Hyppää sisältöön

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eetu, Elias, Emma ja Eevi ovat tuttuja nimiä suomalaista kouluista ja päiväkodeista. Nämä nimet ovatkin hallinneet suosituimpien etunimien listoja viimeisen 20 vuoden ajan.

Katso alla olevasta koneesta, kuinka suosittuja eri nimet ovat olleet historian saatossa. Vuodet, jolloin nimeä annettiin alle 10 kertaa, eivät näy graafissa.

Tyttöjen suosituimpien nimien listalla keikkuu monena vuonna myös Sofia, joka on ollut selvästi suosituin muulla kuin e-kirjaimella alkava nimi.

Poikien 2000-luvun suosikkilistalla on ollut enemmän hajontaa: suosittuja muulla kuin e-kirjaimella alkavia nimiä ovat olleet muun muassa Veeti, Onni ja Leo.

– Nimimieltymykset vaihtelevat. Nyt e:llä alkavat nimet koetaan kauniiksi, kertoo Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala.

Populaarikulttuuri voi luoda hittinimen

Elokuvat, musiikkiteollisuus ja kirjallisuus saattavat tehdä jostain nimestä yllättävänkin hitin. Vaikuttimina toimivat usein muun muassa Disney-elokuvat tai pop-tähdet.

Esimerkiksi Kareja ja Jareja riittää Suomessa valtavasti. 1950-luvun suosikkinimi Kari ja 1960-luvun hitti Jari nousivat suosioon ikään kuin tyhjästä. Saarelma-Paukkalan mukaan Jari-nimeä on selitetty Aino Räsäsen Helena-kirjoilla, joiden miespäähenkilö oli Jari.

Paukkala arvelee Karin saaneen alkunsa Sakarista ja Oskarista väännetystä lempinimestä. Karia seurasivat suositut Jari, Ari ja Sari.

– Rakenteeltaan samantyyppiset nimet ovat usein samaan aikaan suosittuja, Saarelma-Paukkala selittää.

Kansainvälisyys näkyy nimissä

Myös kansainvälistyminen ja monikulttuurisuuden kasvu näkyvät suomalaisissa nimissä. Maahanmuuttajien määrän kasvu on laajentanut kotimaisten etunimien kirjoa.

Maailmalta omaksutaan uusia nimiä, mutta ihan mitkä tahansa eivät kelpaa.

– Lopulta hyvin harva haluaa nimetä lapsensa ulkomaalaisen julkkiksen mukaan.

Vuoden 2020 suosituimmat etunimet niistä, joita annettiin edellisvuonna alle 10

Moni vanhempi ajattelee nimen vaikutusta lapsen elämään pitkälle tulevaisuuteen. Voidaan esimerkiksi haluta lapselle kansainvälisiin ympyröihin soveltuva nimi. Nimellä voidaan myös koreilla.

– C-kirjainta suositaan, koska sitä pidetään kansainvälisenä. Joskus nimi voi vaikuttaa hassulta, jos eksoottisen etunimen parina on perisuomalainen sukunimi, Saarelma-Paukkala sanoo.

Sadan vuoden sykli

Suosikkinimissä on Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkalan mukaan noin 80–100 vuoden sykli. Nimen pitää siis olla riittävän vanha, että se tuntuu taas tuoreelta.

– Vanhempien sukupolven nimet tuntuvat liian tutuilta ja tylsiltä, niin halutaan virkistävämpi vaihtoehto.

Uudet suosikit tosin eivät ole välttämättä olleet erityisen haluttuja etunimiä entisvanhaankaan.

– 100 vuotta sitten esimerkiksi Venla ei ollut mitenkään suosittu nimi.

2000-luvun hittinimet kyllä löytyvät 1900-luvun alun hittilistoilta, mutta eivät kärkisijoilta.

Pitkä perusnimien aikakausi on päättynyt

Nimien kehitys kertoo omaa kieltään yhtenäiskulttuurin murroksesta.

Nimilistoja selaamalla syntyy käsitys, että tänään syntyvälle lapselle on tarjolla paljon enemmän vaihtoehtoja etunimiksi kuin sata vuotta sitten. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Uuden nimen rekisteröinti on kuitenkin ollut mahdollista jo pitkään. Esimerkiksi 1800-luvulla keksittiin kansallisuusaatteen nimissä paljon uusia nimiä.

– Silloin nimenanto oli tosi luovaa, Saarelma-Paukkala huomauttaa.

Sittemmin perusnimistö tuli käyttöön ja nimet vakiintuivat pitkäksi aikaa. Lapsille haluttiin tavallinen suomalainen nimi.

Tilanne muuttui 2000-luvulla, kun lapsia alettiin nimetä yksilöllisemmin.

Nimien määrä kaksinkertaistunut sotien jälkeen

Nyt uusia nimiä taas keksitään runsaasti ja vanhoja muokataan. Etunimiä tunnetaan noin 120 000 ja niiden määrä kasvaa koko ajan, kertoo Saarelma-Paukkala.

– Pitää silti muistaa, että 100 suosituinta nimeä kattaa edelleen valtaosan väestöstä.

Suurimmat nousijat ja laskijat edellisestä vuodesta

Mikä tahansa nimi ei kelpaa. Kinkkiset tapaukset käsitellään nimilautakunnassa, johon Saarelma-Paukkala itsekin kuuluu.

Peruskysymys on yleensä se, että onko nimi nimilain mukainen eli se ei saa olla sopimaton eikä aiheuttaa lapselle haittaa.

– Lapsen nimeksi saatetaan haluta vaikkapa Keisari tai Sir. Siinä vaiheessa tulee pohdintaan, voidaanko ammattinimikettä antaa nimeksi.

Tiedot etunimistä on kerätty Väestötietojärjestelmästä.

Mikä on sinun nimesi tausta? Entä mitkä nimet miellyttävät? Keskustele nimistä sunnuntaihin 4.4. kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

Kaius hautasi vanhan nimensä ja Pirjosta tuli Pinja – tuhannet suomalaiset vaihtavat etunimensä, kysyimme kahdelta heistä, miksi

Kuinka retro etunimesi on? Tee nostalgiamatka Ylen nimikoneella