Poliisi pohti omaa uskottavuuttaan
Uudenmaan raja on noin 400 kilometriä pitkä, ja sen pystyy ylittämään tietä pitkin kymmenistä, ellei jopa sadoista, eri paikoista. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio sai siis johdettavakseen ennennäkemättömän operaation, joka herätti aluksi lähinnä kysymyksiä.
– Miten aika iso alue pystytään yhtäkkiä kattamaan ja uskottavasti valvomaan ympäri vuorokauden, sitä ainakin pohdin, Aapio muistelee.
Hän itse seurasi rajan sulkemista Hyvinkäällä kolmostien varressa.
– Siinä tapahtui aika totaalinen muutos sekä yhteiskunnassa että poliisin roolissa. Heti keskiyön kellonlyömästä eteenpäin tarkistettiin joka ikinen auto ja esimerkiksi rekkojen liikennevirta oli ihan valtava.
Poliisi tarkasti sulun aikana kaikkiaan 550 000 ajoneuvoa, joista käännytettiin takaisin vajaa prosentti, eli 4 400. Sakkoja poliisi kirjoitti 117 ja huomautuksia 159 kappaletta. Oikeusasiamiehen mukaan osa sakoista oli perusteettomia.
Oikeusrekisterikeskuksesta löytyy tällä hetkellä 48 perinnässä olevaa, Uudenmaan poliisilaitosten antamaa valmiuslakirikkomuksena kirjattua sakkoa. Näistä osassa on vielä purkuhakemus tai valitus vireillä.
Aapio pitää loppusaldoa silti hyvänä.
– Kanteluita näistä itse käännytyksistä ei juuri tullut. Se oli ehkä vakuuttavin osa tätä operaatiota, että näin iso ajoneuvomäärä pysäytetään ja muutaman sekunnin keskustelun ja ehkä asiakirjan näytön perusteella tehdään oikeita päätöksiä.
Tiesuluille saapui autoilijoita myös silkkaa uteliaisuuttaan. Poliisin viestimisessä Aapio näkeekin parantamisen varaa.
– Ehkä olisi pitänyt "piirtää" enemmän, eli viestiä selkeämmin ja ihan kuvallisesti, että miten tarkastus tehdään. Ihmisten on hyvin vaikea hahmottaa näin poikkeuksellisessa tilanteessa, että mitä käytännössä tapahtuu.
Puolustusvoimat valmistautui kolmen kuukauden operaatioon
Puolustusvoimilta osallistui PUOMI-nimellä kulkeneeseen Uudenmaan sulkuoperaatioon enimmillään 800 henkilöä seitsemästä joukko-osastosta. Tien varressa oli sekä kantahenkilökuntaa että varusmiehiä, mutta reserviläisiä tehtävässä ei käytetty.
Maavoimien valmiuspäällikkönä tuolloin toiminut eversti Pasi Hirvonen kertoo nyt, että operaatiota oltiin valmiita jatkamaan jopa kolme kuukautta.
– Taakka jaettiin siksi mahdollisimman monelle joukko-osastolle, mutta onneksi se ei niin kauan kestänyt.
Eversti Hirvonen työskentelee tällä hetkellä Belgian pääkaupungissa Brysselissä. Maassa pelätään jo koronaviruksen kolmatta aaltoa. Pandemian maailmanlaajuiset ja samanaikaiset vaikutukset vertautuvat Hirvosen mielestä maailmansotaan.
– Itsellenikin tämä kuluva vuosi on ollut todellinen annus horribilis eli kauhea vuosi monestakin syystä. Uskon, että moni muu kokee pandemia-ajan samalla tavalla. Silti minunkin vuoteeni on mahtunut enemmän hyvää ja kaunista kuin kauheaa. Toivon, että muillakin olisi asiat näin.
Huoltoasemayrittäjä lomautti henkilökuntansa
Turun moottoritiellä, kolmen kilometrin päässä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajasta on vastatusten kaksi kahvilaa: Haukanpesä ja Ykköspesä.
– Uudenmaan rajan sulkemisesta viimeistään ymmärsi tilanteen vakavuuden, mutta samalla valkeni se tosiasia, että kahvila on suljettava ja henkilökunta lomautettava, Haukanpesän yrittäjä Ahti Norja muistelee maski kasvoillaan.
Kaupankäynti ei ole palannut vieläkään entiselleen ja tuskin palautuukaan: niin sanottu pikkutakkiporukka, eli Helsingin ja Turun väliä työmatkaava asiakaskunta, näyttäisi jääneen kokonaan etätöihin.
Koko kesä on ollut tavallista hiljaisempi, ja syyskuu vilkkain yksittäinen kuukausi sulun jälkeen.
– Kun pari viikkoa sitten tiedotettiin, että tilanne pahenee, se näkyi heti asiakasvirrassa, eli suomalaiset noudattavat kuuliaisesti viranomaisten ohjeita, Norja miettii.
Yritys on kyennyt suurin piirtein sopeutumaan tilanteeseen muun muassa eläköitymisten ja työpaikanvaihdosten myötä vähentyneiden palkkakustannusten ansiosta. Pärjäämistä on auttanut myös keväällä saatu koronatuki.
Uudenmaan sulku onnistui rajoittamaan viruksen leviämistä
Hallitus kumosi Uudenmaan ja muiden maakuntien väliset liikkumisrajoitukset hieman vajaan kolmen viikon voimassaolon jälkeen 15. huhtikuuta.
– Täällä johto yksi, Uudenmaan sulku puretaan välittömästi.
Näillä sanoilla poliisipäällikkö Lasse Aapio määräsi sulun purettavaksi samassa paikassa, missä seurasi rajan sulkemistakin.
Iltalehden loppukeväästä tekemässä kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) suurin osa muun maan sairaanhoitopiireistä arvioi Uudenmaan sulkemisen hidastaneen koronaviruksen leviämistä alueillaan.
Lisäksi poliisi ja puolustusvoimat kartuttivat arvokasta yhteistyökokemusta Uudenmaan sulkuoperaation aikana. Vaikka virka-apua pyydetään puolin ja toisin miltei joka päivä, PUOMI oli poikkeus sekä kestoltaan että laajuudeltaan.
Eiliseen keskiviikkoiltapäivään (16.12.) mennessä Suomessa oli rekisteröity 31 870 koronavirustartuntaa.
Uusia liikkumisrajoituksia ei ole tällä hetkellä näköpiirissä. Esimerkiksi HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi on kuitenkin kehottanut (siirryt toiseen palveluun) välttämään matkustamista Uudeltamaalta muualle Suomeen.
Voit keskustella aiheesta perjantaihin 18. joulukuuta kello 23:een saakka.
Koronan läpi -jutuissa ja ohjelmissa käsitellään pandemian tuomia muutoksia. Katso Ylen erikoislähetys aiheesta torstaina 17.12. TV1:ssä kello 19 - 20:30. Jaa tarinasi, videoita tai kuvia valon hetkistä korona-ajan keskellä https://yle.fi/uutiset/3-11691260.
Lue myös:
Miksi Uudenmaan rajat avattiin jo tänään? Perkasimme asiantuntijaselvitykset ja löysimme 5 syytä