Hyppää sisältöön

MTV: KRP tutkii vakavaa rikosepäilyä – ministeri Ohisaloon tai valtakunnansyyttäjään ei kohdistunut konkreettista uhkaa

KRP:ssä on tutkinnassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu. Tutkinnan aikana ei ole tullut esiin konkreettista uhkaa liittyen ministeri Maria Ohisaloon eikä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiseen.

Maria Ohisalo.
Äärioikeisto on saattanut poliisin mukaan uhata sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) henkeä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Inka Haukka,
Kari Ikävalko

Keskusrikospoliisi on tutkinut syksyn aikana törkeää henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten valmistelua. Rikosepäilyistä kertoo MTV uutiset. (siirryt toiseen palveluun)

KRP tviittasi illalla, että epäiltyjen henkilöiden osalta on esitutkinnassa selvinnyt äärioikeistolaista ajattelua.

KRP:n rikoskomisario Sanna Springaren kertoi illalla STT:lle, että hänen johtamassaan tutkinnassa ei ole kuitenkaan tullut esille konkreettista uhkaa liittyen sisäministeri Maria Ohisaloon eikä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiseen.

– He eivät ole missään asianomistajan tai muussa asemassa tässä tutkittavassa rikoskokonaisuudessa, Springare sanoi.

Niin ikään syyttäjälaitos tviittasi perjantai-iltana, että toisin kuin on aiemmin perjantaina uutisoitu, poliisirikosten tutkinnanjohtajalla Heikki Steniuksella ei ole tutkinnassa rikosepäilyä, joka kohdistuisi Toiviaiseen tai Ohisaloon.

Haatainen: "Vakavaksi vetää"

MTV Uutisten tietojen mukaan tutkinnassa on ollut jonkinlainen lista, jossa on ollut nimiä maan poliittiselta- ja virkamieshuipulta.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi lauantaina TV 1:n Ykkösaamussa, että poliittiset päätöksentekijät joutuvat monenlaisten uhkausten kohteeksi. Nämä tiedot, jotka nyt ovat tulleet julki, ovat hänen mukaansa kuitenkin tosi rankkoja.

– Kyllä vetää vakavaksi, kun tällaisia tietoja tulee. Toivon kollegalleni, ministeri Ohisalolle jaksamista. Nämä käyvät niin kovasti henkilöön, että uskon, että siinä on paljon sulattelemista.

Haataisen mukaan asia täytyy tutkia perusteellisesti, jotta Suomen oikeusvaltio kestää ja ihmiset voivat luottaa siihen, että turvallisuus on taattu.

– Luotan siihen, että meillä tutkitaan tämä perin juurin ja syylliset joutuvat vastuuseen. Sitä kautta osoitetaan kansalle se, missä kulkee raja, Haatainen sanoi.

Hänen mukaansa olisi tärkeää miettiä, miten voitaisiin vahvistaa demokratiaa ja varmistaa se, ettei väkivaltaisia ilmiöitä synny.

MTV: Helsinkiläispoliisia ei epäillä vakavan rikoksen valmistelusta

Tutkittavissa rikoksissa on useita epäiltyjä. Myös rikosnimikkeitä on useita.

Yksi rikoskokonaisuudessa epäillyistä on Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapeli. MTV:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan helsinkiläispoliisia ei kuitenkaan epäillä vakavan rikoksen valmistelusta.

KRP:n mukaan tutkittavana on muun muassa epäiltyjä ampuma-aserikoksia. Vakavimpaan rikosnimekkeeseen liittyy epäilty törkeä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu, tviittasi KRP illalla.

KRP kuvaili illalla Twitterissä epäiltyä rikoskokonaisuutta vakavaksi ja laajaksi. Rikosepäilyt tulivat KRP:lle esille toisen rikoksen esitutkinnan yhteydessä.

Syyttäjä Heikki Stenius toimii jutussa tutkinnanjohtajana, koska yksi epäillyistä on poliisi. Epäilty poliisi on pidätetty virasta. Syyttäjä ei halua tässä vaiheessa kommentoida, mitä tutkinnassa on valmistelurikoksen osalta mahdollisesti selvinnyt.

MTV Uutisten tietojen mukaan epäillyn rikoksen tekoaika on kuitenkin pitkä ja ulottuu tähänkin vuoteen. Syyttäjä ei halunnut tekoaikaa tarkemmin määritellä.

Jutussa ei ole ollut ketään vangittuna.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi rikosepäilyä Twitterissä perjantaina. Pääministeri luonnehti rikosepäilyä pysäyttäväksi ja vakavaksi.

Yle on yrittänyt tavoittaa tutkinnanjohtajaa kommentoimaan tapausta.

Juttua korjattu klo 19.46: Maria Ohisalon kerrottiin virheellisesti olevan oikeusministeri. Maria Ohisalo toimii hallituksessa sisäministerinä.

Juttu päivitetty 12.12: Lisätty MTV:n täsmennys, jonka mukaan helsinkiläispoliisia ei epäillä vakavan rikoksen valmistelusta.

Lue myös:

Sisäministeri Ohisaloa somessa uhanneelle vankeutta laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta

Suosittelemme sinulle