Hyppää sisältöön

Envorin yhteisösakko ympäristön turmelemisesta aleni hovioikeudessa selvästi

Yhtiön johtohenkilön ehdollinen vankeusrangaistus säilyi hovissa ennallaan.

Envor Biotechin oikeudenkäynnin tuomaristoa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa
Kuva jutun käräjäoikeuskäsittelystä Hämeenlinnassa vuonna 2018. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle
Nina Keski-Korpela

Entisen Envor Biotech -jätehuoltoyhtiön saama yhteisösakko ympäristön turmelemisesta aleni selvästi Turun hovioikeudessa. Nykyisin Loimi Kierto -nimellä toimiva forssalaisyhtiö joutuu maksamaan yhteisösakkoa kymmenentuhatta euroa ympäristön turmelemisesta.

Kaksi vuotta sitten Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mielestä sopiva summa olisi ollut 50 000 euroa. Yhtiön taloudellinen asema on heikentynyt huomattavasti, minkä hovioikeus otti huomioon sakon määrässä.

Muilta osin käräjätuomiota ei muutettu eli yhtiö joutuu lisäksi pulittamaan valtiolle rikoshyötynä yli 93 000 euroa.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajalle ja pääomistajalle Mika Laineelle tuomittu ehdollinen kolmen kuukauden vankeusrangaistus pysyi hovissa ennallaan. Myös hovioikeus arvioi, että Laineen menettely ympäristön turmelemisessa oli pitkäaikaista ja tahallista.

Ratkaisuun voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta 9. helmikuuta 2021 mennessä.

Yhtiö ylitti ympäristöluvan päästörajat jätevesissään viiden vuoden aikana. Uudentyyppisen biolaitoksen jätevesiä johdettiin jätevedenpuhdistamolle, joka ei selvinnyt korkeampipitoisista jätevesistä. Näin Loimijoen kuormitus lisääntyi ja yhtiön menettely aiheutti ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Yhtiölle oli vuosina 2010–2015 annettu lupaehtojen rikkomisesta lukuisia huomautuksia ja kehotuksia sekä vuonna 2013 myös hallintopakkopäätös.

Suosittelemme sinulle