Iran on teloittanut vuoden 2017 mielenosoituksia tukeneen toimittaja Ruhollah Zamin. Iranin valtiontelevision ja valtiollisen IRNA-uutistoimiston mukaan Zam, 47, hirtettiin lauantaiaamuna.
Tuomioistuin oli langettanut Zamille kesäkuussa kuolemantuomion korruptioon liittyvästä syytteestä, jollaista uutistoimisto AP:n mukaan käytetään Iranissa usein oikeusjutuissa, jotka liittyvät vakoiluun tai kapinointiin hallintoa vastaan.
Zamin Amadnews-verkkosivulla ja hänen Telegram-viestipalveluun perustamallaan kanavalla julkaistiin muun muassa tietoja mielenosoitusten ajoista sekä viranomaisten kannalta kiusallista tietoa. Hänellä oli yli miljoona seuraajaa, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.
Telegram sulki Zamin kanavan, kun Iranin hallitus valitti, että siellä jaetaan tietoa polttopullojen tekemisestä. Zam on kiistänyt lietsoneensa väkivaltaa Telegramissa.
Zam eli maanpaossa Ranskassa
Zam eli useita vuosia maanpaossa Ranskassa, mistä hän oli saanut turvapaikan. Tiettävästi hän asui Pariisissa. Lokakuussa 2019 Iranin vallankumouskaarti kuitenkin ilmoitti pidättäneensä Zamin monimutkaisessa operaatiossa. Vallankumouskaarti ei kertonut, missä operaatio tapahtui.
Vallankumouskaartia lähellä oleva uutistoimisto Nour News kertoi viime viikolla, että kaartin agentit ottivat Zamin kiinni Irakissa, jonne hän oli matkustanut syksyllä 2019.
Zam on yksi useista ihmisistä, jotka on tuomittu Iranissa kuolemaan vuonna 2017 alkaneiden protestien takia. Mielenosoitukset alkoivat äkillisten ruoan hinnankorotusten jälkeen. Ne levisivät ympäri maata ja muuttuivat yleisemmin hallitsevan luokan vastaisiksi.
Mielenosoitusaaltoa on pidetty Iranin hallinnon suurimpana haasteena sitten vuoden 2009 vaaliprotestien.
Euroopan unioni on tuominnut Zamin teloituksen. EU:n ulkosuhdehallinnon tiedotteessa todetaan, että EU vastustaa kuolemantuomiota kaikissa olosuhteissa.
Myös kansalaisjärjestö Toimittajat ilman rajoja (RSF) tuomitsi lauantaina Zamin teloituksen ja sanoi pitävänsä suurajatollah Ali Khameneita sen suunnittelijana. Samoin ihmisoikeusjärjestö Amnesty ilmaisi järkytyksensä teloituksesta.